Κυριακή, Μαρτίου 24, 2013

«ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΙΘΑΝΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ»


Προειδοποίηση ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της Κύπρου συνεπάγεται αυτόματη έξοδο από το ευρώ με αλυσιδωτές και επώδυνες συνέπειες για το κράτος και τους πολίτες εκφράζουν δύο κύπριοι οικονομολόγοι στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος».


Σε περίπτωση πτώχευσης της Κύπρου, θα υποτιμηθεί το νόμισμα μέχρι και 50%, με αποτέλεσμα το κράτος να μην έχει τα χρήματα να εισάγει πρώτες ύλες, καύσιμα και φάρμακα, ενώ οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων θα εκτιναχθούν στα ύψη, όπως εκτιμούν οι οικονομολόγοι Σωφρόνης Κληρίδης, αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών και Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, καθηγητής Χρηματοοικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου. 

Τονίζουν, επίσης, ότι η Κύπρος δεν θα μπορεί να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές για πολλά χρόνια.

Ο κ. Κληρίδης προειδοποιεί ότι «η οικονομία κινδυνεύει να μπει σε φαύλο κύκλο πληθωρισμού και νομισματικής υποτίμησης».

Από την πλευρά του, ο κ. Μιχαηλίδης υπογραμμίζει ότι χρεοκοπία στην κατάσταση που βρίσκεται η Κύπρος με τη φυγή κεφαλαίων χωρίς τη στήριξη της ΕΚΤ «θα είναι καταστροφική».

«Αφαιρείται διαπραγματευτικό χαρτί της Κύπρου» 

Η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», σε ρεπορτάζ της, αναφέρει ότι η αποξένωση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα «ουσιαστικά αφαιρεί ένα διαπραγματευτικό χαρτί της Κυπριακής Δημοκρατίας». 

Ειδικοί εκτιμούν - σύμφωνα με το δημοσίευμα - ότι με αυτή την εξέλιξη «η Κύπρος δεν συνιστά συστημικό κίνδυνο» και επομένως θα βρεθεί εκτεθειμένη σε περισσότερες πιέσεις, αλλά και πιο ευάλωτη για επιβολή μέτρων.
enet.gr
ΠΡΕΖΑ TV
24-3-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: