Τρίτη, Μαΐου 07, 2013

10 «ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΕΣ» ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟ 2013


Υπεύθυνος: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΑ
Σκεφτείτε εκείνα τα προβλήματα που θεωρείτε μάταιο να προσπαθήσετε να επιλύσετε ή τα πιο ενοχλητικά που μπορείτε να φανταστείτε. Και τώρα σκεφτείτε τι είδους τεχνολογίες θα μπορούσαν να δώσουν λύσεις σε αυτά.
Κάπως έτσι σκέφτηκαν οι συντάκτες του «ΜΙΤ Technology Review», για να καταλήξουν στις 10 πιο επαναστατικές τεχνολογίες της χρονιάς που διανύουμε. Κατά κύριο λόγο, αναζητήθηκαν και ερευνήθηκαν εκείνες εκ των νέων τεχνολογιών που θεωρείται ότι επεκτείνουν το πεδίο των ανθρώπινων δυνατοτήτων.



1. Εις βάθος μάθηση

Η εις βάθος μάθηση είναι παρακλάδι της τεχνητής νοημοσύνης και αφορά προγράμματα τα οποία μιμούνται τη δραστηριότητα νευρώνων που σχετίζονται με τη σκέψη. Το πρόγραμμα μαθαίνει να αναγνωρίζει μοτίβα ψηφιακών αναπαραστάσεων ήχων, εικόνων και άλλων δεδομένων. Διαθέτοντας τεράστιες ποσότητες υπολογιστικής ισχύος, οι μηχανές μπορούν πλέον να αναγνωρίζουν αντικείμενα και να μεταφράζουν το λόγο σε πραγματικό χρόνο. Η τεχνητή νοημοσύνη επιτέλους γίνεται έξυπνη. Η Google, η Microsoft και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί αναπτύσσουν ήδη συστήματα μάθησης εις βάθος που τους επιτρέπουν, π.χ., να βελτιώνουν τις πιθανότητες αναγνώρισης εικόνων και να μειώνουν τα περιθώρια λάθους σε εφαρμογές φωνητικής αναγνώρισης ή μετατροπής φωνής σε κείμενο κ.ά.

Ολα αυτά προϋποθέτουν την τροφοδοσία υπολογιστών με τεράστιους όγκους πληροφορίας και με κανόνες για το πώς λειτουργεί ο κόσμος και πώς συνδέονται μεταξύ τους διαφορετικά θραύσματα πληροφοριών. Πολύ σύντομα, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι θεαματικά σε λειτουργίες όπως οι διαδικτυακές αναζητήσεις μας και η προβολή αποτελεσμάτων που ψάχνουμε προτού ακόμα το συνειδητοποιήσουμε. Πιο μακροπρόθεσμα, εκτιμάται ότι θα δούμε χρήσεις της ίδιας τεχνολογίας στη βιομηχανία, στην ιατρική, αλλά και σε πρακτικό επίπεδο - π.χ. για τα σημεία μιας πόλης όπου θα προβλέπεται εγκαίρως ότι θα γίνει μποτιλιάρισμα.


2. Υπερ-αποδοτική ηλιακή ενέργεια

Ο διπλασιασμός της αποτελεσματικότητας των ηλιακών συσκευών θα μπορούσε να αλλάξει εντελώς τα οικονομικά της ανανεώσιμης ενέργειας. Τα ηλιακά πάνελ σήμερα κατασκευάζονται συνήθως από σιλικόνη, οπότε απορροφούν και μετατρέπουν γύρω στο 20% της ενέργειας του ήλιου. Η ομάδα του Harry Atwater σχεδιάζει πάνελ που θα διαχέουν κάθε χρώμα του φάσματος των ηλιακών ακτίνων σε ένα διαφορετικό κύτταρο του πάνελ, κι έτσι θα απορροφάται περίπου 50% της ενέργειας.


3. Μαζικά δεδομένα από φτηνά τηλέφωνα

Η συλλογή και η ανάλυση πληροφορίας από απλά κινητά τηλέφωνα μπορεί να προσφέρει αναπάντεχη γνώση για το πώς οι άνθρωποι κινούνται και συμπεριφέρονται - ακόμη και να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τη διάδοση των ασθενειών.


4. Προσωρινά κοινωνικά δίκτυα

Μηνύματα που αυτοκαταστρέφονται θα μπορούσαν σύντομα να ενισχύσουν την ιδιωτικότητα της δικτυακής επικοινωνίας και να κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν πιο ελεύθεροι και να είναι πιο αυθόρμητοι. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω εφαρμογών, όπως το Snapchat, που επιτρέπει στο χρήστη να ανεβάζει βίντεο και φωτογραφίες και μετά να αποφασίζει για πόσο θα είναι ορατά στον εκάστοτε παραλήπτη.


5. Εξυπνα ρολόγια

Ο Eric Migicovsky σχεδίασε το ρολόι Pebble, προσπαθώντας να μεταφέρει μέσω Bluetooth στον καρπό του βασικές πληροφορίες του έξυπνου κινητού, όπως η ώρα ή η άφιξη ενός νέου μηνύματος. Βρήκε χρηματοδότηση μέσω Kickstarter και σήμερα η ιδέα του αντιγράφεται από πολυεθνικές. Το Pebble δεν ενσωματώνει περίπλοκες λειτουργίες, αλλά αξιοποιεί ένα παραδοσιακό εξάρτημα, όπως το ρολόι, για πιο σύγχρονες δικτυακές εφαρμογές, όπως η μέτρηση των αθλητικών επιδόσεων μέσω web apps και η ακρόαση μουσικής.


6. Εμφυτεύματα μνήμης

Ο Θίοντορ Μπέργκερ, ένας ανορθόδοξος νευροχειρουργός από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, πιστεύει ότι έχει αποκρυπτογραφήσει τον κώδικα με τον οποίο ο εγκέφαλος σχηματίζει μνήμες που διαρκούν για καιρό. Πειραματίζεται πάνω από 20 χρόνια με τσιπάκια από σιλικόνη που μιμούνται την αποστολή σημάτων των νευρώνων (μια διαδικασία που επιτρέπει στον εγκέφαλο να ανακαλεί εμπειρίες και γνώση για παραπάνω από 1 λεπτό). Και πιστεύει ότι θα καταφέρει να εμφυτεύει νευρώνες σε ανθρώπους με Αλτσχάιμερ ή εγκεφαλικές βλάβες.


7. Baxter: το ρομπότ-χειρώναξ

Το νέο δημιούργημα της Rethink Robotics είναι ένα ρομπότ που εκφράζει με σαφήνεια τη διάθεσή του και το πού στρέφει την προσοχή του. Εκπαιδεύεται από ανθρώπους ακόμη και μετακινώντας τα χέρια του και κάνει προσεκτικές κινήσεις ώστε να αποφεύγει συγκρούσεις και ατυχήματα που προκαλούν άλλα ρομπότ. Κοστίζει και λιγότερο, καθώς το λειτουργικό του σύστημα βρίσκεται σε έναν προσωπικό υπολογιστή που είναι εσωματωμένος στο στήθος του.


8. Additive Manufacturing

Η General Electric, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής του κόσμου, ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει τεχνολογία 3-D για να εκτυπώνει μεταλλικά εξαρτήματα αεροπλάνων αντί να τα παράγει χύνοντας και συγκολλώντας το μέταλλο. Μέχρι τις αρχές του 2016 θα έχει παραδώσει τζετ με εκτυπωμένα μηχανικά μέρη που θα έχουν εκτυπωθεί με πρώτη ύλη σκόνη κοβαλτίου και χρωμίου. Πρόκειται για ένα τεχνολογικό ορόσημο, καθώς μέχρι τώρα εκτυπώνονταν τρισδιάστατα μόνο κάποια ιατρικά εμφυτεύματα και πλαστικά πρωτότυπα από μηχανικούς και σχεδιαστές.


9. Προγενετική αλληλουχία DNA

Η ανάγνωση του DNA των εμβρύων είναι το επόμενο σύνορο της επανάστασης του γονιδιώματος. Τους τελευταίους μήνες στις ΗΠΑ μια εταιρεία πραγματοποιεί γενετικά τεστ για σύνδρομο Ντάουν σε έμβρυα από αιματολογική ανάλυση της εγκύου. Μια άλλη εταιρεία αναλύει το αίμα της μητέρας για να βρει άλλες πληροφορίες, όπως η γονιδιακή αλληλουχία του εμβρύου. Σύντομα ίσως η εγκυμοσύνη να μη συνεπάγεται τόση αγωνία και εξετάσεις μέχρι τη γέννα. Το ερώτημα είναι αν στ' αλήθεια θέλει κανείς να γνωρίζει τη γενετική μοίρα του αγέννητου παιδιού του.


10. Υπερδίκτυα

Ενας διακόπτης υψηλής ισχύος θα μπορούσε επιτέλους να προσδώσει πρακτική αξία στα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσης. Μέχρι σήμερα τα δίκτυα υψηλής τάσης αξιοποιούνται για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας σε αποστάσεις χιλιάδων χιλιομέτρων, ειδικά σε υποθαλάσσιες συνδέσεις, κι έτσι δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια για τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας σε σταθερά συστήματα. Ο ελβετικός όμιλος ΑΒΒ έλυσε το βασικό πρόβλημα που υπήρχε, κατασκευάζοντας ένα διακόπτη για δίκτυα υψηλής τάσης, ο οποίος αποσυνδέει προβληματικά μέρη του δικτύου, επιτρέποντας στο υπόλοιπο να λειτουργεί κανονικά. Εκτιμάται ότι μπορούν να βοηθήσουν την ευρύτερη αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

* Από τη συντακτική ομάδα του «ΜΙΤ Technology Review»



http://www.enet.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
7-5-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: