Κυριακή, Μαρτίου 31, 2013

«ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ» ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΥΡΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΣΤΗ ΓΑΖΑ


Διαδηλώσεις στη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ πραγματοποίησαν χθες οι Παλαιστίνιοι κατά την 37η επέτειο της «Ημέρας της Γης» τιμώντας τους έξι Άραβες πολίτες που δολοφονήθηκαν από τις ισραηλινές αρχές κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων το 1976 ενάντια στην προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών στο βόρειο Ισραήλ.Κατά τη διάρκεια των χθεσινών διαδηλώσεων δεκάδες Παλαιστίνιοι, κάτοικοι της Δυτικής Όχθης, προσέφυγαν στα νοσοκομεία, κυρίως με αναπνευστικά προβλήματα, από την εισπνοή δακρυγόνων κατά τη σύγκρουση με τις ισραηλινές δυνάμεις, που διήρκεσε περίπου μία ώρα. Δύο ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά από ρίψη πέτρας.


Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ δήλωσε ότι στο πλαίσιο της επετείου, φύτεψε μια ελιά στην περιοχή της Δυτικής Όχθης Ε1, την οποία το Ισραήλ προορίζει για την ανέγερση μελλοντικού εποικισμού.

Στρατιωτικές δυνάμεις περιπολίας των συνόρων μεταξύ Ισραήλ και Λωρίδας της Γάζας χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά για να διαλύσουν τους διαδηλωτές που πλησίαζαν το μεθοριακό φράκτη, σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού. Κανένας δεν τραυματίστηκε σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές της Γάζας.

Οι Άραβες πολίτες του Ισραήλ τίμησαν την επέτειο σε διάφορες πόλεις, χωρίς σε γενικές γραμμές να προκληθούν επεισόδια. Στην αραβική πόλη του Ισραήλ, Σακχνίν, κέντρο της βίας το 1976, χιλιάδες ισραηλινοί Άραβες πραγματοποίησαν διαδήλωση που κύλησε ομαλά. Οι ισραηλινοί Άραβες αποτελούν περίπου το 20% του πληθυσμού του εβραϊκού κράτους των οκτώ εκατομμυρίων.

Το Ισραήλ ανησυχεί για την αυξανόμενη ανησυχία στα Παλαιστινιακά Εδάφη, καθώς οι ειρηνευτικές συνομιλίες παραμένουν "παγωμένες" από το 2010 και οι παλαιστίνιοι ηγέτες αρνούνται την επανέναρξή τους μέχρις ότου το Ισραήλ σταματήσει την ανέγερση εποικισμών στη Δυτική Όχθη, οι οποίοι έχουν κριθεί παράνομοι από το Διεθνές Δίκαιο.

Πηγή:Reuters
ΠΡΕΖΑ TV
31-3-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: