Εκδηλη η απαισιοδοξία του Οργανισμού για την ανάκαμψη της ευρωζώνης, την οποία δεν τη βλέπει πριν από τα μέσα του 2014. Οι ΗΠΑ θα εμφανίσουν στα δύο πρώτα τρίμηνα της χρονιάς ανάπτυξη 3,5% και 2,2%, ενώ η Ιαπωνία 4,2% και 2,2%
Του Μπάμπη Μιχάλη
Στον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της στασιμότητας θα παραμείνει η οικονομία της ευρωζώνης τουλάχιστον ώς τα μέσα του 2014, εκτιμά ο ΟΟΣΑ και προειδοποιεί για το ενδεχόμενο μιας νέας φούσκας σε χρηματιστήρια και αγορές ομολόγων.
«Η πραγματική οικονομική δραστηριότητα δεν αντανακλά πλήρως τη σημερινή βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, ειδικά αυτές της ευρωζώνης. Κάτι που αναδεικνύει τον κίνδυνο οι τιμές των αξιών -ειδικά αυτές που αφορούν τις επιχειρήσεις- να ξεφεύγουν από τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη», έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, κατά τη χθεσινή παρουσίαση της «Ενδιάμεσης Αποτίμησης» για τις επτά πιο ισχυρές οικονομίες του κόσμου (G7), ο επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού, Πιερ Κάρλο Παντόαν.
Η ευρωζώνη έχει να δει θετικό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης από το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Στο τελευταίο τρίμηνο του 2012 η ύφεση επιδεινώθηκε ακόμη πιο πολύ, αφού το ΑΕΠ των 17 χωρών της υποχώρησε κατά 0,6%, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει συρρίκνωση της οικονομίας και φέτος.
Στην «ενδιάμεση» έκθεσή του ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι οι τρεις μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης -Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία- θα αποφύγουν ως σύνολο την ύφεση και ότι θα επιτύχουν κοινό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 0,4% στο α΄τρίμηνο του 2013 και 1% στο δεύτερο. Η καλύτερη επίδοση οφείλεται όμως στις σχετικά ισχυρές επιδόσεις της Γερμανίας, η οποία θα εμφανίσει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού, ανάπτυξη 2,3% και 2,6% αντίστοιχα στο α΄και το β΄ τρίμηνο της χρονιάς. Αντίθετα, η δεύτερη και η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθούν στο α΄ τρίμηνο κατά 0,6% και 1,6% αντίστοιχα.
Οι ΗΠΑ από την άλλη πλευρά θα εμφανίσουν στα δύο πρώτα τρίμηνα της χρονιάς ανάπτυξη 3,5% και 2,2%, ενώ η Ιαπωνία 3,2% και 2,2%. Οι καλύτερες επιδόσεις των τελευταίων θα συντελέσουν στην επιστροφή της οικονομικής ανάπτυξης στον όμιλο των χωρών του G7, που θα «τρέξει» με ρυθμό σε 2,4% στο πρώτο τρίμηνο και 1,8% στο δεύτερο. Στο δ΄ τρίμηνο του 2012 η ανάπτυξη στο G7 είχε συρρικνωθεί κατά 0,5%.
Υπογραμμίζοντας ακόμη την εύθραυστη εμπιστοσύνη και την εκτεταμένη ανεργία, ο ΟΟΣΑ υποστήριξε τέλος ότι «η επεκτατική πολιτική για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας είναι αναγκαία σε όλες τις μεγάλες οικονομίες. Με δεδομένο όμως το σφικτό πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής στο οποίο κινούνται οι περισσότερες κυβερνήσεις, η νομισματική πολιτική παραμένει το βασικό εργαλείο για τη στήριξη της ζήτησης. Αν και ο Παντόαν διεμήνυσε παράλληλα ότι «η τόνωση της οικονομίας μέσω της νομισματικής πολιτικής δεν είναι πάντα αποτελεσματική, ενώ έχει και τα δικά της ρίσκα». Δηλαδή τη δημιουργία κερδοσκοπικών κεφαλαίων, που οδηγούν σε φούσκες ανάλογες με αυτές που βιώνει αυξανόμενα τις τελευταίες δεκαετίες η απορρυθμισμένη παγκόσμια οικονομία.
ΠΡΕΖΑ TV
30-3-2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου