Τετάρτη, Ιουλίου 17, 2013

ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ ΤΑ ΕΞΟΧΙΚΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Εξοχικές κατοικίες και οικόπεδα δίπλα στη θάλασσα ή στο βουνό, έχουν καταλάβει ένα μεγάλο μέρος της προσφοράς πωλήσεων ακινήτων αυτή την περίοδο, ως είθισται κάθε καλοκαίρι, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει και η ίδια ανταπόκριση ενδιαφερομένων.
Τα ποσοστά που εμφανίζονταν παλαιότερα με την προσφορά και τη ζήτηση να βρίσκονται σε μια ισορροπία, σήμερα έχουν ανατραπεί, με αποτέλεσμα να μιλούμε για υπερπροσφορά, καθότι αυξήθηκαν οι ιδιοκτήτες σπιτιών, που λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπορούν να τα συντηρήσουν και η μόνη διέξοδός τους είναι η πώλησή τους.

Παράλληλα και αρκετοί ιδιοκτήτες οικοπέδων, έχουν μπει σε διαδικασία πώλησής τους, κάποιοι προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις τους και κάποιοι από αυτούς για να «ελαφρύνουν» την αυξημένη φορολογία τους. Απ' την άλλη αγοραστές ναι μεν υπάρχουν, αλλά ψάχνουν τις ευκαιρίες και κινούνται αργά και διστακτικά, για να επιτύχουν την καλύτερη δυνατή αγορά (φθηνό και καλό).
Τα λεγόμενα ως ευκαιρίες παραθαλάσσια και ορεινά, σπίτια και οικόπεδα (και εννοείται σε μειωμένες τιμές σε σχέση με αυτές που πωλούνταν πριν πέντε χρόνια) υπάρχουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ιδιοκτήτη μεσιτικού γραφείου της Λάρισας κ. Δημήτρη Γκουγκούδη, αλλά απ' την άλλη τονίζει ότι δεν υπάρχει η διάθεση μεγάλου μέρους αγοραστών και συγκεκριμένα αναφέρει ότι: «Υπάρχουν άτομα που θέλουν να επενδύσουν αλλά διστάζουν, γιατί φοβούνται το συνεχώς μεταβαλλόμενο φορολογικό σύστημα, που τυχόν μπορεί να τους ζημιώσει με νέους αυξημένους φόρους. Οι αγορές ακινήτων έχουν μειωθεί κατά πολύ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, προ κρίσης, κι αυτή την εποχή έχουν φτάσει στο ελάχιστο. Δηλαδή αν για παράδειγμα γίνονταν πενήντα αγοροπωλησίες ακινήτων, σήμερα γίνονται δέκα».
Ο κ. Γκουγκούδης παρατηρεί ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες ενδιαφερόμενων αγοραστών, η μία είναι αυτοί που έχουν να διαθέσουν ένα σεβαστό ποσό για αγορά ακινήτου και αναζητούν το εξαιρετικά καλό σε καλή τιμή και η άλλη κατηγορία είναι αυτοί που αναζητούν το καλό και εξαιρετικά φθηνό. Διαπιστώνεται παράλληλα όμως ότι υπάρχουν ακίνητα προς πώληση, τα οποία διατηρούν τιμές προ μνημονίου, γεγονός που τα κρατά στα... αζήτητα.
«Οι ιδιοκτήτες τους ελπίζουν ότι θα επανέλθει η αγορά στα παλιά επίπεδα τιμών...» εξηγεί ο κ. Γκουγκούδης, εκτιμώντας ο ίδιος ότι: «Πρόκειται για μια αυταπάτη. Η αγορά ποτέ δεν θα επανέλθει... Κάθε χρόνο θα μειώνεται η τιμή των ακινήτων». Ενδεικτικά, διαβάζοντας αγγελίες πώλησης ακινήτων διαπιστώνουμε ότι μια παραθαλάσσια μεζονέτα πωλείται 600.000 ευρώ, μια κατοικία στο Πολυδέντρι 250.000 ευρώ, σπίτι μπροστά στη θάλασσα 120.000 ευρώ..., αλλά και απ' την άλλη ένα οικόπεδο στον Αγιόκαμπο 1.730 τ.μ. πωλείται 170.000 ευρώ, στην Πλατιά Άμμο 2.375 τ.μ. 165.000 ευρώ, στον Αγιόκαμπο 580 τ.μ. 80.000 ευρώ κ.ο.κ.
ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Κατά 40%, έχουν μειωθεί οι τιμές πώλησης μεταχειρισμένων διαμερισμάτων στη Λάρισα, κατά 20 με 25% των καινούργιων και κατά 30% είναι μειωμένες σήμερα οι τιμές των οικοπέδων, υποστηρίζει ο κ. Γκουγκούδης.
Εφ. Ελευθερία (Λένα Κισσάβου)


ΠΡΕΖΑ TV
17-7-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: