Πέμπτη, Μαρτίου 14, 2013

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΊ ΕΝΗΜΕΡΏΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΙΛΟΎΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΊΣΔΥΣΗ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΎ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΊΑ


Μετά τη διείσδυση της Χρυσής Αυγής σε σημαντικό ποσοστό της ελληνικής κοινωνίας και τον ιδιαίτερο θόρυβο που προκάλεσε η κατήχηση σε μαθητές δημοτικού στην Αρτέμιδα και η -πιο πρόσφατη- διοργάνωση “Μαθημάτων Ελληνικής Ιστορίας” το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) διοργανώνει διημερίδα, σήμερα και αύριο, με θέμα την ερμηνεία της ιστορικής εμπειρίας του φασισμού στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.Η διημερίδα, που πραγματοποιείται στο Κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής στου Ζωγράφου, απευθύνεται κυρίως στους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο με σκοπό, κατά πρώτο λόγο, την ενημέρωσή για τη σύγχρονη επιστημονική συζήτηση γύρω από τη διδασκαλία ιστορικών θεμάτων σχετικών με το φαινόμενο του φασισμού. Κατά δεύτερο λόγο, αποσκοπεί στην ευαισθητοποίησή αναφορικά με την αντιμετώπιση αντιλήψεων και πρακτικών οι οποίες εμφανίζονται στο σχολικό περιβάλλον και αναφέρονται άμεσα ή έμμεσα στο φασισμό, ουδετεροποιώντας ή εξιδανικεύοντάς τον.


Στη διημερίδα συμμετέχουν ως ομιλητές περισσότεροι από 20 ιστορικοί, κοινωνιολόγοι και ειδικοί στη βία των εφήβων.

“Έχουμε μια παράλογη κατάσταση όπου μεγάλο μέρος της κοινωνίας διαφωνεί για το αν η Ελλάδα είναι μια νέα Δημοκρατίας της Βαϊμάρης αλλά μαθητές γυμνασίου αποθαρρύνονται να έχουν τέτοιυ είδους συζητήσεις μέσα στην τάξη, στο όνομα της προστασίας των παιδιών”, αναφέρει ένας εκ των διοργανωτών της διημερίδας και καθηγητής Ιστορίας ο Κώστας Γαγανάκης μιλώντας στην αγγλόφωνη έκδοση της “Ε”, EnetEnglish.

“Το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις με ένα 15χρονο που αρνείται το Ολοκαύτωμα των Ναζί είναι να τον πετάξεις έξω από την τάξη. Χρειαζόμαστε εργαλεία για να συνεργαστούμε μαζί τους” προσθέτει ο ίδιος και επισημαίνει πως “υπάρχει μια αξιοσημείωτη άνοδος στη διείσδυση της Χρυσής Αυγής στα σχολεία, και όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας”.

Περιγράφει τη Χρυσή Αυγή σαν να χρησιμοποιεί το “ιστορικό φασιστικό μοντέλο της διείσδυσης” στα σχολεία και αναφέρει πως “παίρνουν ένα-δυο μαθητές που ακολούθως γίνονται μέλη του κόμματος και πως πολύ σύντομα, σε ένα ή δύο χρόνια θα υπάρχει Χρυσή Αυγή και στα πανεπιστήμια”.

“Οι νέοι δεν ελκύονται απαραίτητα από την εμφάνιση και τις πορείες της Χρυσής Αυγής αλλά αυτή χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό για να τους προσελκύσει, το οποίο οι ίδιοι περιγράφουν με όρους φυλετικής/μουσουλμανικής εισβολής. Αυτό είναι το εναρκτήριο σημείο για το οποίο η Χρυσή Αυγή βλέπει σαν “αληθινή” ελληνική ιστορία”, προσθέτει ο κ. Γαγανάκης.

http://www.uoa.gr/fileadmin/user_upload/PDF-files/ekdilwseis/Hmerides-Seminaria/2013-/Dihmerida_erminias_fasismoy_14-3-13.pdf
enet.gr
ΠΡΕΖΑ TV
14-3-2013

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

.
ΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

ΕΔΩ ΒΟΡΕΙΟΣ ΚΟΡΕΑ

ΕΔΩ ΒΟΡΕΙΟΣ ΚΟΡΕΑ