Αναμεμειγμένος σε κακουργηματικής μορφής απάτη σε βάρος του ΟΤΕ που φέρεται να ζημίωσε τον Οργανισμό περίπου 4 εκατ. ευρώ εμφανίζεται ότι είναι ο εφοπλιστής Αναστάσιος Πάλλης. Η υπόθεση, η οποία «λιμνάζει» στη Δικαιοσύνη από το 2005, ενεργοποιήθηκε ύστερα από μηνυτήρια αναφορά που είχε υποβάλει ο τότε διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Παναγιώτης Βουρλούμης.
Αποτέλεσμα ήταν να διαταχθεί δικαστική εξέταση κατόπιν παραγγελίας του οικονομικού εισαγγελέα, ενώ την έρευνα διενήργησε το ΣΔΟΕ, που συνέταξε πολυσέλιδο πόρισμα-καταπέλτη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο φερόμενος ως πρωταγωνιστής της υπόθεσης Αναστάσιος Πάλλης, που υπήρξε και οικονομικός σύμβουλος του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος της ανώνυμης εταιρείας «RONDA Communicacoes Internationais S.A.» και ως επίσημος τηλεπικοινωνιακός πάροχος των μικρότερων κρατιδίων της Αφρικής, Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, που αποτελούν τμήμα της Γουινέας, και μαζί με δύο Κύπριους επιχειρηματίες, που εκπροσωπούσαν την εταιρεία «Carriers Global Ltd», υπέγραψαν σύμβαση με την εταιρεία (του ΟΤΕ) OTEGLOBE τον Ιούλιο του 2004. Εκεί, δήλωσε ότι εκπροσωπεί νομίμως στην Ελλάδα την εταιρεία «RONDA Communicacoes Internationais S.A.», που εδρεύει στο Akara Building, 24 De Castro Street, Wickhams Cay1, Road Tom, Tortola, British Virgin Islands.
Παράλληλα, ισχυρίστηκε πως η RONDA είναι ο δεύτερος επίσημος τηλεπικοινωνιακός πάροχος της χώρας του Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, ενώ τους εμφάνισε και σχετική σύμβαση, την οποία είχε υπογράψει δήθεν κάποιος υπουργός του κρατιδίου ονόματι Capitao Amaro. Υστερα από έναν χρόνο διαπραγματεύσεων (Ιούλιος του 2004) υπέγραψαν σύμβαση μαζί του, χωρίς εκείνος να τους προσκομίσει ούτε καν το ιδρυτικό καταστατικό της RONDA, την οποία εκπροσωπούσε.
Η σύμβαση αφορούσε -όπως αναφέρει το πόρισμα του ΣΔΟΕ- τη δρομολόγηση τηλεφωνικής κίνησης που παράγεται από τον ΟΤΕ με προορισμό τη χώρα του Σάο Τομέ και Πρίνσιπε και παραλήπτη τη εταιρεία του εμπλεκόμενου «εφοπλιστή».
Σημειώνεται ότι ως ενδιάμεση εμφανίστηκε η κυπριακή offshore Carriers Glodal Ltd με έδρα τη Λευκωσία, με διαπιστευτήρια τον αριθμό ενός κινητού τηλεφώνου και τη διεύθυνση κάποιου e-mail!
Τρίγωνα
Η σύμβαση με τον ΟΤΕ προέβλεπε ένα τηλεπικοινωνιακό? τρίγωνο, καθώς, όπως αναφέρεται στο πόρισμα του ΣΔΟΕ, «δεσμεύτηκε να δρομολογεί στην Carriers Global τηλεφωνική κίνηση, που παράγεται στην Ελλάδα, με προορισμό τη χώρα του Sao Tome & Principe και παραλήπτη την εταιρεία Ronda Communicacoes Internationais S.A.».
Οπως αναφέρεται στο πόρισμα του ΣΔΟΕ, «το έτος 2000 ο ΟΤΕ συνέστησε νομίμως τη θυγατρική του εταιρία με την επωνυμία OTE Διεθνείς Λύσεις Ανώνυμος Εταιρία και το διακριτικό τίτλο OTEGLOBE S.A. για την παροχή διεθνών ολοκληρωμένων υπηρεσιών-λύσεων σε οργανωμένους πελάτες, επιχειρήσεις, κλειστές ομάδες χρηστών, για την εκμίσθωση ή αγορά και ακολούθως υπεκμίσθωση-μεταπώληση, πώληση διεθνών κυκλωμάτων πάσης φύσεως και τεχνολογίας καθώς και την ανάπτυξη στο διεθνή χώρο δικτύων και τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών φωνής, δεδομένων και περιεχομένου».
Στο πλαίσιο αυτό, ο εμπλεκόμενος επιχειρηματίας συνήψε τη σύμβαση με τον ΟΤΕ, μέσω της οποίας όμως, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του πορίσματος του ΣΔΟΕ, φέρεται ότι έστησε κομπίνα σε βάρος χιλιάδων ανυποψίαστων συνδρομητών του Οργανισμού, η οποία είναι διεθνώς γνωστή ως «απάτη των dialers» (κακόβουλο λογισμικό).
Το ΣΔΟΕ την αναλύει στο πόρισμά του ως απάτη, η οποία στη διάρκεια πλοήγησης στο Διαδίκτυο αφορά πρόγραμμα εκτέλεσης τηλεφωνικών κλήσεων (dialer) που είναι συνδεδεμένο με ιστοσελίδες του Διαδικτύου και εγκαθίσταται στον Η/Υ του χρήστη εν αγνοία του.
Ο dialer μόλις εγκατασταθεί στον Η/Υ του χρήστη πραγματοποιεί, εν αγνοία και παρά τη θέλησή του, διεθνείς κλήσεις προς προορισμούς υψηλής χρέωσης της δικής του επιλογής (δηλαδή του dialer).
Το γεγονός αυτό επαναλαμβάνεται συνεχώς, όσο ο χρήστης είναι συνδεδεμένος στο Διαδίκτυο, καθώς και κάθε φορά που ο χρήστης προσπαθεί να συνδεθεί.
Ωστόσο, οι συγκεκριμένες κλήσεις έχουν ως συνέπεια να καταγράφεται μεγάλη κίνηση υψηλής τιμολόγησης, η οποία προκαλεί υπερβολικές χρεώσεις στους λογαριασμούς των πελατών.
Για να καταγραφεί κίνηση, συνεπεία των κλήσεων του dialer, απαιτείται να υπάρξει ανταπόκριση στις κλήσεις. Η ανταπόκριση διασφαλίζεται με modems που τοποθετούνται σε προσχεδιασμένους προορισμούς (τηλεφωνικούς αριθμούς), εκ των οποίων άλλοι ανήκουν σε αποδεκτά και άλλοι σε μη αποδεκτά αριθμοδοτικά φάσματα.
Οι ανταποκρίσεις των modems συχνά δεν έχουν κανένα απολύτως περιεχόμενο, δεν συνιστούν δηλαδή παροχή υπηρεσιών και αποσκοπούν μόνο στο άνοιγμα της γραμμής και μόνο για τη χρονομέτρηση εικονικής κίνησης και τη χρέωση των χρηστών Η/Υ.
Πέντε μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2005, η εταιρεία τηλεπικοινωνιών CST, που είναι η μοναδική επίσημη τηλεπικοινωνιακή πάροχος του Σάο Τομέ, με έγγραφό της ενημέρωσε την OTEGLOBE ότι το αριθμοδοτικό φάσμα της χώρας είναι +239 2ΧΧΧ και +239 9ΧΧΧ.
Ετσι το αριθμοδοτικό φάσμα (+239 5ΧΧΧ) που χρησιμοποιεί η εταιρεία RONDA του Α. Πάλλη δεν ήταν εκχωρημένο, όπως εξάλλου προέκυπτε και από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Σάο Τομέ.
Στις 21 Σεπτεμβρίου 2005, η CST αναγκάστηκε να κάνει καταγγελία στη Διεθνή Ενωση Τηλεπικοινωνιών (International Telecommunication Union), που ανήκει στον ΟΗΕ, τονίζοντας ότι η OTEGLOBE, μέσω της εταιρείας του Πάλλη, χρησιμοποιεί παράνομα το πρόθεμα +239 5ΧΧΧ.
Μάλιστα, η καταγγελία αυτή αναρτήθηκε και στο Διαδίκτυο, με αποτέλεσμα ο ΟΤΕ -τότε ανήκε στο Ελληνικό Δημόσιο- να κατηγορηθεί για κατάχρηση εθνικού πόρου (όπως θεωρείται το «αριθμητικό φάσμα») ξένης χώρας... Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο πόρισμα του ΣΔΟΕ, την ίδια εποχή πολλοί συνδρομητές του ΟΤΕ έκαναν γραπτές καταγγελίες για «φουσκωμένους» λογαριασμούς, με αποτέλεσμα να γίνει έρευνα και να καταλήξει η υπόθεση στη Δικαιοσύνη.
ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
30-9-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου