Κυριακή, Σεπτεμβρίου 30, 2012

ΚΑΡΟΥΖΟΣ-GATE : ΕΧΤΙΖΕ ΠΑΛΑΤΙΑ ΣΕ ΚΙΝΟΥΜΕΝΗ ΑΜΜΟ


Επί μια δεκαετία έχτιζε παλάτια στην άμμο, μέχρι που το 2009, η αυγή της οικονομικής κρίσης και οι περίεργες δοσοληψίες του ήρθαν και σάρωσαν την «αυτοκρατορία Καρούζου». Ο δαιμόνιος Ηρακλειώτης επιχειρηματίας Γιάννης Καρούζος, που στα φοιτητικά του χρόνια πάλευε ενάντια στον καπιταλισμό, βρέθηκε να είναι αρκετά χρόνια μετά ο καλύτερος υπηρέτης του!
Τριάντα χρόνια νωρίτερα, το 1974, νέος και φιλόδοξος τότε, ξεκινούσε τη διαδρομή του στο Παρίσι όπου γράφτηκε στη σχολή Καλών Τεχνών Μποζάρ. Εκεί προσχώρησε στη φοιτητική οργάνωση του ΚΚΕ (μ-λ), όχι από δέος στον Μάο, όπως λένε οι κακές γλώσσες, αλλά επειδή γνώριζε ότι η οργάνωση «φρόντιζε» τα μέλη της. Κάπως έτσι, ο νεαρός Κρητικός κατάφερε να διαμείνει στην Πόλη του Φωτός επί έναν χρόνο χωρίς να νοικιάσει σπίτι. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Γ. Καρούζος υπήρξε «δραστήριο» μέλος του Συλλόγου Φοιτητών Παρισιού.

Εκεί σε μια συνέλευση λέγεται ότι ξεστόμισε το περίφημο «σύντροφοι μη... διασκεβλώνετε(;) τις απόψεις μας...», λεκτική αστοχία που τον ακολούθησε για χρόνια ως κουτσομπολιό. Εκεί φέρεται να γνώρισε και τον νεανικό ερωτα στο πρόσωπο της Κάλλιας Ορφανού, η μητέρα της οποίας ήταν αδελφή του αείμνηστου Γιάννη Κεφαλογιάννη.
Ω του θαύματος, έναν χρόνο μετά ο Γ. Καρούζος πήρε μεταγραφή στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ, απ' όπου και αποφοίτησε. Εκτοτε, τον ακολουθεί η φήμη του «καταφερτζή» - ο χαρακτηρισμός άλλωστε επιβεβαιώνεται και από την εντυπωσιακή ανέλιξή του στον κατασκευαστικό κλάδο. Οσοι γνωρίζουν τα μυστικά της αγοράς λένε ότι ανέκαθεν ο Γ. Καρούζος ήξερε πως να παίρνει αυτό που ήθελε. Εις επίρρωση αυτού του ισχυρισμού, διακινείται στην πιάτσα η εξής ιστορία: Πριν από χρόνια, ο κατασκευαστής ετοίμαζε ένα από τα εστιατόρια του, στη Γλυφάδα. Οταν η επιτροπή της πλεοδομίας επισκέφτηκε το ακίνητο και, αφού διαπίστωσε πλήθος παραβάσεων, ζήτησε εξηγήσεις, λέγεται ότι ο Γ. Καρούζος... λιποθύμησε ενώπιον των ελεγκτών. Το εστιατόριο λειτούργησε κανονικά...
Οι πρώτες κινήσεις
Στα πρώτα του βήματα, ο Γ. Καρούζος προχωρά σε επιθετικές κινήσεις εξαγοράς οικοπέδων και διαφόρων άλλων ακινήτων, έναντι δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Ο ρυθμός ανάπτυξής του είχε γίνει αντικείμενο σχολίων στον επιχειρηματικό χώρο.
Στο μέσο της διαδρομής του, συνδέεται επιχειρηματικά με έτερο κατασκευαστή, τον Γιώργο Ζωγραφάκη και τον μεσίτη Ιωσήφ Λιβανό.
Για ένα διάστημα συνεταιρίζονταν ομαλά, κάποια στιγμή όμως τα έσπασαν και οι δύο αποφάσισαν να βγάλουν στη φόρα τα... άπλυτα του Καρούζου και της επιχείρησής του. Τον κατηγόρησαν ότι εμπλέκεται σε σκάνδαλο δισεκατομμυρίων ευρώ, με αγοραπωλησίες ακινήτων την περίοδο 2005-2008 σε περιοχές-«φιλέτα» της Αττικής και όχι μόνο.
Οι αγοραπωλησίες ήταν «βιτρίνα» για να καλυφθεί «μαύρο» χρήμα πάνω από 10 δισ. ευρώ. Προέβησαν σε καταγγελίες και για ανάμειξη πολιτικών στην υπόθεση ξεπλύματος μαύρου πολιτικού χρήματος, αναφέροντας τα ονόματα των πρώην υπουργών Μιχάλη Λιάπη και Γιώργου Βουλγαράκη και του νυν προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
«Από τον Μάιο του 2004 ξεκινήσαμε να συνεργαζόμεθα με το μεσιτικό γραφείο του κου Ζόζεφ Χαλίμ (ή Ιωσήφ Λιβανού) προκειμένου να μας υποδεικνύει με τη δική του διαμεσολάβηση ακίνητα προς αγορά και περαιτέρω αξιοποίηση». Ετσι περιγράφει την αρχή της επαγγελματικής τους σχέσης ο ίδιος ο Γιάννης Καρούζος, στη μηνυτήρια αναφορά που έκανε προς την Εισαγγελία Αθηνών το 2009, κατά του συνεργάτη του έως τότε, Ιωσήφ Λιβανού.
Η σχέση τους διερράγη, όταν ο Λιβανός άρχισε να τον εκβιάζει και να τον απειλεί, όπως ο ίδιος διατείνεται: «...Αρχικά η συνεργασία μας ήταν ομαλή και πράγματι αγοράσαμε με τη δική του διαμεσολάβηση κάποια ακίνητα. Ομως, στην πορεία αυτής της ατυχούς δι' εμέ και την εταιρεία μας συνεργασίας, ο μηνυόμενος άρχισε να επιδεικνύει αλαζονική συμπεριφορά, να μπαινοβγαίνει στην εταιρεία μας... Από τις αρχές του έτους 2007 επί ακινήτων ιδιοκτησίας της εταιρείας μας, ο κος Χαλίμ ανήρτησε αυθαίρετα πινακίδα της δικής του εταιρείας, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να μονοπωλήσει τις διαπραγματεύσεις (...) Οταν τον ρώτησα τι ζητά από εμένα προκειμένου να με αφήσει ήσυχο, ο μηνυόμενος μου ζήτησε δύο (2) εκατομμύρια ευρώ (...) με απείλησε ότι "θα με δει για τελευταία φορά η κόρη μου", εφόσον δεν καταβάλω τα (2) δύο εκατομμύρια ευρώ».
Τα πρώτα σοβαρά προβλήματα φαίνεται πως εμφανίστηκαν λίγο πριν από τον ερχομό του 2010. Τον Σεπτέμβριο εκείνου του έτους η εταιρεία βρισκόταν λίγο πριν από το λουκέτο, που δεν άργησε τελικά να έρθει.
Οι φήμες, όπως συμβαίνει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, διασπείρονται άτακτα, με αποτέλεσμα, άλλοι να μιλούν για έναν πτωχευμένο Καρούζο, και άλλοι για τον φυγόδικο που διάγει πολυτελή βίο ακόμη και σήμερα σε ξενοδοχεία και ρεστοράν της Αθήνας. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι έχει διαφύγει στο εξωτερικό, και μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν τη Γαλλία ως τόπο της τωρινής του διαμονής.
ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ
bibian@pegasus.gr
ΙΩΣΗΦ ΛΙΒΑΝΟΣ
Οι χίλιες και μία νύχτες του «Αραβα» μεσίτη
Χίλιες και μια νύχτες ζούσε στην Αθήνα από το 1998 ο κτηματομεσίτης Ιωσήφ Λιβανός, ο οποίος έβαλε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό με τις καταγγελίες του για εμπλοκή τριών πρώην υπουργών σε ξέπλυμα μαύρου πολιτικού χρήματος μέσω της Carouzos Constru-ction.
O Ιωσήφ Λιβανός, τότε ονομαζόταν Ιωσήφ Τζεμ ή Τζόζεφ Χαλίμ, όπως αναγράφεται σε μια μηνυτήρια αναφορά, και ήταν επικεφαλής ενός από τα πιο? χλιδάτα αλλά και τα πιο μυστικοπαθή γραφεία συμβούλων ακινήτων, της HB Jem International που είχε έδρα στο κέντρο της Γλυφάδας. Με έντονα στοιχεία του αραβικού πολιτισμού, ο επισκέπτης του μεσιτικού γραφείου καταλάβαινε ότι μπαίνει σε έναν διαφορετικό χώρο κι ότι είχε να κάνει με ανθρώπους που πόνταραν τη φήμη τους στα? πετροδολάρια και τον μύθο των πλούσιων σεΐχηδων.
Ο κ. Λιβανός, με καταγωγή από την Αίγυπτο, στις αρχές της δεκαετίας του 2000 είχε ήδη μια πολύ πετυχημένη επιχείρηση στα νότια προάστια. Αν και δε μιλούσε καλά ελληνικά, είχε πολλούς πελάτες που του εμπιστεύτηκαν ακριβά ακίνητα για να τα πουλήσει, ελπίζοντας όταν θα τους βρει αγοραστές με? κελεμπίες που δεν υπολόγιζαν το χρήμα.
Αλλωστε, από τότε η φήμη που κυριαρχούσε μεταξύ των κτηματομεσιτών για τον κ. Τζεμ ήταν ότι είχε επαφές με Αραβες, κυρίως από τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και τον Λίβανο, που ενδιαφέρονταν να αγοράσουν στην Ελλάδα, κυρίως στα νότια προάστια.
Οι φήμες λένε ότι πολλά εκατομμύρια ευρώ επενδύθηκαν από Αραβες στην αγορά πολυτελών κατοικιών στο Καβούρι, τη Βουλιαγμένη, τη Βάρκιζα, τη Μύκονο. Πάντα ο νούμερο 1 σύμβουλος για τις συγκεκριμένες αγοραπωλησίες ήταν ο κ. Τζεμ, μετέπειτα κ. Λιβανός.
Οσοι γνώριζαν έστω και λίγο τον «πλούσιο» κτηματομεσίτη, έλεγαν ότι άνοιξε το γραφείο του και από την αρχή έδειξε ότι είχε πολλά χρήματα. «Είχε? χαρτί και με αυτό κέρδιζε πελάτες υψηλού επιπέδου, οι οποίοι του εμπιστεύονταν πολύ ακριβά ακίνητα», επισημαίνει κτηματομεσίτης που τον γνώρισε εκείνη την εποχή. Δούλευε από την αρχή με ακίνητα μεγάλης αξίας, πολυτελείς βίλες και διαμερίσματα, παραθαλάσσιες εκτάσεις στα νότια προάστια κυρίως αλλά και ξενοδοχειακές μονάδες σε όλη την Ελλάδα.
Oμιχλώδες τοπίο
Οι συνάδελφοί του δεν έχουν να πουν πολλά για τον «Λιβανέζο» ή «Αραβα», όπως τον αποκαλούσαν. Κι ο λόγος ήταν ότι γύρω από τον κτηματομεσίτη κυριαρχούσε μια περίεργη αχλή, πασπαλισμένη με χρυσόσκονη. Πολλοί μεσίτες τον χαρακτηρίζουν εξαιρετικά σοβαρό επαγγελματία αλλά και ιδιαίτερα μυστικοπαθή, χωρίς πολλές επαφές με συναδέλφους και χωρίς παρουσία στο Σύλλογο Μεσιτών, αν και ήταν γραμμένος στα μητρώα από το 1998.
«Υπήρχαν πολλές φήμες για τη δραστηριότητά του, ποτέ όμως δεν επιβεβαιώθηκαν. Κάποιοι μιλούσαν ανοικτά για ξέπλυμα χρήματος μέσω αγοραπωλησιών ακινήτων από τις αρχές της δεκαετίας του 2000», τονίζει κτηματομεσίτης που είχε γνωρίσει τον κ. Λιβανό. Ωστόσο, κυριαρχούσε μια «ομερτά» σε σχέση με τις αγοραπωλησίες, οι οποίες φυσικά εμφανίζονταν στην εφορία κανονικά και με βάση την αντικειμενική αξία, όμως, φημολογούνταν ότι οι αγοραστές τα «χτυπούσαν» σε υψηλότερες τιμές απ' ό,τι πραγματικά άξιζαν.
Παλιοί συνεργάτες του διηγούνται επίσης πολλές επισκέψεις πελατών σε «περίεργες» ώρες, εκτός του κανονικού ωραρίου, όταν στο πολυτελές γραφείο βρισκόταν μόνο ο κ. Λιβανός και κάποιοι πολλοί έμπιστοι υπάλληλοί του.
Β.Σ. ΚΑΝΕΛΛΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΩΓΡΑΦΑΚΗΣ
Ο συνέταιρος που έγινε κατήγορος
Η κρητική τους καταγωγή τους έφερε κοντά. Τουλάχιστον έτσι δικαιολόγησαν τη γνωριμία τους ο μεγαλοκατασκευαστής τότε, Γιάννης Καρούζος με τον Γιώργο Ζωγραφάκη. Συναντήθηκαν σε ένα δικαστήριο τον Ιούλιο του 2010 κι έγιναν συνέταιροι. Ο ίδιος διατείνεται πως βοηθούσε τον Καρούζο να διασώσει την εταιρεία του, το δύσκολο φθινόπωρο του 2010, ενώ την ίδια περίοδο κατήγγειλε ενορχηστρωμένο σχέδιο εξόντωσης του ομίλου Καρούζου. Στις καταγγελίες του έκανε λόγο για «οργανωμένα συμφέροντα που χρησιμοποίησαν την εταιρεία για παράνομες πράξεις».
Αυτές τις καταγγελίες ο κ. Ζωγραφάκης τις κοινοποίησε σε αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς και στα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης. Εναν χρόνο μετά όμως, ο ίδιος ανακάλυψε ότι ο Καρούζος κινείται περίεργα σε σχέση με τον Ομιλο και δεν επιδιώκει τη βιωσιμότητά του. Μάλιστα στο ίδιο... κόλπο βρισκόταν και η σύζυγός του, Ρεβέκκα.
Στην εξώδικη επιστολή που έστειλε στον τότε πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο προκειμένου να καταγγείλει ότι τον εξαπάτησαν δίνει τις εξής γλαφυρές λεπτομέρειες για το ζευγάρι: «Πριν από δεκαοχτώ χρόνια περίπου γνωρίστηκαν δύο απατεώνες, ένας άντρας και μια γυναίκα. Επειδή το DNA τους προδιέγραφε να μεγαλουργήσουν σαν απατεώνες αμέσως μετά την γνωριμία τους έγιναν ζευγάρι, αρχικά παράνομο, μεταγενέστερα νόμιμο και αυτό το ζεύγος είναι το ζεύγος Καρούζου. Αμέσως μετά τη γνωριμία τους ίδρυσαν πολλά νυχτερινά καταστήματα στα οποία γινόντουσαν κάθε λογής όργια!» Σε επιστολή του, στον τότε ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη, αναφέρει ότι απειλείται η ζωή του.
O επιχειρηματίας υποστήριζε ότι ο Ιωάννης Καρούζος «ξεκίνησε τα οικονομικά εγκλήματα πριν από 19 χρόνια εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου και όμως κυκλοφορεί ακόμα ελεύθερος για να απειλεί τη ζωή μου». Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι: «Ο πραγματικός σκοπός του ομίλου ήταν να κλέβει το Δημόσιο και το κυριότερο να ξεπλένει χρήματα πολιτικών και ιδιαίτερα κάποιων πρώην υπουργών, των οποίων τα υπουργεία προέβαιναν σε κρατικές προμήθειες (στρατιωτικοί εξοπλισμοί κλπ.). Είχαν καταφέρει και είχαν δικτυωθεί σε όλα τα πόστα εξουσίας, ακόμη και στη δικαστική».
ΕΘΝΟΣ

ΠΡΕΖΑ TV
30-9-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: