Του ΘΑΝΟΥ ΠΑΣΧΑΛΗ
Τα περίεργα της ενοικίασης εργαζομένων μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων
Το ρόλο του εργοδότη με την «ενοικίαση» εποχικών εργαζομένων σε δήμους και περιφέρειες έχουν αναλάβει εσχάτως Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την κάνουλα των άμεσων χρηματοδοτήσεων σε αυτού του είδους τις οργανώσεις. Είχαν προηγηθεί καταγγελίες -και ήδη έχει διαταχθεί έλεγχος από τους οικονομικούς επιθεωρητές- για διασπάθιση, από μέρους τους, δημόσιου χρήματος.
Από πέρυσι 115 ΜΚΟ και αστικά μη κερδοσκοπικά σωματεία προωθούν την εποχική απασχόληση ανέργων, αξιοποιώντας το συγχρηματοδοτούμενο (κατά 85% από την Ε.Ε. και κατά 15% από τη χώρα μας) πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του υπουργείου Εργασίας, κόστους 288 εκατ. ευρώ.
Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος απασχολούνται και θα προσληφθούν έως και τα τέλη Αυγούστου πάνω από 35.000 άνεργοι διάφορων ειδικοτήτων, 5μηνης σύμβασης, με αμοιβή 625 ευρώ το μήνα και ασφαλιστική κάλυψη από λογαριασμό του ΟΑΕΔ. Από τις διάφορες ΜΚΟ που ως δικαιούχοι φορείς (εργολάβοι) αναλαμβάνουν με μοριοδότηση κριτηρίων να επιλέξουν το επιδοτούμενο προσωπικό και στη συνέχεια να το «παραχωρήσουν» για απασχόληση σε δήμους (λαμβάνοντας το 5% των κονδυλίων του προγράμματος ως προμήθεια), περίοπτη θέση κατέχει ο «Ελληνικός Οργανισμός Περιβάλλοντος» (ΜΚΟ), με έδρα τη Λάρισα.
Αποσπασμένη
Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της συγκεκριμένης ΜΚΟ είναι η Θέκλα Παρασκευούδη, δημοτική υπάλληλος με οργανική θέση στο Δήμο Παλαιού Ψυχικού και αποσπασμένη, μετά το 2000, στο δήμο της Λάρισας ως υπεύθυνη δημοσίων και διεθνών σχέσεων της Δημοτικής Πινακοθήκης - Μουσείου Γ. Κατσίγρα.
Η κ. Παρασκευούδη, μόνιμη δημοτική υπάλληλος του Δήμου Λαρισαίων και πολιτευόμενη στο παρελθόν με τη Νέα Δημοκρατία -αν και απαγορεύεται από το νόμο (ασυμβίβαστο για δημόσιους υπαλλήλους)-, έχει συνάψει μνημόνια συνεργασίας με τέσσερις δήμους του νομού Λάρισας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Δήμο Λαμιέων, την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής και τον Οργανισμό Λιμένος Ελευσίνας, προκειμένου μέσω της ΜΚΟ να επιλεγούν εκατοντάδες άνεργοι που θα «ενοικιαστούν» σε συγκεκριμένους δήμους και περιφέρειες.
Η ΜΚΟ στην οποία είναι πρόεδρος έλαβε έγκριση διαχειριστικής επάρκειας από το υπουργείο Εργασίας και από πέρυσι έχει αναλάβει να επιλέξει και να διαθέσει ως «εργολάβος» στο δήμο της Λάρισας 30 εργαζομένους (διοικητικούς, γεωπόνους, εργάτες, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσιοθεραπευτές κ.λπ.). Οι δραστηριότητές της όμως έχουν επεκταθεί και πέραν των ορίων του δήμου της Λάρισας. Εχει υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με το Δήμο Φαρσάλων για «ενοικίαση» 50 ανέργων, το Δήμο Κιλελέρ για 40, το Δήμο Αγιάς για 30, την Περιφέρεια Θεσσαλίας για 100 και την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής για 80, και τον Οργανισμό Λιμένος Ελευσίνας για 20. Συνολικά θα προσλάβει 390 ανέργους, οι οποίοι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα της «κοινωφελούς εργασίας» με 5μηνες συμβάσεις εντός του έτους.
Η ενασχόλησή της με τη ΜΚΟ, την οποία ίδρυσε πριν από 10 χρόνια, δεν θα αποτελούσε ασυμβίβαστο, καθώς πρόκειται για σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (απαγορεύονται στους δημοτικούς υπαλλήλους οι δραστηριότητες εμπορικού χαρακτήρα). Ωστόσο, το νομικό κώλυμα της διπλής και μη επιτρεπτής απασχόλησης προκύπτει από τη συνάφεια του αντικειμένου. Πώς δηλαδή μία μόνιμη υπάλληλος σε δήμο μπορεί να εμφανίζεται ως εργοδότης (μέσω ΜΚΟ) και μάλιστα συναλλασσόμενη με τον ίδιο δήμο στον οποίο υπηρετεί;
Ασυμβίβαστο
Παράγοντες του νομού Λάρισας επισήμαναν ότι, πέραν της ηθικής διάστασης του θέματος, υπάρχει και το νομικό και ουσιαστικό ασυμβίβαστο σύμφωνα με τον κώδικα των δημοτικών υπαλλήλων, το οποίο οφείλεται στην εργοδοτική και μισθωτή σχέση που διατηρεί ταυτόχρονα με το δήμο της Λάρισας. Εκτός αυτών, ζητούμενο στην περίπτωση είναι και ο τρόπος με τον οποίο έγιναν οι επιλογές των ανέργων, αν και προβλέπεται σχετικός έλεγχος από το ΑΣΕΠ.
enet.gr
ΠΡΕΖΑ TV
11-2-2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου