Πέμπτη, Απριλίου 18, 2013

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΧΡΟΝΙΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΣΕ ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟ


Σε υποσιτισμό - με μη αναστρέψιμες επιπτώσεις - οδηγεί η συγκυβέρνηση ορισμένες κατηγορίες ασθενών με βάση το νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αποτέλεσε μέσο εξορθολογισμού των δαπανών.


Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που αναφέρθηκαν σε συνέντευξη συλλόγων από ασθένειες μη αναστρέψιμες (όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, αιμορροφιλία κλπ.) στις 17.4.2013. Στην Ελλάδα 800 άνθρωποι με φαινυλκετονουρία, μια σπάνια γενετική νόσο, χρειάζονται ένα ειδικό γάλα το οποίο χρησιμεύει ως τροφή και ως φάρμακο. Οι μηνιαίες δαπάνες υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ, αλλά με βάση τον ΕΚΠΥ δικαιούνται μόνο 400 ευρώ, με αποτέλεσμα οι ασθενείς αυτής της κατηγορίας να οδηγούνται στον υποσιτισμό και να καταδικάζονται σε αργό θάνατο. Υπάρχει οικογένεια που έχει δυο παιδιά με αυτή τη σπάνια νόσο και οι γονείς βρίσκονται σε απόγνωση πια.

Υπάρχουν, όπως αναφέρθηκε, ασφαλισμένοι που έχουν έρθει σε απόγνωση λόγω των υπέρογκων πληρωμών φαρμάκων και αναλώσιμων υλικών και τα οποία δεν επιστρέφει ο ΕΟΠΥΥ. Αναφέρθηκε ότι άρρωστος με χρόνια πάθηση εμφανίστηκε σε συνέδριο στη Θεσσαλονίκη και κατάγγειλε ότι ο ΕΟΠΥΥ του οφείλει 45.000 ευρώ, δηλώνοντας ότι το μόνο που έχει να κάνει πια είναι να βγει για ζητιανιά στο δρόμο.

Επίσης στη συνέντευξη καταγγέλθηκε ότι οι χρονίως πάσχοντες ταλαιπωρούνται σε υπερθετικό βαθμό με τις επανεξετάσεις τους απ' τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).  
902.gr
ΠΡΕΖΑ TV
17-4-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: