Κυριακή, Μαρτίου 24, 2013

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΕ 54 ΝΕΚΡΟΥΣ - ΈΞΙ ΠΑΙΔΙΑ ΘΥΜΑΤΑ ΝΑΡΚΗΣ


Στρατιωτική επιχείρηση στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 51 μαχητές Ταλιμπάν και τρεις στρατιώτες. Έκρηξη νάρκης στην επαρχία Κανταχάρ προκάλεσε το θάνατο τεσσάρων παιδιών της ίδιας οικογένειας και τον τραυματισμό άλλων 2. Παράλληλα, επετεύχθη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη μεταβίβαση στις αφγανικές αρχές του ελέγχου φυλακής όπου κρατούνται αντάρτες και ύποπτοι για τρομοκρατία.




Δύο διοικητές μονάδων των Ταλιμπάν συγκαταλέγονται στους νεκρούς της επιχείρησης των ένοπλων δυνάμεων στην περιοχή Ουαρντούτζ της επαρχίας Μπανταχσάν, κατά την οποία τραυματίστηκαν 17 ισλαμιστές αντάρτες. Τρεις νεκροί στις απώλειες για τον αφγανικό στρατό και 9 τραυματίες. 

Στην ίδια περιοχή, 18 Αφγανοί στρατιωτικοί είχαν σκοτωθεί από τους Ταλιμπάν τον περασμένο μήνα και 11 στρατιωτικοί είχαν απαχθεί. Οι απαχθέντες στρατιώτες αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι με αντάλλαγμα την απελευθέρωση μαχητών των Ταλιμπάν.

Στη νότια επαρχία Κανταχάρ, τέσσερα παιδιά της ίδιας οικογένειας έχασαν τη ζωή τους και άλλα δύο τραυματίστηκαν από την έκρηξη νάρκης. Ο κυβερνήτης της Κανταχάρ επέρριψε στους Ταλιμπάν την ευθύνη για την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού.

Στις αφγανικές αρχές ο έλεγχος της φυλακής Παρουάν

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε οριστική συμφωνία για την μεταβίβαση στις αφγανικές αρχές του ελέγχου της φυλακής Παρουάν, όπου κρατούνται αντάρτες και ύποπτοι για τρομοκρατία, δίπλα στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ.

Η συμφωνία επετεύχθη ύστερα από εντατικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις που διήρκεσαν μία εβδομάδα. Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, προβλέπει ότι η μεταβίβαση του ελέγχου θα γίνει την Δευτέρα και ότι οι κρατούμενοι που θεωρούνται επικίνδυνοι για την ασφάλεια θα παραμείνουν φυλακισμένοι βάσει του αφγανικού δικαίου.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι σχετικά με τη φυλακή Παρουάν, που αποτελούσε αιτία τριβών μεταξύ των δύο πλευρών.

Η Ουάσινγκτον είχε συμφωνήσει το 2012 να παραδώσει την ευθύνη για τους περισσότερους από 3.000 φυλακισμένους στο Παρουάν και η τελετή παράδοσης-παραλαβής έγινε τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, αμερικανοί στρατιωτικοί παρέμεναν στη φυλακή και έλεγχαν την ευρύτερη περιοχή. 

Μια επίσημη τελετή για την παράδοση και των τελευταίων κρατουμένων στους Αφγανούς ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή, λόγω διαφωνιών του αμερικανού στρατηγού Τζόζεφ Ντάνφορντ, επικεφαλής της διεθνούς δύναμης στο Αφγανιστάν, με τον Χαμίντ Καρζάι για τους όρους.

Η ακύρωση εξόργισε τον αφγανό πρόεδρο και προκάλεσε αμηχανία στις δύο πλευρές κατά την επίσκεψη του Τσ. Χέιγκελ στο Αφγανιστάν.

Πηγή: ΑΜΠΕ
enet.gr
ΠΡΕΖΑ TV
24-3-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: