Δευτέρα, Απριλίου 22, 2013

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ: ΠΙΘΑΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ -ΜΕ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ- ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ


Νέα παράταση, έως το πρώτο δεκαήμερο του Μάη φαίνεται πως παίρνει η προθεσμία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για τις ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, εξέλιξη που υποψιάζει για ισχυρές μονοπωλιακές κόντρες στο παρασκήνιο.
Από το ΤΑΙΠΕΔ δεν υπάρχει ακόμα επίσημη ανακοίνωση, αλλά με διαρροές στον Τύπο η κυβέρνηση αφήνει να εννοηεθί ότι η καταληχτική ημερομηνία παρατείνεται για δέκα τουλάχιστον μέρες.


Με δεδομένο ότι ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της διοικούσας επιτροπής της ρώσικης Gazprom Αλεξέι Μίλερ, επισκέφτηκε μέσα στο Μάρτη δυο φορές την Αθήνα (12 και 20/3) για διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, η παράταση δείχνει να σχετίζεται με διευθετήσεις σχετικά με τους όρους του ρώσικου μονοπώλιου, προκειμένου να συμμετέχει στο διαγωνισμό.

Στην αιφνιδιαστική συνάντηση που είχε στις 12 Μάρτη με τον Αντώνη Σαμαρά, ο Α. Μίλερ φέρεται να ζήτησε μεταξύ άλλων την αναθεώρηση ορισμένων από τους όρους του διαγωνισμού που έχει βάλει το ΤΑΙΠΕΔ για τις ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ, όπως για παράδειγμα να απολέσει η ρωσική εταιρεία την εγγύηση των περίπου 180 εκατ. ευρώ που συνοδεύει την προσφορά της, στην περίπτωση που η επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ δεν κατακυρώσει υπέρ της το διαγωνισμό ή θέσει περιορισμούς που θα τον καταστήσουν ασύμφορο για την ίδια.

Στην ίδια συνάντηση, στην οποία συμμετείχε επίσης ο Δ. Κοπελούζος, ιδιοκτήτης της «Προμηθέας Gaz», στην οποία η «Γκάζπρομ» συμμετέχει με ποσοστό 50%, συζητήθηκε η συνεργασία για τον αγωγό «South Stream» και η δημιουργία σε συνεργασία με εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους σταθμών παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα, που θα τροφοδοτούνται με ρωσικό φυσικό αέριο. Σήμερα η Ελλάδα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της (πάνω από 3,5 δισ. κ.μ. ετησίως) σε αέριο από τη «Gazprom», βάσει διακρατικής συμφωνίας που υπεγράφη το 1987 και λήγει το 2016, με δικαίωμα προαίρεσης επιπλέον δέκα χρόνια.

Οι διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της συμφωνίας είχαν ξεκινήσει, χωρίς να καταλήξουν, στα μέσα της περασμένης δεκαετίας. Με γνώμονα τα συμφέροντα της ντόπιας πλουτοκρατίας, που ζητάει φθηνότερη ενέργεια για τις παραγωγικές μονάδες, η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να παζαρεύει μείωση της τιμής του φυσικού αερίου που προμηθεύεται από το ρωσικό κολοσσό. http://www.902.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
22-4-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: