Τρίτη, Αυγούστου 06, 2013

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Επιβολή ενός ακόμα τέλους στους λογαριασμούς ρεύματος της ΔΕΗ, ύψους 4 ευρώ ανά μεγαβατώρα, προκειμένου να καλυφθεί το χρέος του λογαριασμού ενίσχυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, προτείνει η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), με υπόμνημά της προς το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σημειώνεται ότι τα νοικοκυριά κλήθηκαν πρόσφατα να πληρώσουν μια αύξηση 118% στο τέλος ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) που καταβάλλουν μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος. Και τότε «λαγός» για την αύξηση ήταν μία έκθεση από το λειτουργό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), η οποία τελικά ακολουθήθηκε από την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) να αυξήσει 118% το τέλος στα νοικοκυριά, την ίδια ώρα που μείωνε το ίδιο τέλος κατά 22,5% για τις μεγάλες βιομηχανίες.


Τότε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έλεγε ότι η επιβάρυνση των καταναλωτών δεν μπορεί να συνεχιστεί και καλούσε όλους τους εμπλεκόμενους να βρουν εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να ανακοπεί η επιβάρυνση των καταναλωτών.

Σήμερα, επαναφέρουν το ζήτημα του χρέους στο λογαριασμό ενίσχυσης των ΑΠΕ για να προετοιμάσουν το έδαφος για νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος που πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά.

Η εναλλακτική πρόταση της ΕΛΕΤΑΕΝ για την απόσβεση του χρέους είναι να προστεθεί στο δημόσιο χρέος της χώρας, δηλαδή να ανακεφαλαιοποιηθεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τιτλοποίηση του χρέους και κάλυψη των τίτλων που θα εκδοθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ, η ΕΛΕΤΑΕΝ αναφέρει ότι, με τα σημερινά δεδομένα, ο λογαριασμός παρουσιάζει λειτουργικό πλεόνασμα με επιβολή μιας μέσης εισφοράς της τάξης του 10% μόνο στα φωτοβολταϊκά (εδάφους και στέγης).

Αναφέρει επίσης ότι η αιολική ενέργεια δεν επιβαρύνει το έλλειμμα του λογαριασμού, αλλά αντίθετα το επιδοτεί.

«Επομένως, κάθε ιδέα ή σκέψη για διατήρηση ή επέκταση, με οποιοδήποτε τρόπο, της εισφοράς που βαρύνει τα αιολικά πάρκα, στερείται λογικής και πραγματικής οικονομικής βάσης», καταλήγει η ΕΛΕΤΑΕΝ.
 http://www.902.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
6-8-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: