Παρασκευή, Οκτωβρίου 19, 2012

ΙΣΠΑΝΙΑ: ΟΙ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΚΑΛΟΥΝ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ 14Η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ


Τα δύο μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα της Ισπανίας, η UGT και η CCOO, ένωσαν τις φωνές τους σήμερα προκηρύσσοντας γενική απεργία για την 14η Νοεμβρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, καλώντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους και σε άλλες χώρες να συντονίσουν την δράση τους.


Η απεργία θα συμπέσει με την γενική απεργία στη γειτονική Πορτογαλία και θα πρόκειται για «την πρώτη γενική απεργία στην Ιβηρική», είπε ο εκπρόσωπος της CCOO, Φερνάνδο Λεθκάνο. Λίγο μετά την ανακοίνωση της CCOO, και η κεντρική επιτροπή της UGT , στην έκτακτη συνεδρίασή της, «ενέκρινε ομοφώνως την προκήρυξη γενικής απεργίας» την ίδια ημέρα που θα πραγματοποιηθεί και η πανευρωπαϊκή απεργιακή κινητοποίηση, σύμφωνα με τον υπεύθυνο Συνδικαλιστικής Δράσης, Τόνι Φερέρ.

Η UGT, η CCOO και η συσπείρωση Cumbre Social (Κοινωνική Σύνοδος, στην οποία συμμετέχουν πάνω από 150 εργατικές οργανώσεις) θα επισημοποιήσουν την απόφασή τους για απεργία απόψε, σε συνέντευξη Τύπου, που θα πραγματοποιηθεί στις 20:00 (ώρα Ελλάδας). Σύμφωνα με τον Λεθκάνο, υπάρχουν «πολλές πιθανότητες» η απεργία να εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, «ειδικά στο νότο και ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας».

Πριν από την έκτακτη σύνοδο της UGT, ο Φερέρ ζήτησε από τον κόσμο να αποβάλει τον φόβο και να συμμετάσχουν μαζικά όλοι, όχι μόνον οι μισθωτοί, προκειμένου να δώσουν «μία απάντηση» στις «καθόλου λογικές» πολιτικές της κυβέρνησης. Με περίπου έξι εκατ. ανέργους και με το επίπεδο της φτώχιας να εκτοξεύεται στη χώρα, «ο φόβος υφέρπει στην κοινωνία», δήλωσε ο ίδιος, αλλά υπογράμμισε την ανάγκη «να δοθεί απάντηση» στις πολιτικές λιτότητας και περικοπών, οι οποίες εκείνο που καταφέρνουν να κάνουν είναι όχι να χάνεται ο μισθός μίας ημέρας, αλλά «να χάνεται όλος ο μισθός». Η απεργία συμπίπτει επίσης με μια ημέρα κινητοποιήσεων στις οποίες κάλεσε η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κινητοποίηση γίνεται με κεντρικό αίτημα την τροποποίηση των πολιτικών λιτότητας που έχουν αφήσει τις χώρες της ΕΕ οι οποίες τις εφαρμόζουν σε χειρότερη κατάσταση από εκείνη που βρίσκονταν προηγουμένως, είπε νωρίτερα ο Λεθκάνο.
ΑΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
19-10-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: