Της ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Στη δικαστική αίθουσα του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά ζωντάνεψε χθες το χρονικό της δολοφονικής απόπειρας εναντίον της Κωνσταντίνας Κούνεβα, που αποκάλυψε τον εργασιακό Μεσαίωνα της σύγχρονης Ελλάδας.Τη στιγμή που οι δράστες παραμένουν ακόμη ασύλληπτοι, η υπόθεση φτάνει για πρώτη φορά στα δικαστήριο στο τμήμα εργατικών διαφορών. Η ίδια δεν παρέστη στην ακροαματική διαδικασία, καθώς εδώ και ένα χρόνο βρίσκεται στη Γαλλία υποβαλλόμενη σε αλλεπάλληλες σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις.
Χθες η κ. Κούνεβα διεκδίκησε αποζημίωση για ηθική βλάβη, αλλά και αποζημίωση προκειμένου να καλύψει το υπέρογκο κόστος νοσηλείας. Οι δικηγόροι της, Δάφνη Βαγιανού και Βαρβάρα Βολτέα, κατέθεσαν σωρεία εγγράφων και αποδεικτικών στοιχείων που καταδείκνυαν ότι η Κούνεβα είχε μπει στο στόχαστρο της εργοδοσίας εξαιτίας της έντονης συνδικαλιστικής δράσης που είχε αναπτύξει, απέναντι «σε μία εταιρεία που προχωρούσε σε συστηματικές παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας».
Η προσφυγή
Στο σκεπτικό της προσφυγής εξηγείται ότι «η Κωνσταντίνα Κούνεβα βρέθηκε σ' αυτή τη θέση εξαιτίας της σύγκρουσής της με το εργασιακό κατεστημένο της εταιρείας, αλλά και επειδή η εταιρεία δεν την προστάτεψε, τη στιγμή που είχαν διατυπωθεί ευθείες απειλές κατά της ζωής της». Για τους δικηγόρους της, αποτελεί πάγιο νομικό επιχείρημα «το γεγονός ότι πρόκειται για ένα βίαιο συμβάν, κατά την εκτέλεση της δουλειάς της ή εξ αφορμής της εργασίας».
Να σημειωθεί ότι η κ.Κούνεβα, μετά και τις ευθείες απειλές κατά της ζωής της, είχε αιτηθεί με σωρεία εγγράφων προς την εργοδότρια εταιρεία ΟΙΚΟΜΕΤ την αλλαγή της βάρδιάς της, από βραδινή σε πρωινή, αλλά και τη μετακίνησή της από το Μαρούσι στο Θησείο. Περιοχή στην οποία διέμενε. Ουδέποτε όμως έγινε δεκτό το αίτημά της. Ανάμεσα στους λόγους που ανέφερε, ήταν και το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε το ανήλικο παιδί της, την επιμέλεια του οποίου είχε εξ ολοκλήρου η ίδια.
Οι μάρτυρες υπεράσπισης, η δημοσιογράφος Χριστίνα Κοψίνη και η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών Ελισάβετ Ζαμπέτα, αναφέρθηκαν με λεπτομέρειες στη δυναμική συνδικαλιστική δράση της Κούνεβα, στις πιέσεις που δεχόταν από την εργοδότρια εταιρεία, με βροχή εξωδίκων, αλλά και στην εκδικητική στάση που τηρούσαν απέναντί της, αρχής γενομένης από την άρνηση αλλαγής της δυσμενούς μετάθεσής της στο Μαρούσι (αρχικά εργαζόταν κοντά στο σπίτι της).
Μίλησαν επίσης για τις απειλές που είχε δεχτεί ειδικά μετά την προσπάθειά της να αρθεί η απόφαση της εταιρείας, η οποία, όπως εξήγησαν αμφότερες, με δόλιο τρόπο προσπάθησε να αποφύγει την ένταξη των εργαζομένων στην κατηγορία των βαρέων ανθυγιεινών: «Μείωσε τα 6ωρα σε πεντέμισι ώρες, βάζοντας ημίωρο διάλειμμα. Σ' αυτό η Κωνσταντίνα αντέδρασε και στοχοποιήθηκε». Η κ. Ζαμπέτα εξήγησε επίσης ότι «η εργοδοτική παρανομία ήταν κανόνας στη συγκεκριμένη εταιρεία και πως η Κωνσταντίνα προπηλακίστηκε μετά τη συνάντηση της τριμερούς στο υπουργείο Εργασίας από το εργοδοτικό σωματείο που είχε στήσει ο Ν. Οικονομάκης, ιδιοκτήτης της ΟΙΚΟΜΕΤ, για να χειραγωγεί τους εργαζομένους.
Εντονα αποδοκιμάστηκε η μάρτυρας Αθανασία Γισδάκη, η οποία κατέθεσε με την ιδιότητα της υπεύθυνης προσωπικού, όταν προσπάθησε να πείσει για «την αρμονική σχέση» εργαζομένων και εργοδοσίας στη συγκεκριμένη εταιρεία. Η χλεύη από το ακροατήριο εντάθηκε όταν γνωστοποιήθηκε ότι πρόκειται για τη σύζυγο του ιδιοκτήτη της ΟΙΚΟΜΕΤ.
Κατά τη διάρκεια της δίκης, ήταν έντονη η παρουσία πολιτών, αλλά και οργανωμένων πρωτοβουλιών (δίκτυο επισφαλώς εργαζομένων ανέργων), οι οποίοι παρέστησαν για να εκφράσουν την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στο πρόσωπο της κ. Κούνεβα.
Ωστόσο στη δίκη δεν παρέστησαν τα μέλη της Παναττικής Ενωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ), διαφωνώντας με τη νομική στρατηγική που ακολουθήθηκε, και εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους στους χειρισμούς της ΓΣΕΕ, την οποία κατηγορούν για όψιμο ενδιαφέρον.
Η ΓΣΕΕ
Σημειώνεται πως και η νομική υπηρεσία της ΓΣΕΕ είναι νομικός παραστάτης της κ. Κούνεβα. Σε σχετική ανακοίνωσή της, η ΠΕΚΟΠ τονίζει μεταξύ άλλων: «Παρ' όλη τη νόμιμη διαδικασία και του δικαιώματος της Κωνσταντίνας, το οποίο για μας είναι σεβαστό, η διοίκηση της ΠΕΚΟΠ δεν πρόκειται να παραστεί στο δικαστήριο γιατί δεν θεωρούμε ότι πρόκειται για εργατικό ατύχημα η επίθεση με βιτριόλι στο πρόσωπο της συναδέλφου εργαζόμενης, συνδικαλίστριας, Κωνσταντίνας Κούνεβα, αλλά για δολοφονική επίθεση. Να βρεθούν και να πληρώσουν οι ένοχοι».
Προς το παρόν, κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, καθώς το ποινικό σκέλος της υπόθεσης έχει μπει στο αρχείο.
Βιτριόλι στα ζωτικά της όργανα
Θυμίζουμε ότι η κ. Κούνεβα εργαζόταν ως καθαρίστρια σε συνεργείο καθαρισμού των ΗΣΑΠ. Τα μεσάνυχτα της 22ας Δεκεμβρίου το 2008, όταν μετά τη λήξη της βάρδιάς της επέστρεφε στο σπίτι της, δέχτηκε επίθεση από δύο αγνώστους οι οποίοι την περιέλουσαν με βιτριόλι.
Στη συνέχεια τής άνοιξαν το στόμα και την πότισαν με το ίδιο καυστικό υγρό, προκαλώντας σοβαρότατες βλάβες στα ζωτικά της όργανα. Η υπόθεσή της προκάλεσε ένα μεγάλο κύμα αλληλεγγύης και ταυτόχρονα έφερε στο φως τις συνθήκες γαλέρας που επικρατούν στις εταιρείες καθαρισμού με τους νοικιασμένους εργαζομένους. Παρά τις συνεχείς επεμβάσεις, ο οισοφάγος της είναι κατεστραμμένος, αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες στην αναπνοή και στην κατάποση, γι' αυτό και πολλές φορές κοιμάται καθιστή.
ENET.GR
ΠΡΕΖΑ TV
6-2-2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου