Παρασκευή, Μαΐου 17, 2013

ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ COSMOTE- «ΧΤΥΠΑ» ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΕΣ


Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τους βασικούς μισθούς του πρώτου μισθολογικού κλιμακίου (δηλαδή των νεοπροσλαμβανόμενων) να μειώνονται σε ποσοστό 13%, και τους βασικούς μισθούς όλων των υπόλοιπων μισθολογικών κλιμακίων όλων των μισθολογικών κατηγοριών να μειώνονται σε ποσοστό 7%, «έκλεισαν» χτες η πλειοψηφία του Συλλόγου Εργαζομένων στην «Κοσμοτέ» και η εργοδοσία.

Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασαν, χτες, σε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο οι παρατάξεις ΑΚΕ (ΔΑΚΕ) και Προοδευτική (ΠΑΣΚΕ), καταργείται επίσης και η αναγνώριση της προϋπηρεσίας των εργαζομένων που θα προσλαμβάνονται από εδώ και στο εξής στην επιχείρηση. Αναφέρεται στο άρθρο 2: «Ως αναγνωρισμένη προϋπηρεσία για την ένταξη κάθε εργαζόμενου σε μισθολογικό κλιμάκιο νοείται η προϋπηρεσία με την ίδια ή παρεμφερή ειδικότητα ως ένα (1) έτος σε οποιονδήποτε εργοδότη, ενώ σε περίπτωση προϋπηρεσίας σε εταιρεία του ομίλου ΟΤΕ, αυτή θα αναγνωρίζεται στο σύνολό της».
Η νέα ΣΣΕ θα έχει ισχύ από 1/5/2013 έως και 31/12/2014. Σύμφωνα με το άρθρο 1, οι βασικοί μισθοί όλων των μισθολογικών κλιμακίων (πλην του 1ου) - που μειώνονται κατά 7% - αυξάνονται κατά το ίδιο ποσοστό από 31/12/2014 στο ποσό που αντιστοιχούσαν την 30/4/2013, δηλαδή πριν τη νέα μείωση. Επίσης, με το άρθρο 4 προβλέπεται ότι «ευνοϊκότεροι όροι αμοιβής και εργασίας που προβλέπονται από όρους ατομικής σύμβασης εργασίας, νόμους, προεδρικά διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, δεν θίγονται».
Οι παρατάξεις ΑΚΕ (ΔΑΚΕ) - Προοδευτική (ΠΑΣΚΕ) προκειμένου να ικανοποιήσουν το αίτημα της εργοδοσίας έγραψαν «στα παλιά τους τα παπούτσια» την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου, που έθετε ως μίνιμουμ διαπραγματευτικό πλαίσιο:
Τη διασφάλιση των κεκτημένων (οικονομικών και θεσμικών) των προηγούμενων ΣΣΕ.
Την άρση της μονομερούς απόφασης της διοίκησης για πάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων.
Σε περίπτωση νέας πρόσληψης στην «Κοσμοτέ», ο εισαγωγικός μισθός να μην είναι κατώτερος του κατώτατου μισθολογικού κλιμακίου της «Κοσμοτέ».
Τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
Ακριβώς γι' αυτό το λόγο, όπως καταγγέλλει σε χτεσινή ανακοίνωσή της, η «Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση Εργαζομένων ΟΤΕ» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) αποχώρησε από τη διαπραγματευτική ομάδα καταγγέλλοντας «τις στημένες συναντήσεις με σημαδεμένα χαρτιά». Είναι ενδεικτικό μάλιστα ότι στην προηγούμενη συνάντηση με την εργοδοσία (οπότε και αποχώρησε η ΕΣΚ - ΟΤΕ) οι παρατάξεις ΑΚΕ - Προοδευτική παρά την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ και χωρίς να ενημερώσουν τα μέλη του αντιπρότειναν μικρότερο ποσοστό μείωσης στους μισθούς! Το σχέδιο της ΣΣΕ καταψήφισαν στο συμβούλιο οι ταξικές δυνάμεις και ο εκπρόσωπος της «Πρωτοβουλίας» και υπερψήφισαν οι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ. http://www.rizospastis.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
17-5-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: