Δευτέρα, Μαρτίου 04, 2013

ΟΜΙΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ: «ΜΕΡΝΤΟΧ» ΜΕ ΞΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΚΔΟΤΙΚΕΣ ΦΟΥΣΚΕΣ


Οταν ο νυν καταζητούμενος Πέτρος Κυριακίδης εμφανίστηκε στην αγορά με τον τίτλο του επιχειρηματία και προσπάθησε να «πρωταγωνιστήσει» στον Τύπο, η πλειονότητα των ΜΜΕ παρακολουθούσε τις αγοραπωλησίες χωρίς καμία αντίδραση.Ο Ομιλος Κυριακίδη κατόρθωσε σε μικρό χρονικό διάστημα να διεισδύσει αναίμακτα στον Τύπο, στο ραδιόφωνο αλλά και στην τηλεόραση, εξαγοράζοντας ή δανειοδοτώντας συνεχώς ζημιογόνα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, χωρίς ιδιαίτερη προοπτική ανάπτυξης, κερδοφορίας και διανομής μερίσματος.


Ποινικές - ηθικές ευθύνες

Τα χρήματα, μέσω της Proton Bank και άλλων εταιρειών που σχετίζονται άμεσα με τον βασικό κατηγορούμενο του τραπεζικού σκανδάλου, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη (Alapis, Elfe κα), έρρεαν άφθονα στο χώρο των ΜΜΕ τον Σεπτέμβριο του 2009.

Ο εντοπισμός των ποινικών ευθυνών έχει ήδη ξεκινήσει από τη στιγμή που ανέλαβε η Δικαιοσύνη, πρώτα με την προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Ιω. Δραγάτσης και στη συνέχεια, με το έργο της 2ης ειδικής ανακρίτριας, Ιωάννας Χατζάκη, που μέχρι σήμερα καλεί προς απολογία κατηγορούμενους για βαρύτατα αδικήματα.

Κανείς, όμως, δεν μπορεί να ερευνήσει τις ηθικές ευθύνες που έχουν όσοι αποδέχθηκαν μία συμφωνία με τον Ομιλο του Πέτρου Κυριακίδη, ο οποίος -κατά το πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος- προχωρούσε σε επενδύσεις, που δεν αποσκοπούσαν σε αμιγώς οικονομικούς σκοπούς.

Στο παράρτημα του πορίσματος, που καταρτίστηκε από τους επιθεωρητές της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος, γίνεται αναφορά στην αγοραπωλησία του 33,3% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας που εκδίδει το «Ποντίκι», με τη διευκρίνιση ότι το μάνατζεμεντ και η δημοσιογραφική διεύθυνση θα ασκείται από τον Αντώνη Δελλατόλα.

Πρόκειται για τη συμφωνία, την οποία ο εκδότης-δημοσιογράφος επικαλέστηκε στην «Κ.Ε.» την περασμένη Κυριακή, σχετικά με έμβασμα μισού εκατομμυρίου, που εστάλη στις 20 Ιανουαρίου του 2012. Υπεμθυμίζεται ότι το ποσό εμβάστηκε σε λογαριασμό του Αντ. Δελλατόλα στην Τράπεζα Κύπρου στην Αθήνα από λογαριασμό της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο του κατηγορούμενου Πέτρου Κυριακίδη, ενώ ο τελευταίος ελεγχόταν ποινικά και είχαν «παγώσει» οι λογαριασμοί του στην Ελλάδα.

Εικονικές αποτιμήσεις εμπορικών σημαντικών εντύπων και μέσων, οικονομικά αποτελέσματα ΜΜΕ που δεν επαληθεύονται, δανεισμός σε εφημερίδες που έκλεισαν και τιμολόγια που δεν προσκομίστηκαν, είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που καταγράφονται από την ΤτΕ.

Αύξηση δανεισμού

Η τράπεζα της Proton -κατά το πόρισμα- δανειοδότησε την ΑΔΕΛΕ Εκδόσεις αε (ΙΣΟΤΙΜΙΑ), όταν πλέον η επιχείρηση εισήλθε στον Ομιλο το 2009 με περίπου τέσσερα εκατομμύρια ευρώ. «Αξιοσημείωτη είναι η αλματώδης αύξηση του τραπεζικού δανεισμού, καθώς και η αδυναμία εξυπηρέτησης χρηματοοικονομικών εξόδων από τα λειτουργικά αποτελέσματα» σημειώνεται για το 2010.

Παράλληλα, από τον Νοέμβριο 2009 έως τον Μάιο 2010, η τράπεζα προχώρησε σε διαδοχικές και ακάλυπτες από εξασφαλίσεις χρηματοδοτήσεις, με ασύμφορο γι' αυτήν περιθώριο επιτοκίου (4%), προς τη ΝΕΠ Α.Ε., το διάστημα που η τελευταία δραστηριοποιούνταν κυρίως «στο χώρο του σκανδαλοθηρικού Τύπου (Espresso) και στην έκδοση περιοδικών».

Οπως αναφέρεται, «σκοπός των χρηματοδοτήσεων αποτέλεσε η απόκτηση συμμετοχών σε συγκροτήματα του έντυπου Τύπου (Πήγασος Εκδοτική Α.Ε., Τεγόπουλος Εκδοτική Α.Ε., Veto Μέσα Επικοινωνίας Α.Ε.), με ευρύτερη παρουσία και πολιτική επιρροή, ενώ κατά το 2009 ο Ομιλος εξαγόρασε το ΚΑΝΑΛΙ 10-SBC και το ραδιοφωνικό σταθμό Flash».

Από τα παραστατικά της Proton, σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα της «Ε», προκύπτει ότι για την εξαγορά μειοψηφικού (10,5%) πακέτου μετοχών της Χ.Κ. Τεγόπουλος από το Χρηματιστήριο Αθηνών και της Πήγασος Εκδοτική (συνδυασμένη εξαγορά μετοχών από τους βασικούς μετόχους αλλά και το Χ.Α.) η τράπεζα είχε εγκρίνει ποσό 26 εκατ. ευρώ, που τον Μάρτιο του 2010 μειώθηκε σε 22 εκατ. ευρώ.

«Ταμειακή διευκόλυνση»

Βάσει του πορίσματος της ΤτΕ και του παραρτήματός του, στις 29.03.2010 εγκρίνεται δάνειο 10 εκατ. ευρώ, 4ετούς διάρκειας, με σκοπό την εξαγορά του 49% των μετοχών της Veto Μέσα Επικοινωνίας Α.Ε. και τη χρήση του υπολοίπου ως μονιμότερου χαρακτήρα. Καταγράφεται, όμως, ότι υπήρξε «ταμειακή διευκόλυνση» από τη ΝΕΠ Α.Ε., ύψους 9 εκατ. ευρώ, ως απαίτηση από τη «Veto», η οποία θεωρήθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου επισφαλής, καθώς η εφημερίδα διέκοψε την κυκλοφορία της τον Δεκέμβριο του 2010.

Αντίστοιχα, το 2008 ο Ρ/Σ Flash, συμφερόντων Σωκράτη Κόκκαλη, παρουσίαζε αποδυναμωμένη χρηματοοικονομική κατάσταση. Ο Π. Κυριακίδης ανέλαβε τον έλεγχο της εταιρείας, η οποία -σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις στις 31.12.2009- κατέγραψε μια άνευ προηγουμένου αύξηση του κύκλου εργασιών, εμφανίζοντας κερδοφορία. Ενα χρόνο αργότερα, παρουσιάζονται ριζική αλλαγή και σημαντικά ζημιογόνα αποτελέσματα.

ΑΝΤΩΝΙΑ ΞΥΝΟΥ a.xynou@eleftherotypia.net
enet.gr
ΠΡΕΖΑ TV
4-3-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: