Τρίτη, Μαΐου 28, 2013

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων μετά από μακροχρόνιους αγώνες του κλάδου μετατράπηκαν οι συμβάσεις για ένα μέρος των εργαζομένων το 2007 από συμβάσεις αναθέσεις έργου σε καθεστώς αορίστου χρόνου, με πλήρη και μερική απασχόληση.

Ένα άλλο μέρος των εργαζομένων του κλάδου που εργάζεται από το 2002 παρέμεινε στο καθεστώς των συμβάσεων ανάθεσης έργου, που υπέγραφαν παλαιότερα για το Υπουργείο Παιδείας οι προϊστάμενοι των διευθύνσεων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ τα τελευταία χρόνια υπογράφουν συμβάσεις με τους προέδρους των σχολικών επιτροπών των Δήμων.


Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο ανανεώνονται οι συμβάσεις με τους ίδιους εργαζόμενους μετά από σχετική οδηγία που έστελνε κάθε φορά το Υπουργείο Παιδείας.

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων με σύμβαση έργου στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες που αμείβονται με ποσά των 200-300 ευρώ μηνιαίως ενώ για πολλές από αυτές, αυτό είναι και το μοναδικό τους εισόδημα.

Στον καθημερινό αγώνα που δίνουν για την επιβίωσή τους έρχεται σήμερα να προστεθεί και η απειλή της ανεργίας. Αφού είναι πλέον άμεσος ο κίνδυνος να οδηγηθούν, από την επόμενη σχολική χρονιά, στην ανεργία 10.000 και πλέον εργαζόμενοι, που εργάζονται τα τελευταία 10 χρόνια, στην καθαριότητα των δημοσίων σχολείων. Ο λόγος είναι ότι σύμφωνα με τον «Καλλικράτη», τις Συμβάσεις για τον καθαρισμό των σχολείων για το σχολικό έτος 2013-2014 και στο εξής θα τις συνάπτουν οι δήμοι είτε με την προκήρυξη διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ είτε αναθέτοντας την καθαριότητα σε κάποιον μεγαλοεργολάβο.

Στόχος της συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ είναι να κρατούν τους εργαζόμενους σε ομηρία, να ανακυκλώνουν την ανεργία και να μοιράζουν τη φτώχεια.

Να σημειωθεί όμως πως στον αντίποδα αυτών των εξελίξεων μετά από παρεμβάσεις των ταξικών σωματείων, υπάρχουν δήμοι που πήραν αποφάσεις για την ανανέωση των συμβάσεων των καθαριστριών και την μετατροπή τους σε καθεστώς αορίστου χρόνου.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί τι άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

Την ανανέωση όλων των συμβάσεων των καθαριστριών δημοσίων σχολείων.

Την μετατροπή τους σε καθεστώς αορίστου χρόνου, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Την καταβολή άμεσα όλων των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους με σύμβαση στα δημόσια σχολεία.

Ο βουλευτής Γιάννης Γκιόκας - ΚΚΕ
ΠΡΕΖΑ TV
28-5-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: