Παρασκευή, Νοεμβρίου 23, 2012

ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΟΤΕ, VODAFONE, ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΣΕ FORTHNET


Σε σημείο-κλειδί στην προσπάθειά τους για μείωση των λειτουργικών δαπανών εξελίσσονται τους τελευταίους μήνες για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου και οι περικοπές μισθών, με τις περισσότερες εταιρείες του κλάδου να προχωρούν σε σχετικές κινήσεις.
Στον όμιλο ΟΤΕ και στη Vodafone τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και μάλιστα ο αριθμός των αιτήσεων χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα υψηλός, ενώ την ίδια στιγμή στη Forthnet η διοίκηση προχώρησε σε περικοπές μισθών στους εργαζόμενους στο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών της εταιρείας.



ΟΤΕ 

Στον ΟΤΕ, η πορεία του προγράμματος χαρακτηρίζεται ως ικανοποιητική από τη διοίκηση, δεδομένου πως οι αιτήσεις έχουν φθάσει τις 1.700. Μάλιστα, χθες η διοίκηση έδωσε παράταση τεσσάρων ημερών προκειμένου οι εργαζόμενοι να έχουν χρόνο να μελετήσουν την εγκύκλιο που εκδόθηκε προχθές από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για την εφαρμογή των διατάξεων του νέου νόμου 4093/2012, αναφορικά με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τους ασφαλισμένους των πρώην ειδικών ταμείων και κατά πόσο τους επηρεάζει αν συμμετέχουν στον πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, η διοίκηση του ΟΤΕ απέστειλε τη σχετική εγκύκλιο στο προσωπικό, μεταθέτοντας την καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση αίτησης αποχώρησης μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πηγές της Ομοσπονδίας Εργαζομένων του ΟΤΕ, η νέα εγκύκλιος δε διαφοροποιεί τους όρους που είχαν ήδη γίνει γνωστοί ακόμα και για τους εργαζομένους που είχαν ασφαλιστεί πρώτη φορά την περίοδο 1983-1992. Ωστόσο, προβληματισμός υπάρχει κυρίως για τους εργαζομένους οι οποίοι θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης σε 1,5 με 2 χρόνια, καθώς, όπως λένε, «ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος αλλαγών στο ασφαλιστικό». Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο μερίδα των εργαζομένων πιστεύει ότι ο αριθμός των υπαλλήλων που θα υπογράψουν τις τελικές αιτήσεις αποχώρησης θα είναι τελικώς μικρότερος απ΄ αυτόν των αιτήσεων που έχουν ήδη κατατεθεί.

Δικαίωμα 

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα αφορά σε εργαζομένους που θεμελιώνουν δικαίωμα άμεσης συνταξιοδότησης -πλήρους ή μειωμένης- από 1/1/2013 έως τις 31/12/2015. Ο ΟΤΕ υπολόγιζε το κόστος της μείωσης του προσωπικού κατά περίπου 1.200 άτομα μέσω της εθελουσίας σε περίπου 153 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 93 εκατ. ευρώ θα επιβαρύνουν τα αποτελέσματα του 2012, ενώ το υπόλοιπο ποσό είχε επιβαρύνει (ως πρόβλεψη αποζημίωσης) τα αποτελέσματα προηγουμένων περιόδων. Ο μέσος όρος της αποζημίωσης των συμμετεχόντων στα προγράμματα υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει τις 127.000.

Υπενθυμίζεται ότι σε ισχύ βρίσκεται και δεύτερο πρόγραμμα μείωσης προσωπικού, το οποίο αφορά σε εργαζομένους που έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια πραγματικής εργασίας στον ΟΤΕ και μπορούν να αποχωρήσουν λαμβάνοντας την προβλεπόμενη αποζημίωση έως 25.000 ευρώ και επιπλέον μισθούς 9 μηνών, ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας και σταθερό μεικτό ποσό 25.000 ευρώ.

Η νέα εθελουσία έξοδος αναμένεται να επιφέρει μείωση της τάξης του 10% στις δαπάνες μισθοδοσίας ή περίπου 150 εκατ. ευρώ στην τριετία. Παράλληλα, η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που ισχύει από 1/1/2012, έχει οδηγήσει σε μείωση κατά περίπου 10% της μισθοδοσίας του Οργανισμού.

Η μεγάλη, πάντως, συμμετοχή των εργαζομένων στον ΟΤΕ στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου έγκειται και στο γεγονός ότι από τον ερχόμενο Μάρτιο, λόγω της μετενέργειας, λήγουν τα δικαιώματα που προκύπτουν από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό η αποζημίωση από 25.000 που είναι σήμερα θα διαμορφωθεί έως 15.000, μια και οι υπάλληλοι στον ΟΤΕ θα αποζημιώνονται ως εργαζόμενοι σε Οργανισμό Κοινής Ωφελείας.

Vodafone 

Ικανοποίηση υπάρχει και στη Vodafone για το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που αφορά τη διεύθυνση εξυπηρέτησης πελατών. Η προθεσμία έληγε στις αρχές της εβδομάδας και σύμφωνα με πληροφορίες οι αιτήσεις που κατατέθηκαν ξεπερνούν τις 150, οι οποίες και πρόκειται πλέον να αξιολογηθούν και θα γίνει η σχετική επιλογή. Ο στόχος της διοίκησης είναι η μείωση του προσωπικού στη συγκεκριμένη διεύθυνση κατά 10%-15%, ποσοστά που αντιστοιχούν σε περίπου 70-90 άτομα.

Το σωματείο των εργαζομένων, πάντως, σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για πιέσεις προς εργαζομένους, ενώ αναφέρει πως το πρόγραμμα επεκτάθηκε σε όλες τις διευθύνσεις, με τους επικεφαλής τμημάτων να δηλώνουν ότι «όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να συμμετέχει».
Forthnet 

Προσπάθεια για περικοπές στις δαπάνες προσωπικού υπάρχουν και στη Forthnet όπου την περασμένη Τρίτη ανακοινώθηκαν περικοπές μισθών στους εργαζόμενους στο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών, όπου εκτιμάται πως απασχολούνται περίπου 500 άτομα.
Από τη διοίκηση διευκρινίζεται πως οι μειώσεις για τους περισσότερους «εμπλεκόμενους» είναι της τάξεως του 10%-15%, αλλά οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως οι περικοπές φθάνουν έως και το 35% και μάλιστα ισχύουν αναδρομικά από τις αρχές Νοεμβρίου.

Κόστος: Ο ΟΤΕ υπολόγιζε το κόστος της μείωσης του προσωπικού κατά περίπου 1.200 άτομα μέσω της εθελουσίας σε περίπου 153 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 93 εκατ. θα επιβαρύνουν τα αποτελέσματα του 2012, ενώ το υπόλοιπο ποσό είχε επιβαρύνει τα αποτελέσματα προηγούμενων περιόδων.

Μείωση: Στη Vodafone, στόχος της διοίκησης είναι η μείωση του προσωπικού στη διεύθυνση εξυπηρέτησης πελατών κατά 10%-15%, ποσοστά που αντιστοιχούν σε περίπου 70-90 άτομα.

Πηγή:  imerisia.gr
ΠΡΕΖΑ TV
23-11-2012

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα είναι ότι ο λαός ζητάει δουλειές.
Ποιό από τα 3 μεγάλα (κατά τις δημοσκοπήσεις- σωστές φαίνεται να είναι) κόμματα (ΝΔ, Σύριζα, ΧΑ) θα φέρει τις δουλειές;
Η ΝΔ ΔΕΝ θα απελάσει τα εκατομμύρια των λ/μ και αν τύχει και φέρει κάποια ανάπτυξη, ΟΛΕΣ τις νέες δουλειές σίγουρα θα τις πάρουν πάλι οι αλλοδαποί.
Ο Σύριζα θα φέρει ακόμα περισσότερους αλλοδαπούς. Καταλαβαίνετε τι δουλειές θα μείνουν για μας...
Η ΧΑ θα τους στείλει πίσω και οι δουλειές στα χωράφια, λιμάνια κλπ θα ξαναγυρίσουν σε εμας, όπως πρώτα.
ΕΣΥ ψηφίζεις, ΕΣΥ αποφασίζεις.

Ανώνυμος είπε...

άσε μας ρε παπάρα, που σου φάγαν την δουλειά...τα χωράφια εκεί ήταν, εσύ δεν πήγαινες να δουλέψεις. όλοι οι τεμπελχανάδες ξαφνικά την είδαν προκομένοι. ουστ ρε κοπρίτη!

Ανώνυμος είπε...

παντως αν πεινασει κι αλλο και δεν εχεις να φας, μην παρεξηγηθεις που θα δουλευεις σαν σκυλι απο το πρωι ως το βραδυ για να πας φαΐ στο σπιτι σου. οι εποχες που ερχόταν βουνα δανεικων απο το εξωτερικο για να αραζεις και να πηγαινεις σπιτι σου 2.000 το μηνα, παρηλθαν ανεπιστρεπτι. αρχινα λοιπον να προθερμαινεσι για να αντεξεις στα χωραφια.

Ανώνυμος είπε...

ΓΕΙΑ ΣΑΣ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ. ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ. ΘΑ ΨΩΦΗΣΟΥΜΕ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

1.57 ηθελα να δωσω μια πιπα σε εναν μεταναστη για 5 ευρο αλλα αφου κοπτεσαι τοσο για τις δουλειες των ιθαγενων ελα να με τσιμπουκωσεις για να μεινει το 5ευρο στην χωρα σου. ζωο ellinara