Τρίτη, Απριλίου 09, 2013

ΌΠΛΟ ΛΕΙΖΕΡ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΠΛΟΙΟ


Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό ανακοίνωσε ότι στις αρχές του 2014 θα αναπτύξει για πρώτη φορά ένα όπλο λέιζερ σχεδιασμένο να καταστρέφει μικρά πλοία και να καταρρίπτει μη επανδρωμένα αεροπλάνα. Σε μια άλλη εξέλιξη, η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ χαρακτήρισε και επίσημα ως όπλα έξι εργαλεία κυβερνοπολέμου.
«Το μέλλον είναι εδώ» σχολίασε στο Reuters ο Πίτερ Μόρισον του Γραφείου Ναυτικής Έρευνας, το οποίο επέβλεψε την ανάπτυξη του νέου όπλου λέιζερ.
Έπειτα από τις επιτυχείς δοκιμές, το όπλο των 32 εκατ. δολαρίων θα εγκατασταθεί στο αποβατικό USS Ponce που χρησιμοποιείται ως πλωτή βάση στη Μέση Ανατολή. 


To ναυτικό έχει ήδη δημοσιοποιήσει το βίντεο μια δοκιμής στην οποία η υπέρυθρη, αόρατη δέσμη του λέιζερ στοχεύει για λίγα δευτερόλεπτα ένα μη επανδρωμένο αεροπλάνο μέχρι να πάρει φωτιά.

Το λέιζερ λειτουργεί με ηλεκτρική ενέργεια, χωρίς να χρειάζεται βαριά και ακριβά πυρομαχικά, και το κόστος κάθε βολής περιορίζεται σε λιγότερο από ένα δολάριο.

«Αν συγκρίνει κανείς αυτό το νούμερο με τα εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια που κοστίζει η εκτόξευση ενός πυραύλου, τα πλεονεκτήματα του νέου όπλου γίνονται σαφή» επισήμανε σε ανακοίνωσή του ο ναύαρχος Μάθιου Κλάντερ, επικεφαλής της Ναυτικής Έρευνας.

Στο μεταξύ, μια νέα έκθεση της Ερευνητικής Υπηρεσίας του Κογκρέσου αναφέρεται στα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα των όπλων λέιζερ, ή «όπλων κατευθυνόμενης ενέργειας» όπως προτιμά να τα ονομάζει ο στρατός.

«Τα λέιζερ ενδέχεται να μην λειτουργούν ικανοποιητικά, ή να μην λειτουργούν καθόλου, στη βροχή ή την ομίχλη» επισημαίνει η έκθεση.

Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό συνεχίζει στο μεταξύ τις δοκιμές ενός μικρότερου όπλου λέιζερ, σχεδιασμένου για την εξουδετέρωση μικρών σκαφών.

Ο αμερικανικός στρατός επενδύει επίσης στο «λέιζερ ελεύθερων ηλεκτρονίων», ή FEL, το οποίο θα μπορεί να ρυθμίζεται ώστε να λειτουργεί σε πολλά μήκη κύματος και να εξουδετερώνει τις ατμοσφαιρικές διαταραχές. Αν η πρόοδος στην ανάπτυξη του FEL συνεχιστεί με ικανοποιητικούς ρυθμούς, η ισχύς της δέσμης θα μπορούσε να αυξηθεί στο 1 Megawatt τη δεκαετία του 2020. 

Aυτό σημαίνει ότι το λέιζερ θα μπορεί να λιώνει 600 μέτρα ατσάλι το δευτερόλεπτο.

Κυβερνοόπλα στην αεροπορία

Σε μια άλλη εξέλιξη που δείχνει το μέλλον του πολέμου τον 21ο αιώνα, η πολεμική αεροπορία χαρακτήρισε επίσημα ως όπλα έξι εργαλεία κυβερνοπολέμου, τα οποία όμως δεν κατονομάζονται.

Η απόφαση έρχεται μετά τις προειδοποιήσεις μυστικών υπηρεσιών ότι οι κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ είναι πλέον σημαντικότερη απειλή από την τρομοκρατία.

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ πιστεύεται ευρέως ότι κρύβονται πίσω από το ηλεκτρονικό σκουλήκι Stuxnet, το οποίο εκτιμάται ότι είχε σχεδιαστεί ειδικά για να σαμποτάρει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
9-4-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: