Τρίτη, Μαΐου 07, 2013

ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΑΝΑΖΗΤΑ Η ΣΛΟΒΕΝΙΑ


Το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας η κυβέρνηση της Σλοβενίας θα έχει αποστείλει στις Βρυξέλλες λεπτομερές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για τα δημοσιονομικά και το τραπεζικό της σύστημα σε μια προσπάθεια να αναστρέψει τη βαθιά ύφεση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία της ενώ διαβεβαιώνει ότι μπορεί να βγει από την κρίση χωρίς διεθνή βοήθεια.
Η πρωθυπουργός της Σλοβενίας Αλένκα Μπράτουσεκ η οποία βρίσκεται στην εξουσία εδώ και έξι εβδομάδες, παρουσίασε το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων στα κόμματα που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό και κατηγόρησε την προηγούμενη, κεντροδεξιά κυβέρνηση, ότι οδήγησε την οικονομία σε πλήρη ύφεση. Ο υπουργός Οικονομικών Ούρος Κούφερ τόνισε ότι η Σλοβενία είναι ικανή να βγει από αυτήν τη βαθειά οικονομική κρίση χωρίς διεθνή βοήθεια.


Σύμφωνα με το προσχέδιο του προγράμματος δράσης, το οποίο δημοσίευσε η εφημερίδα Finance, η κυβέρνηση σκοπεύει να επιβάλει ένα "φόρο κρίσης" , να αυξήσει τον ΦΠΑ στο 22% (κατά 2 μονάδες) και να επιβάλει φόρο στα ακίνητα. Παράλληλα,  σχεδιάζει την ιδιωτικοποίηση δυο δημοσίων οργανισμών ( μιας τράπεζας και του μεγαλύτερου ομίλου επικοινωνιών),  περαιτέρω μείωση των αποδοχών στο δημόσιο τομέα (προηγήθηκε μείωση κατά 8% το 2012) και παράταση του παγώματος των συντάξεων που επεβλήθηκε πέρυσι.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο "φόρος κρίσης" θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, θα αφορά τα προσωπικά εισοδήματα και σε καμία περίπτωση δεν θα αυξήσει τη φορολογική επιβάρυνση για τους εργαζόμενους ή τους εργοδότες. Η ετήσια επίπτωση του μέτρου, που εκτιμάται ότι θα έχει 18μηνη διάρκεια, αναμένεται να "αγγίξει" το ποσό των 300 εκ. ευρώ.

Εάν τεθούν οι αλλαγές σε ισχύ από το 2014 αναμένεται να φέρουν, ετησίως, επιπλέον έσοδα στον προϋπολογισμό ύψους 250 εκ. ευρώ. Τα μέτρα θα τεθούν την Τετάρτη σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και η πρωθυπουργός δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να γίνουν προσθήκες και στη συνέχεια να υιοθετηθούν από το υπουργικό συμβούλιο.

Τον Απρίλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ανακοινώσει ότι η Σλοβενία είναι από τις χώρες που αντιμετωπίζουν τους μεγαλύτερους κινδύνους στην ευρωζώνη.

http://www.enet.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
7-5-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: