Παρασκευή, Νοεμβρίου 16, 2012

IKEA: ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΝΤΑΝ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΓΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ


Πολιτικοί κρατούμενοι στην τότε Ανατολική Γερμανία τη δεκαετία του 1980 υποχρεώνονταν να κατασκευάζουν ορισμένα έπιπλα της Ikea. Την παραδοχή αυτή έκανε η ίδια η εταιρεία την Παρασκευή, η οποία μάλιστα ζήτησε και συγνώμη. Διευκρίνισε, πάντως, πως γινόταν εν αγνοία της και ότι είχε προσπαθήσει να διασφαλίσει ότι δεν θα εφαρμοζόταν η πρακτική αυτή στο εργοστάσιό της.


Η Ιkea παρουσίασε στο Βερολίνο την έκθεση που είχε παραγγείλει στους ανεξάρτητους πραγματογνώμονες της εταιρείας Ernst & Young, μετά τις καταγγελίες πρώην κρατουμένων, οι οποίοι πέρσι, μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση, είχαν αναφέρει ότι τους υποχρέωναν να κατασκευάζουν έπιπλα στα εργαστήρια των φυλακών. Εάν αρνούνταν κινδύνευαν να οδηγηθούν στην απομόνωση ή να υποστούν άλλες τιμωρίες.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι τότε εκπρόσωποι της εταιρείας γνώριζαν ότι υπήρχε η πιθανότητα πολιτικοί κρατούμενοι να εξαναγκαστούν να εργάζονται στα εργοστάσια της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

«Η εταιρεία έλαβε μέτρα για να διασφαλίσει ότι δεν θα χρησιμοποιούνταν κρατούμενοι, όμως σήμερα είναι σαφές ότι τα μέτρα αυτά δεν ήταν αποτελεσματικά», εξήγησε ο σουηδικός όμιλος.

«Την εποχή εκείνη δεν είχαμε τα σύγχρονα συστήματα ελέγχου και προφανώς δεν κάναμε αρκετά για να εμποδίσουμε τέτοιες μεθόδους παραγωγής», δήλωσε η Ζανέτ Σκέλμοσε, μία από τις εκπροσώπους της εταιρείας εκφράζοντας τη λύπη της για την πρακτική που ακολουθήθηκε.



Πηγή: IKEA: Πολιτικοί κρατούμενοι υποχρεώνονταν να δουλέψουν για μας στην Ανατολική Γερμανία | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/77003#ixzz2CPPWHeMw
ΠΡΕΖΑ TV
16-11-2012

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Και τι να σου πούνε ρε υπήκοε της επαρχίας της Ελλάδας? Ότι εξ αιτίας του ΙΚΕΑ που αγοράζει χοντρικά πρώτες ύλες απ την Κίνα για κάπου 332 μαγαζιά σε 32 χώρες (στοιχεία του 2011) κι έχει επιβάλλει μισθούς 300 Ε με ημιαπασχόληση κι όλα αυτά τα ωραία που άρχισαν να εφαρμόζονται κι εδώ σου έκλεισαν την SATO πρώτα κι εχτές την NEOSET που ήταν ελληνικά? Αυτό είναι, λέμε ότι μαλα@@@ θέμε για την ηττημένη του ψυχρού πολέμου Ανατ. Γερμανία (που μπορεί και να είναι αλήθεια εγώ δε το παίζω απολογητής του κουμουνισμού)και μάλιστα δυο μέρες μετά την πτώχευση της ΝΕΟΣΕΤ για ν αποφευχθούν οι όποιοι συνειρμοί. Σάματις θα βρεθεί κανείς απ την Αν Γερμανία να το διαψεύσει? Κι αν βρεθεί θα'ναι αναξιόπιστος σα κομμούνι που'ναι βεβαίως βεβαίως. Εμ όταν σατίριζε ο Χάρυ Κλυν το σποτάκι του εθνάρχη εκεί γύρω στο 1979-80 για τους δικηγόρους που τάχα μου δεν είχαν να φοβηθούν τίποτα γιατί σε τι γλώσσα θα δικηγορούσαν οι ευρωπαίοι? Ο Χάρυ Κλυν σε σχετική ερώτηση στον Τραμπάκουλα δήλωνε ότι δεν φοβότανε την ΕΟΚ γιατί τάχα μου σε τι γλώσσα θα ψάρευαν οι ψαράδες. Κι εμείς γελούσαμε σαν τα παιδιά την πρώτη μέρα.Τώρα τα κατάλαβες? ή θες να δεις κι αγαπητά σου πρόσωπα στο κλαρί για ένα κομμάτι ψωμί για να το καταλάβεις? Ξέρεις κι η Ταυλάνδη που ανθεί η παιδική πορνεία ανάπτυξη έχει. Κάτσε να δεις σε λίγο που θα σου καταργήσουνε τα δημόσια ΕΠΑΛ να δεις πως θα σε μπουκώσουνε οι τηλεοράσεις (κλείστες τις γα@@@@νες)στις δράσεις των ιδιωτικών ΙΕΚ για ότι μπορείς να φανταστείς απ τον ζαχαρώδη διαβήτη μέχρι τη ρομποτική τεχνολογία.