Παρασκευή, Οκτωβρίου 05, 2012

ΟΡΓΙΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΑΣ ΜΕ ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ


Οργιο λαθρεμπορίας καυσίμων με εικονικές εξαγωγές αποκαλύπτουν στοιχεία έρευνας του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η έρευνα με θέμα το λαθρεμπόριο παρουσιάστηκε από τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών κι Εμπόρων Ελλάδας, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων και τον καθηγητή του ΑΠΘ Δημήτρη Μάρδα.

Πιο συγκεκριμένα, επίσημα στοιχεία που δηλώνονται και στον ΟΗΕ δείχνουν ότι π.χ. το 2009 εξήχθησαν από τη χώρα μας προς τη FYROM βενζίνες ντίζελ αξίας 134,5 εκατ. δολαρίων (222,9 χιλιάδες τόνοι), ενώ τα Σκόπια δήλωσαν ότι παρέλαβαν ποσότητες μόλις 12,3 χιλιάδων τόνων αξίας 10 εκατ. δολ. Το 2010 δε, από τη χώρα μας πέρασαν στη γειτονική χώρα καύσιμα 55,8 εκατ. δολ., αλλά από τη FYROM δηλώθηκαν μηδενικές ποσότητες.
Σύμφωνα με τον κ. Μάρδα πρόκειται για εικονικές εξαγωγές. Οι τρόποι είναι οι λαθρέμποροι να δηλώνουν στα σύνορα εξαγωγές αλλά στη συνέχεια να επιστρέφουν το βυτίο και να διακινούν στη χώρα μας παράνομα τις ποσότητες, ή να γνωστοποιούν στο τελωνείο πως εξάγουν συγκεκριμένη ποσότητα καυσίμων αλλά τελικά η ποσότητα που περνά τα σύνορα να είναι μικρότερη.
Σε Τουρκία - Αλβανία
Αλλο ένα παράδοξο που εντοπίζει η έρευνα του κ. Μάρδα είναι πως οι εξαγωγές καυσίμων από τη χώρα μας προς την Τουρκία και την Αλβανία είναι λιγότερες σε σχέση με αυτές που δηλώνουν οι γειτονικές αρχές.
Εκεί πιθανολογείται ότι δεν δηλώνονται ως εξαγωγές καυσίμων αλλά ως παραγώγων πετρελαίου, με αποτέλεσμα οι λαθρέμποροι της Τουρκίας και της Αλβανίας να καλύπτουν τις δικές τους παράνομες διακινήσεις.
Στην εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου
Πρατήριο με πειραγμένες αντλίες
Βενζινάδικο με πειραγμένες αντλίες στην εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου εντόπισαν χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, ελεγκτικά συνεργεία του υπουργείου Ανάπτυξης.
Οπως αναφέρουν πηγές, υπάλληλοι της διεύθυνσης Μετρολογίας εντόπισαν στο συγκεκριμένο βενζινάδικο πρωτότυπο παράνομο μηχανισμό μέσα στην αντλία, ο οποίος δεν ήταν εμφανής, και χρειάστηκε ουσιαστικά η αποσυναρμολόγησή της και η εξονυχιστική έρευνα για να βρεθεί ότι είχε γίνει παρέμβαση τόσο στο λογισμικό όσο και σε άλλα μηχανικά μέρη της.
Το συγκεκριμένο βενζινάδικο με τον τρόπο αυτό κατάφερνε να «κλέβει» τους οδηγούς Ι.Χ., οι οποίοι πλήρωναν τελικά την αμόλυβδη βενζίνη σε τιμή που δεν αντιστοιχούσε με τις ποσότητες που γέμιζε το ρεζερβουάρ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
5-10-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: