Πέμπτη, Μαρτίου 14, 2013

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΑ: "ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ" ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ


Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Ε.Κ., η έκθεση "Ευρωπαϊκός Οδικός Ενεργειακός Χάρτης μέχρι το 2050" της ευρωβουλευτού του ΛΑΟΣ, Νίκης Τζαβέλα, είναι το πρώτο Ευρωπαϊκό δημόσιο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναγνωρίζει την σπουδαιότητα των υδρογονανθράκων της περιοχής μας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Στο κείμενο που ψηφίστηκε, τονίζεται ότι "η παραχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης για γεωτρήσεις και η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών θα μετατραπεί σε πηγή προστριβών με τρίτες χώρες", και ότι η "ΕΕ πρέπει να διατηρήσει υψηλό πολιτικό προφίλ στο θέμα αυτό και να επιδιώκει να αποτρέπει διεθνείς τριβές".

Υπογραμμίζεται επίσης ότι η ενέργεια πρέπει να χρησιμοποιείται ως κινητήρια δύναμη για ειρήνη, περιβαλλοντική ακεραιότητα, συνεργασία και σταθερότητα Είναι επίσης, η πρώτη απόφαση της Ε.Ε. που ζητά να δοθεί έμφαση στην οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΕΕΖ) των κρατών - μελών της Ε.Ε. και των σχετικών τρίτων χωρών, σύμφωνα με τη Σύμβαση UNCLOS, την οποία έχουν προσυπογράψει όλα τα κράτη μέλη και η ΕΕ καθαυτή.
Για την ψηφοφορία για τη σπουδαιότητα των κοιτασμάτων στη Μεσόγειο ήταν 505 υπέρ και 91 κατά. Η συνολική ψηφοφορία επί της έκθεσης ήταν 377 υπέρ και 195 κατά.
Η ψηφοφορία για τους υδρογονάνθρακες ήταν να γίνει χθες, Τετάρτη, ωστόσο αναβλήθηκε λόγω της υγείας του κ. Παπαστάμκου.
http://news247.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
14-3-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: