Κυριακή, Μαρτίου 31, 2013

ΙΟΡΔΑΝΙΑ: ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΕΛΕΩ ΔΝΤ-ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ


Ορκίστηκε χθες η κυβέρνηση μεταρρυθμίσεων υπό τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας, επιφορτισμένη με την προώθηση των μέτρων λιτότητας που απαιτούνται από τη δανειακή σύμβαση της χώρας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 
Η σύνθεση της κυβέρνησης ολοκληρώθηκε ύστερα από, πρωτοφανείς για την Ιορδανία, διαβουλεύσεις τριών εβδομάδων υπό τον πρωθυπουργό Αμπντουλάχ Ενσούρ, ο οποίος διορίστηκε εκ νέου στις 9 Μαρτίου με απόφαση του βασιλιά.


Ο βασιλιάς Αμπντάλα στο παρελθόν επέλεγε ο ίδιος τους πρωθυπουργούς, χωρίς διαβούλευση με το κοινοβούλιο και το 150μελές σώμα δεν διαδραμάτιζε κάποιο ρόλο στο σχηματισμό της κυβέρνησης. Το υπουργικό συμβούλιο που ανακοινώθηκε το Σάββατο είναι το μικρότερο εδώ και τέσσερις δεκαετίες, με 18 υπουργούς.


Οι διαπραγματεύσεις ακολούθησαν τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που απέσπασαν εξουσίες από το παλάτι, ως απάντηση στο αίτημα για αλλαγές που έφερε στο προσκήνιο η "Αραβική Άνοιξη" στις αραβικές χώρες με πιο ήπιες διαδηλώσεις στο εσωτερικό της Ιορδανίας. Οι αλλαγές μετέφεραν κάποιες από τις εξουσίες του μονάρχη στο κοινοβούλιο και αποκατέστησαν στην κυβέρνηση κάποιες εκτελεστικές εξουσίες που είχαν δοθεί στο παλάτι και στις δυνάμεις ασφαλείας.

Ο διορισμός του σπουδασμένου στις ΗΠΑ πρώην διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Ουμάγια Τουκάν, ως υπουργού Οικονομικών σηματοδοτεί την επιθυμία των βουλευτών να πιέσουν για την εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων που ζητά το ΔΝΤ ως αντάλλαγμα για το δάνειο των 2 δισ. δολαρίων. Ο Τουκάν είναι ένθερμος υποστηρικτής των φορολογικών μέτρων με στόχο να μειωθούν οι επί χρόνια υπερβολικές δαπάνες από διαδοχικές κυβερνήσεις.

Το ΔΝΤ πίεσε το βασίλειο της Ιορδανίας τον περασμένο Νοέμβριο να απελευθερώσεις τις τιμές των καυσίμων, προκαλώντας πολυήμερες αντιδράσεις κυρίως στις αγροτικές περιοχές των φυλών. Επίσης, πιέζει την Ιορδανία να τερματίσει το δαπανηρό καθεστώς επιδοτήσεων και να αυξήσει τους λογαριασμούς ρεύματος, που σύμφωνα με αξιωματούχους θα εκτοξευθούν τον Ιούνιο.

Ο Ενσούρ αντιμετώπισε τις διαδηλώσεις, λέγοντας ότι η στροφή από τις ευρείες επιδοτήσεις προς τις στοχευμένες μεταβιβάσεις μετρητών στους φτωχούς, ήταν ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση που οδήγησε το έλλειμμα πάνω από το 12% του ΑΕΠ της χώρας και ανάγκασε την Ιορδανία να ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ ολοκλήρωσε την πρώτη εκτίμηση για την κατάσταση του περασμένου χρόνου και χαιρέτισε τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του Ενσούρ, υποστηρίζοντας ότι βλέπει σημάδια οικονομικής ανάκαμψης. Το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ ανακοίνωσε στις 11 Μαρτίου ότι θα λάβει υπόψη του το αίτημα της Ιορδανίας να ολοκληρωθεί η πρώτη έκθεση μέσα στον Απρίλιο, ώστε να δοθεί η δεύτερη δόση του δανείου, ύψους περίπου 385 εκατ. δολαρίων.

Ο Ενσούρ, που απαλλάχθηκε από κατηγορίες για διαφθορά, έχει θητεύσει σε υψηλά κυβερνητικά πόστα διαδοχικών κυβερνήσεων. Διορίστηκε τον Οκτώβρη, μετά τη διάλυση του κοινοβουλίου από το βασιλιά στο μέσον της τετραετούς του θητείας, προκειμένου να προετοιμάσει τις πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές στη χώρα μετά την Αραβική Άνοιξη του 2011.

Πηγή:Reuters

ΠΡΕΖΑ TV
31-3-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: