Τρίτη, Ιουλίου 23, 2013

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΤΟΥ 2007

Η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτει σήμερα τα βασικά σημεία της έκθεσης-καταπέλτη: μετά το 2007 η μείωση του πληθυσμού σε μερικούς δήμους έφτασε και το 70%, υπάρχει εγκληματική αδιαφορία για έργα αποκατάστασης και έργα πρόληψης, ενώ οι περιβαλλοντικές συνέπειες στην περιοχή είναι δραματικές
ΗΛΕΙΑ Του Δημήτρη Τερζή
Η απόλυτη γύμνια του κράτους στη διαχείριση σωστής πολιτικής έπειτα από μια καταστροφή όπως εκείνη του 2007 λόγω των πυρκαγιών πρόκειται να αποκαλυφθεί μεγαλοπρεπώς μέσα από την έκθεση που αναμένεται να δοθεί τις επόμενες μέρες στη δημοσιότητα από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής.




Λεφτά υπήρχαν κι όμως δεν δόθηκαν στις περιοχές που πλήρωσαν με αίμα τη φωτιά. Εργα που έπρεπε να γίνουν δεν έγιναν ποτέ. Εργα έγιναν αλλού, για εξυπηρέτηση τοπικών και κομματικών συμφερόντων. Καταγράφηκε μείωση του πληθυσμού στις πληγείσες περιοχές, και ιδιαίτερα επιβαρυντικές περιβαλλοντικές συνέπειες στα μέρη από τα οποία πέρασε η πύρινη λαίλαπα. Αυτά είναι ορισμένα από τα στοιχεία που η «Εφ.Συν.» έχει στη διάθεσή της και τα οποία περιλαμβάνονται στη σχετική έκθεση, για τα συμπεράσματα της οποίας ίσως κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν.



Η έκθεση συντάχθηκε από βουλευτές που επισκέφτηκαν ξανά και ξανά τις πληγείσες περιοχές, μίλησαν με τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς, άκουσαν τις διαμαρτυρίες των τοπικών συλλόγων και διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι τι έχει γίνει και τι θα έπρεπε να έχει γίνει.



Με αριθμούς



Μιλώντας καθαρά με αριθμούς και για να δώσουμε μια γενική εικόνα της περιοχής σήμερα, 7 χρόνια μετά την καταστροφή διαπιστώνονται επιγραμματικά τα εξής:



Ο πληθυσμός στον νομό Ηλείας έχει μειωθεί συνολικά κατά 17%. Ειδικότερα ο πληθυσμός της Μακίστου μειώθηκε κατά 70% μετά το 2007, στον Δήμο Ζαχάρως κατά 41,9%, στον Δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων κατά 35,2% και στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας κατά 32,5%. Στην πόλη και στα χωριά της Ζαχάρως η μείωση είναι τραγική. Στην ίδια την πόλη οι κάτοικοι από 5.407 μειώθηκαν στους 3.145. Στον Καϊάφα από 114 κατοίκους δεν απεγράφη κανείς στην απογραφή του 2011. Στο Ανήλιο από 260 έμειναν 57, στους Ταξιάρχες από 65 ζουν τώρα 26, στα Περιβόλια Φιγαλείας από 149 κάτοικοι απέμειναν 41.



Οι περιβαλλοντικές συνέπειες στην Ηλεία σε επίπεδο μικροκλίματος είναι δραματικές. Αύξηση της συχνότητας των ανεμοστρόβιλων στην περιοχή, πλημμύρες λόγω έντονης βροχόπτωσης και απουσίας δάσους που θα συγκρατούσε τα νερά, αύξηση της θερμοκρασίας σε ετήσια βάση.



Αφήνοντας τους αριθμούς, φτάνουμε στην ουσία του προβλήματος: στα έργα αποκατάστασης και στα έργα πρόληψης. Ειδικά για τα δεύτερα, παρατηρείται εγκληματική αδιαφορία όσον αφορά τα μέτρα πρόληψης μιας νέας ενδεχόμενης καταστροφής. Ειδικότερα επισημαίνεται ότι:



1. Δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη της περιοχής.



2. Τα χρήματα τα οποία αυτήν τη στιγμή υποτίθεται πως θα δοθούν στις περιοχές αυτές δεν προσδιορίζονται –βάσει της σχετικής ΚΥΑ– ως χρήματα για τις «δράσεις αποκατάστασης πυρόπληκτων περιοχών».



3. Παρατηρείται έλλειψη συντονιστικού οργάνου προκήρυξης και εφαρμογής δράσεων το οποίο να διατρέχει κάθετα τον κρατικό μηχανισμό και να εξασφαλίζει ορθό τρόπο αξιολόγησης των απαιτούμενων έργων και καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών των υπουργείων, των ΟΤΑ, των Περιφερειών.



4. Παρατηρούνται αποσπασματικές δράσεις αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ δεν υλοποιούνται ή δεν χρηματοδοτούνται μελέτες για αναδάσωση.



5. Εχουν παρατηρηθεί συχνές κατολισθήσεις εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων ειδικά στο οδικό δίκτυο της ορεινής Ηλείας, με αποτέλεσμα βασικοί οδικοί άξονες να υποχωρούν και να προκαλούνται σοβαρά ατυχήματα. Οι κάτοικοι δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν σε βασικές καθημερινές ανάγκες. Αρκετές φορές το ΚΤΕΛ αρνείται να εκτελέσει δρομολόγια με αποτέλεσμα, ειδικά τον χειμώνα, η μετάβαση των παιδιών στα σχολεία, η μετακίνηση ηλικιωμένων προς μονάδες υγείας ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες να είναι ιδιαίτερα δύσκολη ή και αδύνατη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ανακατασκευή του δρόμου Μάκιστος – Αρτέμιδα που εδώ και τρία χρόνια είναι ακόμα στα χαρτιά!



6. Υπάρχει σοβαρή έλλειψη δασικών δρόμων, δασικών ζωνών, πυροφυλακίων, γεγονός που θα καταστήσει ιδιαίτερα δύσκολη τη δασοπυρόσβεση σε περίπτωση νέας πυρκαγιάς.



7. Εμφανής είναι η έλλειψη μόνιμων αντιπλημμυρικών έργων, καθώς και η έλλειψη συντήρησης σε μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα ποταμών, ειδικά του Νομού Ηλείας.



8. Ελλειψη έργων για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των εδαφών.



9. Ελλειψη Σχεδίου Αποκατάστασης Πολιτιστικών Θησαυρών (αρχαιοελληνικών ναών, μνημείων) εντός των καμένων περιοχών.



10. Στο όρος Λαπίθα –στην περιοχή του Καϊάφα– η φυσική αναγέννηση του δάσους προχωρά με αργούς ρυθμούς εξαιτίας της εδαφολογικής σύστασής του. Παρεμβάσεις αναδάσωσης δεν έχουν προχωρήσει. Ας σημειωθεί ότι ο Λαπίθας φιλοξενούσε ένα από τα πλέον ακέραια οικοσυστήματα στη χώρα μας. Η περιοχή υποτίθεται πως «προστατεύεται» από τη συνθήκη Ramsar και ανήκει στο δίκτυο Natura. Ολα αυτά όμως καταπώς φαίνεται είναι λεπτομέρειες για τους… ειδικούς.



11. Δεν έχει διεξαχθεί καμία μελέτη υποστήριξης του σπηλαίου στον Καϊάφα (στο οποίο παλαιότερα οι λουόμενοι έκαναν θερμά λουτρά) με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος κατάρρευσής του. Η διάβρωση αυτή απειλεί πλέον καθαρά και τις ιαματικές πηγές του Καϊάφα, οι οποίες αναβλύζουν στα ριζά του βουνού.



Λόγω της έλλειψης έργων για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των εδαφών, είναι συχνές οι κατολισθήσεις εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων, ειδικά στο οδικό δίκτυο της ορεινής Ηλείας



………………………………………………………………………………………….



Πού πήγαν 2,5 δισ. ευρώ;



Κι ενώ συμβαίνουν αυτά και η Ηλεία δεν έχει σάλιο να γλείψει τις πληγές της, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έχουν δοθεί περί τα 2,5 δισ. ευρώ από το ελληνικό κράτος για την ανακούφιση των πληγέντων (χρήματα που προέρχονται από την Ε.Ε., κρατικούς πόρους και συνεισφορές ιδιωτών). Αν λοιπόν έχουν δοθεί τόσα χρήματα, το ερώτημα είναι γιατί η Ηλεία –η οποία υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα– υποφέρει ακόμα; Γιατί δεν έχουν προχωρήσει τα έργα; Γιατί δεν έχουν γίνει οι αναδασώσεις; Γιατί ο νομός πλημμυρίζει; Γιατί δεν έχει αποζημιωθεί και δεν έχει τονωθεί η τοπική οικονομία των μελισσουργών, κτηνοτρόφων κι άλλων επαγγελματιών; Γιατί δίνονται διαφορετικά στοιχεία από τα υπουργεία αναφορικά με το πού πήγαν τα χρήματα από το Ταμείο Μολυβιάτη; Γιατί έγιναν έργα σε περιοχές που δεν το είχαν ανάγκη με πόρους που προορίζονταν για τους πυρόπληκτους; Γιατί τα χρήματα από το Ταμείο Μολυβιάτη μόλις ενσωματώθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μετονομάστηκαν από «χρήματα για πυρόπληκτους» σε «χρήματα για την ανασυγκρότηση» γενικά και αόριστα;






ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

ΠΡΕΖΑ TV
23-7-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: