Τρίτη, Απριλίου 09, 2013

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ DUMPING


Το Βέλγιο κατέθεσε στην Κομισιόν καταγγελία κατά της Γερμανίας για τις πρακτικές κοινωνικού dumping, τις οποίες, κατά το Βέλγιο, εφαρμόζουν εδώ και πολλά χρόνια γερμανικές εταιρείες.
Όπως επισημαίνει η βελγική κυβέρνηση, οι «mini jobs» που είναι πλέον αρκετά συχνές στη Γερμανία, υπονομεύουν τους κανόνες ανταγωνισμού στην ΕΕ.


Πρόκειται για θέσεις εργασίας (συνολικά είναι 7,5 εκατομμύρια) που αμείβονται με τρία ή τέσσερα ευρώ την ώρα, χωρίς ασφάλιση, χωρίς εισφορές εργαζομένων ή εργοδοτών και χωρίς φορολογία. Πολλοί εργαζόμενοι με mini jobs είναι από την ανατολική Ευρώπη και απασχολούνται σε σφαγεία.

Αντιθέτως στο Βέλγιο οι χαμηλά αμειβόμενοι υπάλληλοι παίρνουν τουλάχιστον 12-13 ευρώ την ώρα και πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές.

Είναι «ένας μη έντιμος ανταγωνισμός» ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, είπε στο BBC η εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Βελγίου που επισήμανε ότι η Κομισιόν μπορεί να κάνει την Ευρώπη «μία περισσότερο κοινωνική ένωση».

Αφορμή για την αναφορά ήταν οι καταγγελίες από σφαγεία στο Βέλγιο ότι απειλείται η επιβίωσή τους γιατί τα γερμανικά σφαγεία λειτουργούν με μικρότερο κόστος.

Τις αντιρρήσεις τους για το καθεστώς που επικρατεί στη χώρα εκφράζει στο BBC εκπρόσωπος του κόμματος Η Αριστερά που θυμίζει ότι η παράταξή του από καιρό επισήμανε τις πρακτικές dumping. Από την πλευρά τους, το SPD και οι Πράσινοι ζητούν να υπάρξει στη Γερμανία και επίσημα θεσπισμένος κατώτατος μισθός.

Αν και η Κομισιόν θα μπορούσε να προχωρήσει σε ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους που μετακινούνται προσωρινά από τη μία χώρα στην άλλη, δεν μπορεί να ορίσει έναν πανευρωπαϊκό κατώτατο μισθό ή να ζητήσει τις χώρες-μέλη της ΕΕ συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Ακόμη δεν μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια κατά της Γερμανίας.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
9-4-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: