Τρίτη, Ιουλίου 23, 2013

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η «ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ»-ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΑΔΩΝΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Της Ντάνι Βέργου
Την αλλαγή χαρακτήρα νοσοκομείων της Αττικής είχε προαναγγείλει ήδη από το 2011 ο τότε υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ωστόσο ο περίφημος αναπροσανατολισμός τους, όπως τον χαρακτήρισε ο νυν υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης, περισσότερο με αποπροσανατολισμό μοιάζει, καθώς τα τελευταία χρόνια αυτά απαξιώθηκαν βάσει σχεδίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα». Το χρονικό του προαναγγελθέντος θανάτου του προκαλεί θλίψη.

«Τα τελευταία 100 χρόνια, από ιδρύσεώς του, στο νοσηλευτικό ίδρυμα που σήμερα ονομάζεται “Η Αγία Βαρβάρα” νοσηλεύτηκαν ασθενείς με λέπρα, πολιομυελίτιδα, ηπατίτιδες, μηνιγγίτιδες, AIDS και όποια άλλη νέα για την εποχή ασθένεια, που και μόνο το άκουσμά της προκαλούσε τρόμο. Τώρα που κάποιες από αυτές δεν υπάρχουν, κι άλλες λόγω προόδου της επιστήμης δεν τρομάζουν, δικαιούνται οι κάτοικοι, φτωχών οικονομικών στρωμάτων, της δυτικής Αθήνας ένα νοσοκομείο».



Σε 55 στρέμματα



«Οχι» ήταν η απάντηση του υπουργείου Υγείας το 2011 στο αναρτημένο στην ηλεκτρονική διαβούλευση για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων του υπουργείου Υγείας σχόλιο ανωνύμου, που συμπυκνώνει την αλήθεια κάθε κατοίκου της δυτικής Αττικής. Το νοσοκομείο μετατρεπόταν βάσει της μνημονιακής πολιτικής «σε πλήρες Κέντρο Υγείας αστικού τύπου», σύμφωνα με την τότε τελική πρόταση «Αναδιατάξεων Μονάδων Υγείας ΕΣΥ» του υπουργείου.



«Η Αγία Βαρβάρα» είναι ένα νοσοκομείο που απλώνεται σε 55 ζηλευτά στρέμματα. Που καλύπτει τις υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων της δυτικής Αττικής (Αγία Βαρβάρα, Αιγάλεω, Περιστέρι, Χαϊδάρι) και δήμων του Πειραιά (Κορυδαλλός, Νίκαια, Κερατσίνι, Δραπετσώνα). Περιοχές που κατοικούνται από χαμηλά οικονομικά στρώματα, αλλά και με ιδιαιτερότητες πληθυσμιακές, Τσιγγάνους, μετανάστες.



Ενα νοσοκομείο που καλύπτει εργαστηριακά τους έγκλειστους των φυλακών Κορυδαλλού, ΚΑΠΗ και δημοτικά ιατρεία της ευρύτερης περιοχής και φιλοξενεί τους μεταφερθέντες ασθενείς -160 τον αριθμό- με χρόνιες παθήσεις από τα ιδρύματα αναπήρων του Σκαραμαγκά. Ενα νοσοκομείο που δεν είναι ελλειμματικό.



Ο πληθυσμός αναφοράς του ξεπερνά το ένα εκατομμύριο κατοίκους. Και οι επισκέψεις μόνο στα εξωτερικά ιατρεία είναι περισσότερες από 100.000 τον χρόνο.



Από την ημέρα που δημοσιοποιήθηκε (1η Ιουλίου 2011) η τελική πρόταση «Λειτουργικών Αναδιατάξεων Μονάδων Υγείας Εθνικού Συστήματος Υγείας» του υπουργείου Υγείας, οι κάτοικοι της δυτικής Αθήνας ξεσηκώθηκαν. Ξεκίνησαν μια σειρά κινητοποιήσεων, με χαρακτηριστικό την αγωνία αλλά και τη θέλησή τους να παλέψουν για να παραμείνει το νοσοκομείο. Από τότε πέρασαν δύο χρόνια, άλλαξαν κάμποσοι υπουργοί Υγείας, αλλά όχι το σχέδιο «αναπροσανατολισμού» πλέον -κατά τον Αδ. Γεωργιάδη- του νοσοκομείου.



«Οχι στη διάλυση του νοσοκομείου. Αναβάθμιση τώρα. Δημόσια – Δωρεάν υγεία για όλους » γράφει ακόμα το πανό που από τον Ιούλιο του 2011 καλωσορίζει τον επισκέπτη στο κατάφυτο, ατελείωτο σε έκταση, νοσοκομείο.



«Η δυτική Αττική δεν αντέχει να χάσει το νοσοκομείο της. Πού θα τρέχουμε εμείς; Στο υπερπολυτελές, αλλά αργοκίνητο “Αττικόν” ή στο αποδιοργανωμένο και νευρικό “Νίκαιας”. Εδώ έρχεσαι και ηρεμείς, θυμίζει εξοχή, αλλά κάνεις και τη δουλειά σου σε λίγες ώρες» λέει στην «Εφ.Συν.» ο 81χρονος Γιώργος Γ., που βρισκόταν στο νοσοκομείο για εξετάσεις.



«Ενα νοσοκομείο έχουμε εμείς. Κι είμαστε φτωχοί. Κάτω στην Αθήνα που έχει τόσα και είναι μια γειτονιά, γιατί δεν τα κλείνουν;» λέει η 50χρονη Αννα Δ., συγγενής ασθενούς.



Εξαιρετική υποδομή



Οι κουβέντες της θυμίζουν εκείνες του πρώην υπουργού και τότε προέδρου της Επιτροπής Ειδικών του υπουργείου Υγείας, Ηλία Μόσιαλου, στην πρώτη σύσκεψη για τις συγχωνεύσεις (19/4/2011): «Δεν θα ήθελα να το δω να κλείνει, όταν διατηρούμε όλα τα νοσοκομεία της Βασιλίσσης Σοφίας και της Μεσογείων. Και μάλιστα όταν διαθέτει εξαιρετική υποδομή, εργαστηριακή, μικροβιολογική, βιοχημική. Να γίνει προσπάθεια» είχε πει.



Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο μιλούσαν από το 2011 για «σχέδιο υποβάθμισης του νοσοκομείου από το υπουργείο και τη 2η υγειονομική περιφέρεια» και έφερναν ως παραδείγματα την αλλαγή της ημέρας εφημερίας και το άδειασμα της χειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου.



«Αρχικά η υγειονομική περιφέρεια άλλαξε τη μέρα εφημερίας του νοσοκομείου και από εφημερία με το νοσοκομείο της Βούλας και το “Θριάσιο” μας έβαλαν να εφημερεύουμε με το “Αττικόν” που είναι πιο κοντά σε εμάς. Επιπλέον, το ΕΚΑΒ σταμάτησε να μας φέρνει περιστατικά για να φανεί η χαμηλή πληρότητα των κλινών μας και να πραγματοποιήσουν το σχέδιό τους για μετατροπή του νοσοκομείου σε κέντρο υγείας» λέει για τα πρώτα βήματα της υποβάθμισης του νοσοκομείου στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου Κώστας Κέκας.



«Η χειρουργική κλινική του νοσοκομείου αποδυναμώθηκε το 2011, μετά τη λήξη συμβάσεων δύο γιατρών, οι οποίες δεν ανανεώθηκαν. Επιπλέον, ένας γιατρός μετατέθηκε στο “Σισμανόγλειο” και ένας βρισκόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αναρρωτική άδεια. Από επτά γιατρούς, η χειρουργική είχε μείνει με τρεις και τον διευθυντή της [οι διευθυντές δεν εφημερεύουν]» προσθέτει.



Μεταξύ άλλων, το κέντρο υγείας που προτείνει το υπουργείο θα διαθέτει και Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.



«Αν το νοσοκομείο γίνει κέντρο υγείας και παραμείνει, όπως γράφει το σχέδιο του υπουργείου, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, που πραγματοποιεί 45 συνεδρίες ημερησίως, θα είναι καλυμμένος ο ασθενής;» αναρωτιέται ο Κ. Κέκας και συνεχίζει: «Αν κάτι δεν πάει καλά στη διάρκεια της αιμοκάθαρσης και χρειαστεί νοσηλεία, θα ξεκινήσει η μεταφορά του στο “Αττικόν”; Μπορεί την απάντηση να δώσουν τα 3 ιδιωτικά κέντρα που υπάρχουν στην περιοχή…»



Το 2012 μετακινήθηκαν 30 νοσηλευτές από το νοσοκομείο στο «Αττικόν» με την αιτιολογία ότι το δεύτερο έχει έλλειψη. «Ακόμα ένα βήμα προς την κατεύθυνση της δυσχέρειας της λειτουργίας του νοσοκομείου. Οι 18 νοσηλευτές που έμειναν πώς να καλύψουν τις ανάγκες του νοσοκομείου;» διερωτάται ο Κ. Κέκας.



Ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρ. Λυκουρέντζος ανέφερε ότι με δεδομένο πως στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει το «Αττικόν», το οποίο έχει προβλήματα στη λειτουργία του, δεν μπορεί να βρίσκεται δίπλα του νοσοκομείο με χαμηλή πληρότητα ύψους 22%. «Πρόκειται για ένα μαγικό νούμερο που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Είναι μία επίθεση προς το νοσοκομείο το οποίο από το 2011 υποβαθμίζουν, πετσοκόβουν, αποδυναμώνουν για να αλλάξουν τη χρήση του. Δεν θα το αφήσουμε να περάσει. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ιδιαίτερα στις μέρες μας έχει ανάγκη ο κόσμος από δημόσια δωρεάν υγεία και στο νοσοκομείο μας οι πολίτες βρίσκουν απάγκιο», πρόσθεσε ο Κ. Κέκας.



Τα ίδια λέει και σήμερα ο Αδ. Γεωργιάδης ακολουθώντας όπως επισημαίνει το σχέδιο της τρόικας:



«Από το να έχεις νοσοκομεία στα οποία κάθονται οι εργαζόμενοι γιατί έχουν χαμηλή πληρότητα και δίπλα να έχεις νοσοκομεία κορμού τα οποία δεν μπορείς να αξιοποιήσεις γιατί έχουν έλλειψη προσωπικού είναι μία τρέλα» εξηγεί και προσθέτει: «Τι πάμε να κάνουμε; Πάμε να πάρουμε το πλεονάζον προσωπικό από νοσοκομεία που δουλεύουν σήμερα στον μέσο όρο με το 30% της δυναμικότητάς τους και να καλύψουμε κενά σε νοσοκομεία όπως είναι το Γενικό Κρατικό Νίκαιας, το “Τζάνειο” και το “Αττικόν” ώστε να φτάσουν στο 100% της δυναμικότητάς τους. Τα πρώτα νοσοκομεία δε, τα μετατρέπουμε σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου».



Κλείνει και το Γ.Ν. Πατησίων



Ο «αναπροσανατολισμός» αφορά ακόμη 4 ή 5 νοσοκομεία στο Λεκανοπέδιο: Σπηλιοπούλειο Νοσοκομείο (Η Αγία Ελένη), Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών (Πολυκλινική), Νομαρχιακό Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών (Αμαλία Φλέμιγκ). «Αναπροσανατολισμός» που θα τον στηρίξουν με «κινητικότητα» 1.250 εργαζόμενοι και που θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο το αργότερο.



Το Σωματείο Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων καλεί εργαζόμενους και όσους έως τώρα συμπαρίστανται στον αγώνα τους σε γενική συνέλευση στις 12.30 στην Αίθουσα Διαλέξεων του νοσοκομείου διότι «μετά τις τελευταίες εξαγγελίες του υπουργού Υγείας, υπάρχουν πλέον βάσιμοι φόβοι ότι ξεκινά η τελική προσπάθεια για κλείσιμο του Γ.Ν. Πατησίων».



Γιατροί και εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αντιδρώντας στις μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης, απεργούν την Τετάρτη 24 Ιουλίου. Την απεργία κήρυξαν από κοινού η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) για τις απολύσεις στον χώρο της υγείας, τα λουκέτα στα νοσοκομεία και τη διάλυση του ΕΣΥ.



……………………………………………………………………………………………………………….



Παρακράτηση συντάξεων σε χρονίως νοσηλευόμενους



42Το ποσό που θα παρακρατείται θα αντικαθιστά ίσο ποσό του κρατικού προϋπολογισμού που χορηγείται στα ιδρύματα

Το τελειωτικό χτύπημα στον τομέα της πρόνοιας δίνει ο νέος υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, επαναφέροντας προς άμεση εφαρμογή νομοθετική ρύθμιση του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρ. Λοβέρδου, για παρακράτηση τμήματος των συντάξεων των χρονίως νοσηλευομένων ψυχικά πασχόντων και αναπήρων στα διάφορα ιδρύματα, αλλά και των φιλοξενουμένων και κοινωνικά επανενταγμένων σε στεγαστικές εξωνοσοκομειακές δομές (ξενώνες, οικοτροφεία).



Το ποσό που θα παρακρατείται φυσικά δεν θα διατίθεται για τη βελτίωση της ζωής και της φροντίδας του περιθαλπόμενου ή φιλοξενούμενου στις δομές, αλλά θα αντικαθιστά ίσο ποσό του κρατικού προϋπολογισμού που χορηγείται σε αυτές.



Με λίγα λόγια, το κόστος μετακυλίεται στον πολίτη και οι δομές, με μια εγκύκλιο που φέρει την επισήμανση «εξαιρετικά επείγουσα», από δημόσιες γίνονται ιδιωτικές.



Πρόκειται για διάταξη που όταν πρωτοσυντάχθηκε από τον Ανδρ. Λοβέρδο είχε αποδοκιμαστεί από σύσσωμη την κοινότητα των λειτουργών της ψυχικής υγείας, από την Επιτροπή του υπουργείου για τα δικαιώματα των ψυχικά πασχόντων, από τους συλλόγους των οικογενειών, των χρηστών και ληπτών των υπηρεσιών κ.λπ. Την εφαρμογή της, όμως, είχε αναστείλει ως υφυπουργός, αρμόδια επί θεμάτων ψυχικής υγείας, η Φωτεινή Σκοπούλη, η οποία είχε υποσχεθεί ότι θα έφερνε νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή για την οριστική κατάργησή της. Δεν πρόλαβε, αφού αντικαταστάθηκε από Αδωνι και λοιπούς.



Η σχετική νομοθετική ρύθμιση αναθέτει στον φορέα (ίδρυμα, νοσοκομείο κ.λπ.) να εξετάσει με ποιο τρόπο θα εισπράξει το παρακρατούμενο ποσό: «είτε απευθείας από τον ασφαλιστικό φορέα στο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που φιλοξενεί τον περιθαλπόμενο είτε απευθείας από το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου» (!).



Τι είναι αυτό που απομένει στους ψυχικά πάσχοντες ύστερα από αυτή τη ληστρική παρακράτηση μεταξύ 40% και 80% κλιμακωτά; Καθώς οι περισσότεροι παίρνουν ποσά γύρω στα 300 ευρώ τον μήνα, θα τους μένουν 160 ευρώ για να περάσουν τον μήνα: 5 ευρώ την ημέρα.



Ντάνι Βέργου



…………………………………………………………………………………………………………………



Τραγωδίες από έλλειψη ασθενοφόρων



Από τις 13.50 είχε λάβει κλήση στο τηλεφωνικό κέντρο, για να φθάσει στις 15.10, όπως παραδέχεται σε επίσημο έγγραφό του το ΕΚΑΒ



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ



Περίμενε το ασθενοφόρο… τον πρόλαβε ο θάνατος! Την τελευταία του πνοή στην παραλία του Αϊ-Γιάννη Πηλίου άφησε ένας 65χρονος καθώς το ΕΚΑΒ έκανε περισσότερο από μία ώρα να φτάσει σε ένα από το πιο πολυσύχναστα τουριστικά μέρη της Μαγνησίας. Παραλίγο τραγωδία και στη Νάουσα από έλλειψη ασθενοφόρου. Ο θάνατος του 65χρονου σημειώθηκε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου.



Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αισθάνθηκε αδιαθεσία ενώ βρισκόταν στην παραλία. Κοντά του έσπευσαν ναυαγοσώστης και γιατρός, οι οποίοι του έκαναν μαλάξεις ώσπου να φθάσει το ασθενοφόρο, που είχε στο μεταξύ ειδοποιηθεί. Δυστυχώς, ο 65χρονος ξεψύχησε, με το ασθενοφόρο να φθάνει περίπου 70 λεπτά μετά την κλήση του. Η σορός του άτυχου άνδρα διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Βόλου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, τα αίτια του οποίου θα διευκρινιστούν από τη νεκροψία-νεκροτομή. Οργισμένοι λουόμενοι της παραλίας κατήγγειλαν στο μεταξύ την καθυστερημένη ανταπόκριση του ΕΚΑΒ, που από τις 13.50 είχε λάβει κλήση στο τηλεφωνικό κέντρο, για να φθάσει στις 15.10, όπως παραδέχεται σε επίσημο έγγραφό του το ΕΚΑΒ. «Εχουμε επισημάνει δεκάδες φορές το πρόβλημα» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Μαγνησίας Παναγιώτης Δαρειώτης, υποστηρίζοντας ότι η έλλειψη ασθενοφόρων και προσωπικού είναι ένα πρόβλημα το οποίο έχει αναφέρει κατ’ επανάληψη στο υπουργείο Υγείας αλλά χωρίς ανταπόκριση, όπως δείχνει το τραγικό περιστατικό…



Και στη Νάουσα



Ανάλογη περίπτωση με θύμα έναν 12χρονο μαθητή, που ευτυχώς διέφυγε τον κίνδυνο, σημειώθηκε στις 9 το βράδυ του Σαββάτου στη Νάουσα. Το παιδί τραυματίστηκε όταν προσπάθησε να σκαρφαλώσει πάνω από μια καγκελόπορτα στο 4ο Δημοτικό Σχολείο, έχασε την ισορροπία του και το σίδερο του τρύπησε το πόδι. Σφαδάζοντας από τους πόνους, κρεμάστηκε γύρω στα 3 μέτρα φωνάζοντας βοήθεια. Αμέσως ο κόσμος που συγκεντρώθηκε ειδοποίησε ασθενοφόρο, αστυνομία και πυροσβεστική. Το ασθενοφόρο δεν εμφανίσθηκε ποτέ. Αντιθέτως, άμεση ήταν η αντίδραση τόσο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νάουσας όσο και της αστυνομίας.



Οι πυροσβέστες κατάφεραν να κόψουν γρήγορα το σίδερο που είχε τρυπήσει το πόδι του 12χρονου και στη συνέχεια μαζί με τους αστυνομικούς, μετέφεραν το παιδί στο νοσοκομείο με μικρό όχημα της Πυροσβεστικής. Αγανακτισμένοι οι γονείς και οι κάτοικοι της περιοχής κατήγγειλαν την έλλειψη ασθενοφόρου, θέμα που σχετίζεται άμεσα με τη συνεχή υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας και του Νοσοκομείου της Νάουσας.



Νίκος Φωτόπουλος




ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

ΠΡΕΖΑ TV
23-7-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: