Τετάρτη, Απριλίου 03, 2013

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΚΑΡΤΕΛ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ-ΒΑΖΕΙ ΠΑΡΑΒΟΛΟ 50.000 ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΕΝΣΤΑΣΗ!!!


Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ!!!
Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ
Πόλεμο μεταξύ των εργολάβων και της κυβέρνησης, αλλά και μεταξύ μικρών και μεγάλων κατασκευαστών, πυροδοτεί η ρύθμιση που προβλέπει ότι οι ενδιαφερόμενοι εργολήπτες θα πληρώνουν παράβολο έως 50.000 ευρώ για να καταθέτουν ενστάσεις κατά του Δημοσίου είτε εναντίον των συνυποψηφίων τους στους διαγωνισμούς των έργων.
Η σχετική ρύθμιση έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή με πράξη νομοθετικού περιεχομένου από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ προωθείται, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, έως το τέλος της εβδομάδας στη Βουλή, μαζί με σειρά άλλων μέτρων για τα δημόσια έργα, ώστε να ψηφιστεί και να περιβληθεί με την ισχύ νόμου. Το υπουργείο Υποδομών εμφανίζει ως στόχο της νέας ρύθμισης να μπει φρένο στις εξοντωτικές ενστάσεις των εργολάβων, που η υπερβολική χρήση τους εμποδίζει την καλή προώθηση των έργων και την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ.


Οι μικροί και μεσαίοι εργολήπτες εκφράζουν έντονες αμφισβητήσεις εάν η συγκεκριμένη ρύθμιση θα περιορίσει το φαινόμενο των πολλών ενστάσεων ή θα οδηγήσει τελικώς σε εύνοια των μεγάλων παικτών, που διαθέτοντας οικονομική ισχύ, για να καλύπτουν το υψηλό κόστος των ενστάσεων, θα εξοντώνουν τους μικρότερους.

Στο μεταξύ ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) προσέφυγε χθες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας την κατάργηση του παραβόλου των 50.000 ευρώ, τονίζοντας ότι αυτή η υπερβολική χρέωση παραβιάζει το ενωσιακό δίκαιο, αλλά και κάθε έννοια προστασίας από παράνομες ενέργειες των υπηρεσιών, χωρίς να επιταχύνει την εκτέλεση των έργων, όπως ισχυρίστηκε ο νομοθέτης. Μάλιστα, στο κείμενο της καταγγελίας προς την Ε.Ε., αναφέρεται ότι ήδη, μετά τη θέσπιση του παραβόλου, εμφανίστηκαν φαινόμενα διοικητικής αλαζονείας και αυθαιρεσίας κατά τη διαδικασία ανάθεσης δημόσιων έργων.

Παράλληλα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά τη διάρκεια Πρότυπης Δίκης, που έγινε στις αρχές Μαρτίου, υπό την προεδρία του προέδρου του ΣτΕ Κωνσταντίνου Μενουδάκου, τέθηκε και θέμα αντισυνταγματικότητας της συγκεκριμένης διάταξης, καθώς και αντίθεσής της προς την Ευρωπαϊκή Συνθήκη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, για τα οποία αναμένεται η απόφαση.

Η πλευρά των εργοληπτών αντικρούει επίσης την επιχειρηματολογία του υπουργείου Υποδομών, υπογραμμίζοντας ότι οι καθυστερήσεις των έργων σημειώνονται κατά το στάδιο του ελέγχου και αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών, ειδικά σε έργα που ανατίθενται με το σύστημα «μελέτη - κατασκευή», που διαρκούν πολλούς μήνες, ακόμη και χρόνια, καθυστερήσεις που θα εξακολουθήσουν να υφίστανται και να αποτελούν την κύρια τροχοπέδη για την ταχεία ολοκλήρωση των διαγωνισμών και την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, όσο οι αιτίες που τις προκαλούν δεν αντιμετωπίζονται (γραφειοκρατία, υποστελέχωση υπηρεσιών κ.ά.).
enet.gr

ΠΡΕΖΑ TV
3-4-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: