Παρασκευή, Μαΐου 10, 2013

ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: ΟΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ-ΤΑ ΞΕΠΟΥΛΑΜΕ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ!


«Παράγοντα αλλαγής του παιχνιδιού» μπορούν να αποτελέσουν οι πρόσφατες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον Ιωάννη Κασουλίδη. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, έκανε λόγο για νέα δεδομένα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.Μιλώντας στη γνωστή δεξαμενή σκέψης Μπρούκινγκς το βράδυ της Πέμπτης, ανέφερε ότι η Κύπρος θα προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, ενώ τόνισε ότι τα πρώτα έσοδα αναμένονται στο τέλος της δεκαετίας.


Παράλληλα, επεσήμανε ότι η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας θα μπορούσε να συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα προς όφελος όλων των κρατών της περιοχής, προσθέτοντας ότι η συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ δεν αποκλείει αλλά διευκολύνει τη συνεργασία με τις άλλες γειτονικές χώρες στην ανατολική Μεσόγειο. Η ενέργεια δεν πρέπει να αποτελεί πηγή συγκρούσεων, αλλά ένα εργαλείο για την περιφερειακή ολοκλήρωση, ανέφερε ο υπουργός. 

Όσον αφορά στα έσοδα που θα έχουν οι Τουρκοκύπριοι, υπογράμμισε ότι θα δοθούν μόνο μετά τη λύση του Κυπριακού, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «μετά τη λύση, θα τακτοποιήσουμε τους λογαριασμούς μας». Τόνισε ότι η Τουρκία εξακολουθεί να κατέχει παράνομα το 37% του κυπριακού εδάφους και πως οι διαιρέσεις είναι πάντα πηγή αστάθειας και συγκρούσεων. 

Τόνισε ότι ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επικεντρώνει την προσοχή του στην οικονομία και χρειάζεται χρόνο μέχρι τον Οκτώβριο για να ξεκινήσει η νέα διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού. Επίσης, έκανε λόγο για «στρατηγική αλλαγή» στο εξωτερικό πολιτικό δόγμα της Κύπρου, ενώ το σχέδιο Ανάν «είναι νεκρό» και η ελληνοκυπριακή κοινότητα έχει απορρίψει τις διατάξεις του συγκεκριμένου σχεδίου, αλλά «δεν είναι ενάντια σε λύση».

Ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου θα συναντηθεί με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι. Στην ατζέντα της συνάντησης βρίσκεται το Κυπριακό, η πρόταση για την Αμμόχωστο, οι υδρογονάνθρακες και η συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ-ΗΠΑ, η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως στη Συρία, καθώς και η επιθυμία της κυβέρνησης Αναστασιάδη να ενταχθεί η Κύπρος στον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη».

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΠΡΕΖΑ TV
10-5-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: