Σάββατο, Μαρτίου 16, 2013

ΑΠΕΡΡΙΨΕ Η ΕΕ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΟΠΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΡΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ


Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να μην προμηθεύσουν όπλα στους Σύρους αντάρτες και απέρριψαν σήμερα τις προσπάθειες την Βρετανίας και της Γαλλίας που ζητούσαν να αρθεί το εμπάργκο όπλων προς τους αντικαθεστωτικούς της Συρίας. Το σκεπτικό της απόφασης βασίστηκε στο ότι «Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει μία κούρσα εξοπλισμών και να επιδεινώσει την περιφερειακή αστάθεια».Γαλλία και Βρετανία εξασφάλισαν μικρή υποστήριξη για την πρότασή τους στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, δήλωσαν διπλωμάτες, αν και οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα εξετάσουν εκ νέου το ζήτημα την επόμενη εβδομάδα.


Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, υποστηριζόμενος από τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, άσκησε πιέσεις για τη άρση του εμπάργκο, λέγοντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να επιτρέψει να σφαγιάζεται ο συριακός λαός.

Οι δυτικές χώρες έχουν ως επί το πλείστον παραμείνει στο περιθώριο ενώ 70.000 Σύροι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια της εξέγερσης ενάντια στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, η οποία διαρκεί πλέον δυο χρόνια.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, που αντιτάσσεται απόλυτα στην άρση του εμπάργκο όπλων, δήλωσε ότι υπάρχει ο κίνδυνος οι σύμμαχοι του Άσαντ, η Ρωσία και το Ιράν να αυξήσουν τις προμήθειες όπλων προς την κυβέρνησή του, αν η 27μελής ΕΕ άρει τους περιορισμούς της.

Επειδή η Βρετανία και η Γαλλία θέλουν τώρα να άρουν την απαγόρευση, αυτό δεν σημαίνει ότι τα άλλα 25 κράτη πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους• "αυτό δεν θα συμβεί", τόνισε η ίδια σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες.

"Άλλοι που έχουν, κατά τη γνώμη μου, πολύ καλούς λόγους. . . επισημαίνουν το γεγονός ότι το Ιράν και η Ρωσία επίσης, περιμένουν ένα σήμα για (να προχωρήσουν) σε εξαγωγές όπλων, και θα πρέπει επίσης να έχουμε επίγνωση της εύθραυστης κατάστασης στο Λίβανο και τι σημαίνει αυτό για τον εξοπλισμό της Χεζμπολάχ", σημείωσε η καγκελάριος.

Γερμανοί αξιωματούχοι αναφέρονται σε αυτό που συνέβη στη Βόρεια Αφρική, όπου τα όπλα που βγήκαν λαθραία από τη Λιβύη βοήθησαν να εξοπλιστούν οι ισλαμιστές στο Μάλι.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ δήλωσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν από τους υπουργούς τους των Εξωτερικών να εξετάσουν το εμπάργκο όπλων "ως θέμα πρώτης προτεραιότητας" στη συνοδό τους στις 22 και 23 Μαρτίου στο Δουβλίνο.

Ο Ολάντ είπε ότι έχει λάβει εγγυήσεις από τη συριακή αντιπολίτευση ότι οποιαδήποτε όπλα παραδοθούν σε αυτούς θα καταλήξουν στα σωστά χέρια.

"Θα κάνω τα πάντα, έτσι ώστε στο τέλος Μαΐου το πολύ. . . να έχει υιοθετηθεί μια κοινή λύση από την Ευρωπαϊκή Ένωση", τόνισε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση για να επιτευχθεί η μετάβαση στη Συρία. "Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, δεν λέγω ότι η Βρετανία πραγματικά θα ήθελε να προμηθεύσει όπλα στις ομάδες των ανταρτών", είπε.

"Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να συνεργαστούμε μαζί τους και να βεβαιωθούμε ότι κάνουν το σωστό. Και με την τεχνική βοήθεια είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό", σημείωσε.
enet.gr
ΠΡΕΖΑ TV
16-3-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: