Δευτέρα, Φεβρουαρίου 11, 2013

ΣΥΝ 91 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΟ «ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ» ΤΗΣ PROTON BANK-ΠΛΗΡΩΝΕ ΜΑΛΑΚΑ ΕΛΛΗΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΕ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ


Της ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΞΥΝΟΥ a.xynou@eleftherotypia.net
«Φουσκώνει» καθημερινά η ζημιά, το ποσό της οποίας είναι πλέον 15 φορές μεγαλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις!
Σε μία πολυεπίπεδη έρευνα, όπου η υπό εξέταση ζημία συνεχώς μεγαλώνει, έχει εξελιχθεί η ανάκριση για το σκάνδαλο της Proton Bank, με τις δαιδαλώδεις διαδρομές των τραπεζικών δανειοδοτήσεων, αλλά και τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό εμπλεκομένων οι οποίοι παρελαύνουν ο ένας μετά τον άλλο από το ανακριτικό γραφείο. Το συνεχές ξεδίπλωμα του πολύπλοκου σχεδίου χορήγησης δανείων από το τραπεζικό ίδρυμα προς διάφορες εταιρείες, με χαμηλά επιτόκια και ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, αποτελεί μία διαδικασία χρονοβόρα μεν, αλλά άκρως αποκαλυπτική.


Αυτό τουλάχιστον σηματοδοτούν οι πληροφορίες που θέλουν τη δεύτερη ειδική ανακρίτρια, Ιωάννα Χατζάκη, να έχει εντοπίσει νέα στοιχεία, με αποτέλεσμα η φερόμενη ζημία να υπολογίζεται σε χρηματικό ποσόν λίγο μεγαλύτερο των 792 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για νούμερο περίπου κατά 100 εκατ. ευρώ αυξημένο, σε σχέση με τα 701 εκατ., που εντόπισε ο εισαγγέλεας Πρωτοδικών, Ι. Δραγάτσης, ο οποίος διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση, αλλά και 15 φορές μεγαλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις της φερόμενης ζημίας, όπως είχε επισημανθεί στο πόρισμα της Αρχής για την Καταπολέμηση του βρόμικου χρήματος.

Νέος κύκλος

Η έρευνα πάντως δεν σταματά με την απομάκρυνση από την προεδρία της τράπεζας Proton του βασικού κατηγορουμένου στην υπόθεση, Λ. Λαυρεντιάδη. Αλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, ελέγχονται οι δανειοδοτήσεις του τραπεζικού ιδρύματος έως και την περίοδο του διαχωρισμού του σε «υγιή» και «κακή» τράπεζα στα μέσα του 2011. Ηδη, ενώπιον της δικαστικής λειτουργού έχουν κληθεί 35 κατηγορούμενοι, με τελευταίο τον Ι. Παπαβασιλείου, πρώην οικονομικό διευθυντή της Alapis.

Παράλληλα, συντάσσονται κατηγορητήρια για ακόμα πέντε ή έξι πρόσωπα, που θα κληθούν να απολογηθούν τις επόμενες εβδομάδες, ενώ συνεχώς προστίθενται ευρήματα από κατασχέσεις, τις οποίες έχει διατάξει η ειδική ανακρίτρια. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ήδη έχουν εκδοθεί οκτώ εντάλματα σύλληψης, εκ των οποίων ανεκτέλεστα παραμένουν αυτά του επιχειρηματία Πέτρου Κυριακίδη και της δικηγόρου Ελένης Σκούρα.

Τα 3 πρόσωπα -«κλειδιά» στο σκάνδαλο
Περίπου τρεις μήνες «κλείνει» στις φυλακές Κορυδαλλού ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης. Από την ημέρα της απόφασης να κρατηθεί προσωρινά, η λίστα των προφυλακιστέων για την υπόθεση συνεχώς μεγαλώνει.
 Πολλά ονόματα έχουν προστεθεί σε αυτή, ανάμεσα στα οποία και των Παπαβασιλείου, Κολλίντζα και Αθανάσογλου. Τρεις βασικοί κατηγορούμενοι, που αρνούνται την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο της Proton Bank, αλλά φέρονται από τη Δικαιοσύνη ως συναυτουργοί και γνώστες του σχεδίου «αφαίμαξης» της τράπεζας.

Ο αρχιλογιστής

Ο Γιάννης Παπαβασιλείου είναι ο τελευταίος κατηγορούμενος που πέρασε από το ανακριτικό γραφείο, προκειμένου να απολογηθεί για βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις και ο οποίος κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος. Γεννημένος το 1976 στην Ακράτα Αχαΐας, ξεκινά την καριέρα του ως λογιστής. Σύμφωνα με το βιογραφικό του σημείωμα, ο 37χρονος κατέχει πτυχίο Οικονομικών από το Πανεπιστήμιο Πάτρας και ΜΒΑ. Μέσα σε λίγα χρόνια καταφέρνει να αποκτήσει σημαντική θέση στον Ομιλο Λαυρεντιάδη. Επίσημα αναλαμβάνει καθήκοντα οικονομικού διευθυντή της Alapis από τον Ιούνιο 2007 και για περίπου ένα χρόνο.

Από την έρευνα όμως προκύπτει πως υπήρξε «δεξί χέρι» του Λαυρεντιάδη, εξ ου και η κατηγορία για συναυτουργία που του αποδίδεται. Κατά το κατηγορητήριο, συνέδραμε στο σχεδιασμό και στη μεθόδευση του σχεδίου «απομύζησης» της Proton Bank. Μαζί με τη σύζυγό του φέρονται ως μοναδικοί μέτοχοι συμβουλευτικής εταιρείας γύρω από οικονομικά ζητήματα, οι υπηρεσίες της οποίας πληρώνονται αδρά. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον χαρακτηρίζουν «άνθρωπο του Ομίλου». Θεσμικά μπορεί να μην κατείχε κάποιο πόστο στην τράπεζα Proton, σύμφωνα όμως με τα στοιχεία της δικογραφίας, ενεργούσε κάτω από τις εντολές του Λ. Λαυρεντιάδη και της ομάδας του. Φέρεται, δε, ως το φυσικό πρόσωπο που υπέβαλε προς την τράπεζα αιτήματα και οικονομικά στοιχεία, τόσο της Alapis όσο και άλλων εταιρειών.

Ο καθηγητής

Κατέχει το πλουσιότερο βιογραφικό μεταξύ των κατηγορουμένων. Ο Τρύφων Κολλίντζας, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1989, διετέλεσε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank (2004-2010), από την οποία αποχώρησε, για να προσληφθεί στην τράπεζα Proton, και πάλι ως διευθύνων σύμβουλος.

Η μεταπήδησή του προκάλεσε ποικίλα σχόλια, αν και όχι τόσα όσα η πανεπιστημιακή του θέση, καθώς υπήρξε καθηγητής μερικής απασχόλησης, την ίδια περίοδο που ασκούσε τα καθήκοντά του ως διευθύνων σύμβουλος σε τραπεζικό ίδρυμα και ως μέλος στο Δ.Σ. και πρόεδρος της Επιτροπής Χορηγιών της εταιρείας «ΑΒ Βασιλόπουλος». Παράλληλα, ήταν ειδικός σύμβουλος προέδρου επί των Οικονομικών και στέλεχος της Δημοκρατικής Συμμαχίας της Ντόρας Μπακογιάννη, ενώ σχεδίασε και το οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ. το 2000.

Ο συνιδρυτής

Από υπάλληλος χρηματιστηριακής εταιρείας έγινε ιδρυτικό στέλεχος τράπεζας. Ο Αντώνης Αθανάσογλου, εκ των βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση, κατείχε τη θέση του αντιπροέδρου στην Proton Bank κατά το διάστημα της προεδρίας Λαυρεντιάδη. Υπήρξε στέλεχος της «Σίγμα Χρηματιστηριακή» και εκεί γνώρισε τον Τζόνι Μαρκόπουλο και τον Ηλία Λιανό. Το 2001 ιδρύει μαζί τους την Proton Bank. Μετά το θάνατο του Μαρκόπουλου, εξαγοράζει μέρος του μεριδίου του από τη χήρα του εκλιπόντος και -όπως αναφέρει- συνεχίζει να επενδύει στην τράπεζα μεγάλο μέρος της περιουσίας του.

Αν και αντιπρόεδρος, σύμφωνα με το οργανόγραμμα της τράπεζας, δεν έχει στην εποπτεία του πολλές μονάδες, σε αντίθεση με τον Τρ. Κολλίντζα. Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν τους δύο άνδρες να μην έχουν ιδιαίτερα καλές σχέσεις. Ο ίδιος, λίγο πριν κριθεί προσωρινά κρατούμενος, απολογήθηκε, επιρρίπτοντας όλες τις ευθύνες του σκανδάλου στον Λ. Λαυρεντιάδη. «Μας εξαπάτησε, όπως εξαπάτησε και την Τράπεζα της Ελλάδος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΑΝΤ.Ξ.
enet.gr
ΠΡΕΖΑ TV
11-2-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: