Τρίτη, Μαΐου 07, 2013

ΈΛΗΞΕ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΟΥ ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΜΕΓΙΣΤΑΝΑ ΤΟΥ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ


Αύξηση μισθού κατά 9,8%, από 20% που ζητούσαν, και βελτίωση των συνθηκών υγιεινής πέτυχαν οι περίπου 500 λιμενεργάτες που απεργούσαν πάνω από ένα μήνα στο Χονγκ Κονγκ, σε μία από τις πιο σημαντικές εργατικές κινητοποιήσεις που έχουν γίνει στην περιοχή. Ηθική πρωτίστως η νίκη έναντι του μεγιστάνα ιδιοκτήτη, λένε οι αναλυτές, που ανέδειξε την ολοένα διευρυνόμενη ψαλίδα εχόντων και μη εχόντων. 
Οι λιμενεργάτες σταμάτησαν την απεργία αφού η εταιρεία που διαχειρίζεται το λιμένα του μεγιστάνα Λι Κα-σινγκ, Hongkong International Terminals (HIT), δέχτηκε γραπτώς τους όρους τους.


Στο καπιταλιστικό Χονγκ Κονγκ, το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων μετά τη Σανγκάι και τη Σινγκαπούρη, όπου δισεκατομμυριούχοι μεγιστάνες θεωρούνται σύμβολα επιτυχίας, η απεργία κλόνισε τη δημόσια εικόνα του Λι, οι επιχειρήσεις του οποίου είναι κυρίαρχες σε μια σειρά από κλάδους. Ο Λι επικρίθηκε για την αποτυχία του να βοηθήσει στη λύση της απεργίας όταν η HIT ανακοίνωσε ότι θα λειτουργούσε το λιμάνι με προσωπικό από εργολάβους. Οι λιμενεργάτες μετέφεραν τις διαμαρτυρίες τους από το λιμάνι στην έδρα των επιχειρήσεων του Λι, στην καρδιά του ασιατικού οικονομικού κέντρου, πριν από τρεις βδομάδες, στήνοντας σκηνές και αναρτώντας φωτομοντάζ του μεγιστάνα με κέρατα. Τα πλακάτ που απεικόνιζαν το μεγιστάνα ως σατανά έξω από την ίδια του την πόρτα γελοιοποίησαν τον πλουσιότερο άνθρωπο της πόλης και έδωσαν σάρκα και οστά στην ολοένα αυξανόμενη δυσαρέσκεια για το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών.


«Η δημόσια εικόνα του Λι Κα-σινγκ ζημιώθηκε πολύ, τόσο του ίδιου όσο και των επιχειρήσεών του» δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας Μα Νγκοκ. Σημείωσε ότι ο μεγιστάνας χρησιμοποίησε “βρώμικες” τακτικές για να επιτεθεί στους απεργούς, συμπεριλαμβανομένων των ακριβοπληρωμένων πληρωμένων καταχωρίσεων στον Τύπο και την αναζήτηση νομικής μεθόδου για να απαγορευτούν οι κινητοποιήσεις των λιμενεργατών. «Ήταν εκτός πραγματικότητας αναφορικά με το δημόσιο αίσθημα, το κοινό επέδειξε πρωτοφανή υποστήριξη στους εργάτες, οι οποίοι συγκέντρωσαν 8 εκατ. δολάρια του Χονγκ Κονγκ από δωρεές», πρόσθεσε. Σε μία απ' αυτές τις πληρωμένες καταχωρήσεις, η HIT κατηγορούσε τους απεργούς ότι «πυροδότησαν το λαϊκό αίσθημα ενάντια στο μεγιστάνα και ότι μετέφεραν φημολογίες που πρόσβαλαν και γελοιοποίησαν τον κ. Λι Κα-σινγκ». Οι καταχωρήσεις πάντως δεν μείωσαν την υποστήριξη του κόσμου στους απεργούς.

Πηγή:Reuters



http://www.enet.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
7-5-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: