Κυριακή, Σεπτεμβρίου 30, 2012

ΚΑΡΟΥΖΟΣ-GATE : Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΜΠΙΝΑ ΜΕ ΤΟ REAL ESTATE


Μεγάλη κομπίνα με αγοραπωλησίες ακινήτων σε εικονικές τιμές μέσω των εταιρειών τους είχαν στήσει ο Βίκτωρ Ρέστης και o Γιάννης Καρούζος όπως προκύπτει από το πόρισμα του ΣΔΟΕ.
Το κόλπο για να κρύψουν προσωπικά εισοδήματα και κέρδη των εταιρειών τους, και να εξαφανίσουν τα φορολογικά τους ίχνη γινόταν με «εικονικά» συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων με την εταιρεία του Καρούζου ως πωλητή και την εταιρεία του Ρέστη ως αγοραστή, στα οποία η αναγραφόμενη τιμή ήταν κατά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ χαμηλότερη από την πραγματική.
Με αυτό τον τρόπο ο μεν Ρέστης «εξαπατούσε» την Εφορία γλιτώνοντας φόρους μεταβίβασης εκατομμυρίων ευρώ, ο δε Καρούζος εμφάνιζε ζημιές αντί για κέρδη και δεν κατέβαλλε στην εφορία εκατομμύρια ευρώ.


Παράλληλα, οι δύο εμπλεκόμενοι διατηρούσαν ανακριβή φορολογικά βιβλία και στοιχεία, και με διάφορες λογιστικές αλχημείες όχι μόνο είχαν τεράστιο όφελος από τη μη καταβολή των αναλογούντων φόρων, αλλά υπέβαλλαν πλασματικές δηλώσεις ΦΠΑ και ελάμβαναν επιστροφή λόγω πιστωτικού υπόλοιπου ΦΠΑ μεταξύ αγορών και πωλήσεων.
Σύμφωνα με την έρευνα του ΣΔΟΕ, μόνο από την αγοραπωλησία δύο ακινήτων στη Γλυφάδα είχαν φορολογικό όφελος που άγγιξε τα 12.000.000 ευρώ και η ζημιά του Δημοσίου ήταν τουλάχιστον 8.700.000 ευρώ.
Τη μερίδα του λέοντος από τη φοροδιαφυγή έλαβαν οι δύο εταιρείες του κ. Καρούζου, με το όφελος να ξεπερνά τα 8.500.000 ευρώ, ενώ η εταιρεία του κ. Ρέστη κέρδισε πάνω από 3.000.000 ευρώ.
Το πόρισμα περιγράφει με ποιο τρόπο μέσα από ένα δαιδαλώδες πλέγμα οffshore εταιρειών με έδρα την Κύπρο ο εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης προχώρησε σε αγορές ακινήτων μεγάλης αξίας από τον επιχειρηματία Γιάννη Καρούζο, πληρώνοντας πολλαπλάσια ποσά από αυτά που αναγράφονται στα επίσημα συμβόλαια.
Η πατέντα
Το κουβάρι για τη δράση των εταιρειών του κ. Καρούζου άρχισε να ξετυλίγεται, όταν από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο του 2010 έφθασαν στο σώμα έγγραφες καταγγελίες και μηνυτήριες αναφορές για... περίεργες αγοραπωλησίες ακινήτων από τις οποίες προέκυπταν υποψίες για μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή.
Σύμφωνα με αυτές, όπως αναφέρεται στο πόρισμα του ΣΔΟΕ, οι εμπλεκόμενοι «αγόραζαν ή πωλούσαν ακίνητα στα συμβόλαια κτήσης των οποίων αναγράφονταν αξίες πολύ μικρότερες από τις πραγματικές. Η μεθοδολογία που ακολουθούσαν συνίστατο στη σύνταξη συμβολαιογραφικών προσυμφώνων στα οποία αναγραφόταν η πραγματική αξία της εκάστοτε συναλλαγής».
Ομως λίγο πριν από τη σύνταξη του οριστικού συμβολαίου ακύρωναν με ιδιωτικό έγγραφο το προσύμφωνο.
«Στη συνέχεια συνέτασσαν το οριστικό συμβόλαιο, αναγράφοντας σε αυτό την αντικειμενική αξία ή αξία μεγαλύτερη της αντικειμενικής, κατά πολύ όμως μικρότερη της πραγματικής αξίας στην οποία γινόταν η συναλλαγή» τονίζεται στο πόρισμα.
Ετσι οι άνδρες του ΣΔΟΕ ξεκίνησαν εξονυχιστικούς ελέγχους στα γραφεία των εταιρειών του κ. Καρούζου και επικέντρωσαν την προσοχή τους σε δύο πωλήσεις ακινήτων στη Γλυφάδα.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στις «ύποπτες» αγοραπωλησίες είχαν οι εταιρείες Karouzos Development ΑΕ και Karouzos Construction ΑΕ, οι οποίες πούλησαν τα ακίνητα, αλλά και η εταιρεία ΦΑΝΤΟΜ, η οποία τα αγόρασε.
Μάλιστα, όπως προέκυψε από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ, η ΦΑΝΤΟΜ είναι εταιρεία συμφερόντων του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη.
Στον ιδιοκτήτη της ΦΑΝΤΟΜ, η έρευνα έφθασε μέσα από ένα πλέγμα εταιρειών με έδρα την Κύπρο.
Ειδικότερα διαπιστώθηκε πως μοναδική μέτοχος της ΦΑΝΤΟΜ είναι η Celltek Holdings Limited, χωρίς ελληνικό ΑΦΜ και με έδρα τη Λευκωσία.
Το... σόι
Μοναδικός μέτοχος της Celltek Holdings Limited εμφανίζεται η Cuproliasion Limited με έδρα κι αυτή στη Λευκωσία.
Στο πόρισμα του ΣΔΟΕ τονίζεται πως «σε απάντηση εγγράφου μας, η τράπεζα First Business Bank (σ.σ.: συμφερόντων του ομίλου Ρέστη) μας γνωστοποίησε τους πραγματικούς δικαιούχους των τραπεζικών λογαριασμών της Celltek Holdings Limited, οι οποίοι είναι οι εξής: Βίκτωρ Ρέστης ποσοστό 25%, Μπέλλα Ρέστη 25%, Κάτια Ρέστη 25% και Κλαούντια Ρέστη 25%».
Στην πορεία της έρευνας προκύπτει ότι στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών Celltek Holdings Limited και Cuproliasion Limited εμπλέκεται άλλη μία κυπριακή εταιρεία, η Hakkasn. Και στην τρίτη εταιρεία, όπως προκύπτει από ενημέρωση της First Business Bank, «πραγματικός δικαιούχος είναι ο κ. Βίκτωρ Ρέστης».
Με αυτά τα στοιχεία οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ καταλήγουν στο συμπέρασμα πως «οι πιο πάνω εταιρείες αποτελούν διαχρονικά έναν κοινό κύκλο συμφερόντων, πράγμα που τεκμηριώνεται από τους κοινούς φορείς ιδιοκτησίας και εκπροσώπησής τους και από την κοινή διεύθυνση των εκπροσώπων των εταιρειών».
Οπως ήταν φυσικό, το Σώμα ξεκίνησε εξονυχιστικούς ελέγχους στα βιβλία των εταιρειών τόσο του κ. Καρούζου όσο και του κ. Ρέστη.Στην υπόθεση ενεπλάκη και ο κ. Ζωγραφάκης, ο οποίος, σύμφωνα με τη δική του ομολογία, είχε αγοράσει 19 εταιρείες του ομίλου Καρούζου και που με εξώδικη επιστολή προς το ΣΔΟΕ σέρνει τα εξ αμάξης τόσο στον κ. Καρούζο και τη γυναίκα του, υποστηρίζοντας ότι ξέπλεναν βρώμικο χρήμα και έκρυβαν από την εφορία ποσά δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω των εικονικών αγοραπωλησιών ακινήτων.
Ο κ. Ζωγραφάκης στην εξώδικη επιστολή του αναφέρεται και στον κτηματομεσίτη Λιβανό, ισχυριζόμενος ότι αυτός έδωσε τα στοιχεία στο ΣΔΟΕ για τα πλασματικά συμβόλαια από την εταιρεία του Καρούζου και την εταιρεία του κ. Ρέστη για τη μεταβίβαση των δύο ακινήτων στη Γλυφάδα.
Αφού ξετύλιξε το κουβάρι των υπόγειων συμφωνιών και της διαπλοκής των δύο εταίρων, το ΣΔΟΕ απέστειλε κλήσεις στους επικεφαλής να προσέλθουν για έλεγχο και εξακρίβωση φορολογικών στοιχείων, αλλά στα σχετικά τηλεφωνήματα δεν απαντούσε κανείς.
Στη συνέχεια προχώρησε σε κατασχέσεις βιβλίων και στοιχείων και σε δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του κ. Γιάννη Καρούζου και της συζύγου του Ρεβέκκας Σκαφτούρα και όλων των εταιρειών του ομίλου, ενώ στις ίδιες ενέργειες προέβη και για την εταιρεία του κ. Β. Ρέστη και του νόμιμου εκπροσώπου της Χρήστου Ρεκούμη.
Η αποκάλυψη
Στο πόρισμα αναφέρεται ότι σε ενημερωτικό υπόμνημα που στέλνει στις 3/6/2011 η ΦΑΝΤΟΜ στο ΣΔΟΕ δίνει στοιχεία και ονόματα για τη διοικητική πυραμίδα της εταιρείας και προβαίνει σε γενικόλογες αναφορές για τις δραστηριότητές της.
Το σημαντικό όμως, όπως αναφέρουν οι ελεγκτές, ήταν ότι η ίδια η εταιρεία παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς ότι το αναγραφόμενο στο συμβόλαιο τίμημα του ακινήτου ήταν πλασματικό.
Σύμφωνα με το πόρισμα, μετά την αποκάλυψη της κομπίνας, το ΣΔΟΕ προχώρησε σε κατάσχεση των βιβλίων της KAROUZOS CONSTRUCTION στις 12/1/2012.
Οι ελεγκτές κάλεσαν τηλεφωνικά τον Γ. Καρούζο να προσέλθει στο γραφείο της εταιρείας για να διενεργηθεί ο έλεγχος, αλλά δεν τους βρήκαν. «Κατόπιν αυτού κλήθηκε κλειδαράς για να ανοίξει το γραφείο και η εισαγγελέας, για να πραγματοποιηθεί με την παρουσία της η έρευνα. Το γραφείο κλειδώθηκε, αλλά κανένας δεν εμφανίστηκε στην υπηρεσία μας για να παραλάβει το κλειδί».
Εχουν δεσμευτεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί όπως και η φορολογική ενημερότητα του Καρούζου Ιωάννη, της Ρεβέκκας Σκαφτούρα και όλων των εταιρειών του ομίλου. Το ίδιο ισχύει και για την εταιρεία ΦΑΝΤΟΜ, συμφερόντων Ρέστη και τον Ρεκούμη Χρήστο, νόμιμο εκπρόσωπό της.
Το πρόστιμο των 31,5 εκατ. ευρώ στον Ρέστη
Με βάση την έκθεση ελέγχου του ΣΔΟΕ που κοινοποιείται στη ΔΟΥ ΦΑΕ Πειραιά καταλογίζονται συνολικά πρόστιμα 31,5 εκατ. ευρώ στην εταιρεία ΦΑΝΤΟΜ για εικονικά φορολογικά στοιχεία σχετικά με την αξία των ακινήτων που αγόρασε από την KAROUZOS CONSTRUCTION.
Οπως αναφέρεται στην απόφαση του προϊσταμένου της εφορίας επιβολής προστίμου για παράβαση των διατάξεων του ΚΒΣ με ημερομηνία 6/12/2011, η επιβολή των προστίμων έγινε με βάση την από 31/10/2011 έκθεση ελέγχου ΚΒΣ των εφοριακών υπαλλήλων Φακού Γεωργίου και Λυκογιάννη Ανδρέα του ΣΔΟΕ Αττικής, από την οποία προκύπτει ότι η επιχείρηση ΦΑΝΤΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ με ΑΦΜ 998179409 με αντικείμενο εργασιών την αγοραπωλησία ακινήτων που έχει έδρα τη Λ. Βουλιαγμένης και Π. Γρηγορίου 1-3 στη Γλυφάδα και έχει υποχρέωση τήρησης βιβλίων Γ' κατηγορίας του ΚΒΣ υπέπεσε για τη χρήση 2008 στις εξής παραβάσεις.
?Μια παράβαση διότι ζητήθηκε και λήφθηκε ανακριβές ως προς την αξία κατά 15.000.000 ευρώ φορολογικό στοιχείο, που επέχει θέση τιμολογίου, συμβόλαιο αγοραπωλησίας ακινήτου το οποίο είχε καταχωρισθεί ανακριβώς στα τηρούμενα φορολογικά βιβλία κατά παράβαση των διατάξεων του ΚΒΣ.
?Μια παράβαση διότι ζητήθηκε και λήφθηκε ανακριβές ως προς την αξία κατά 16.455.960,74 ευρώ φορολογικό στοιχείο που επέχει θέση τιμολογίου, συμβόλαιο αγοραπωλησίας ακινήτου το οποίο είχε καταχωρισθεί ανακριβώς στα τηρούμενα φορολογικά βιβλία κατά παράβαση των διατάξεων του ΚΒΣ.
Επισημαίνεται ότι εκτός από τα πρόστιμα της εφορίας, σε βάρος του Β. Ρέστη εκκρεμεί και ποινική δικογραφία για φοροδιαφυγή σε βαθμό κακουργήματος όπως προκύπτει από το έγγραφο της αρμόδιας για το οικονομικό έγκλημα εισαγγελέως Πρωτοδικών Πόπης Παπανδρέου.
Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο που φέρει ημερομηνία 20-10-2010, η εισαγγελική λειτουργός ζητεί από το ΣΔΟΕ «να ενεργήσετε προκαταρκτική εξέταση και ειδικότερα να διενεργήσετε πάν ό,τι κρίνεται αναγκαίο προς διερεύνηση της ουσιαστικής βασιμότητας των καταγγελλομένων περί τελέσεως αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιόποινων πράξεων αρμοδιότητάς σας».
Κ. Αντωνάκος - Κ. Τσαχάκης- Κ. Νάνος
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
30-9-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: