Δευτέρα, Φεβρουαρίου 11, 2013

AΝΑΒΕΙ ΦΩΤΙΕΣ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΙΩΝ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ!!!


ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΥΠΗΡΞΕΙ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΙΩΝ ... ΜΠΑΣ ΚΑΙ Ο ΜΑΛΑΚΑΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΞΥΠΝΗΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΗΚΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΑΜΗΜΕΝΟ ΚΑΝΑΠΕ ΚΑΙ ΤΗΝ TV ΤΟΥ... ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΓΑΜΗΣΕΙ....
Νέο νόμο που θα ρυθμίζει θέματα απεργιών και συνδικαλιστικής οργάνωσης θα ετοιμάσει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος σκοπεύει να ξεκινήσει διάλογο για το θέμα.
Ωστόσο τα σχέδια του υπουργού Εργασίας έχουν ήδη προκαλέσει διαφωνίες στους δύο κυβερνητικούς εταίρους (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ), ενώ οξύτατες είναι οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και το συνδικαλιστικό κίνημα.

Βασικό θέμα στην ατζέντα του υπουργείου Εργασίας είναι ο τρόπος λήψης της απόφασης για την κήρυξη της απεργίας και η αλλαγή του νόμου 1264 που ισχύει από το 1982. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, στόχος είναι να αντιμετωπιστούν φαινόμενα κατά τα οποία ένα σωματείο μπορεί να προκηρύξει κινητοποίηση και να επηρεάσει ολόκληρη την επιχείρηση.
Στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις ακόμα και για ρύθμιση που να προβλέπει την προκήρυξη απεργίας με απόφαση τουλάχιστον του 50% των εγγεγραμμένων στο σωματείο.
Σημειώνεται πως ανάλογη πρόβλεψη για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα είχε υπάρξει στο άρθρο 4 του νόμου 1365/1983 (όταν υπουργός Οικονομικών ήταν ο Γ. Αρσένης), αλλά η ρύθμιση δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Η επαναφορά μιας τέτοιας διάταξης ουσιαστικά θα καθιστούσε αδύνατη την προκήρυξη απεργίας σε πολλούς χώρους (π.χ. στον ευρύτερο δημόσιο τομέα) και αναμένεται να εξεταστούν εναλλακτικά σενάρια.
Πηγές του υπουργείου ανέφεραν πως πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε ούτε να είναι αδύνατη η προκήρυξη απεργίας, αλλά ούτε να γίνεται με τις σημερινές διαδικασίες.
Το θέμα που αναμένεται να προκαλέσει τις περισσότερες αντιδράσεις αφορά στο δικαίωμα της ανταπεργίας (το λεγόμενο λοκ άουτ) που έχει καταργηθεί από το 1982. Δηλαδή το να μπορεί ο εργοδότης να κλείνει την επιχείρηση σε περίπτωση απεργίας.
Στον διάλογο θα τεθούν ακόμα δύο θέματα που σχετίζονται με το συνδικαλιστικό κίνημα:
Η λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Πηγές του υπουργείου κάνουν λόγο για κατακερματισμό και περιορισμένη αντιπροσωπευτικότητα και μιλούν για αλλαγές στην οργάνωση και στη δομή (τόσο σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, δηλαδή στα σωματεία, όσο και σε δευτεροβάθμιο επίπεδο, δηλαδή στα Εργατικά Κέντρα).
Η διαδικασία χορήγησης συνδικαλιστικών αδειών. Σήμερα οι άδειες που δίνονται εξαρτώνται άμεσα από την οργάνωση στην οποία συμμετέχει ο συνδικαλιστής (αν είναι πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια).
Η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «εφιαλτικές σκέψεις» και κατηγορεί την κυβέρνηση πως «επιχειρεί ουσιαστικά την απαγόρευση απεργιών μέσα από το τέχνασμα των ψηφοφοριών». Μεταξύ άλλων τονίζει: «Ο τελικός στόχος της πολιτικής της είναι εμφανής. Και δεν είναι άλλος από την προσπάθεια να ευνουχίσει τους συνδικαλιστικούς φορείς που αντιδρούν στον αντιδημοκρατικό της κατήφορο. Σ' αυτόν τον κατήφορο είναι μόνη και δεν θα βρει συμμάχους από τα συνδικάτα».
Καταλήγοντας η ΓΣΕΕ -που έχει προκηρύξει απεργία για τις 20 του μήνα- επισημαίνει: «Αν θεωρούν κάποιοι ότι με τέτοιου είδους απαράδεκτες ενέργειες και πρακτικές θα κάμψουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων για τα σκληρά και αδιέξοδα μέτρα που υλοποιούνται εις βάρος τους, είναι βαθιά νυχτωμένοι».
Kατερίνα Κοκκαλιάρη

ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
11-2-2013

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η γενική απεργία διαρκείας –όπως ξελαρυγγιαστήκαμε να φωνάζουμε στις διαδηλώσεις εδώ και δυόμισι χρόνια- αλλά οι Έλληνες είναι κότες, δουλοπρεπείς, ρουφιάνοι και να πάνε να γαμηθούνε.

Ανώνυμος είπε...

Πες τα αγορι μου.που μου ακους καταστηματαρχες κατηγορουνε και λενε για τις πορειες των αλλων.... ΡΕ ΜΑΛΑΚΑ ΑΜΑ ΔΕΝ ΠΑΡΕΙ ΛΕΦΤΑ ΑΥΤΟΣ , ΕΣΥ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ ΤΟ ΡΗΜΑΔΙ ΣΟΥ ΓΙΑ ΜΑΓΑΖΙ ???