Τρίτη, Αυγούστου 06, 2013

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΡΙΘΕΙ ΑΚΟΜΗ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ποσοστά άνω του 40% για τους Χριστιανοδημοκράτες, κάτω από 30% για τους Σοσιαλδημοκράτες, μεταξύ 13%-15% για τους Πράσινους, 7%-8% για την Αριστερά και γύρω στο 5% για τους Φιλελεύθερους. Οι πολιτικοί αναλυτές όμως κρατούν ακόμη «μικρό καλάθι».

Αν κάποιος πιστέψει τα γερμανικά ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, στις 22 Σεπτεμβρίου του 2013 το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα και η καγκελάριος Μέρκελ θα σημειώσουν μια νέα μεγάλη εκλογική νίκη.


Ολες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ποσοστό των Χριστιανοδημοκρατών είναι πάνω από 40%, των αντιπάλων τους -Σοσιαλδημοκρατών- σταθερά κάτω από 30%, των Πρασίνων γύρω στο 13 με 15%, της Αριστεράς κοντά στο 7 με 8%, ενώ οι Φιλελεύθεροι, εταίροι της Μέρκελ, θα παλέψουν για να ξεπεράσουν το όριο του 5% και να μπουν στο Κοινοβούλιο.

Ολα είναι ανοιχτά

Όμως, όλοι οι πολιτικοί αναλυτές στη Γερμανία επισημαίνουν: «Προσοχή, τίποτε δεν έχει ακόμη κριθεί. Ολα είναι ανοιχτά». Και υπενθυμίζουν ορισμένα βασικά στοιχεία των εκλογικών αναμετρήσεων στη Γερμανία.

Πρώτον και βασικότερο, οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν την εικόνα του εκλογικού σώματος μια συγκεκριμένη στιγμή και όχι την ημέρα των εκλογών, δηλαδή στις 22 Σεπτεμβρίου. Επίσης, δεν πρέπει κανείς να ξεχνά, λένε οι αναλυτές, τι έγινε σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις στη χώρα και το πόσο μεγάλες ανατροπές υπήρξαν.

Για παράδειγμα, το έτος 2002. Και τότε το στρατόπεδο της Κεντροδεξιάς προηγούνταν για καιρό σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Ομως, λίγο καιρό πριν από τις εκλογές σημειώθηκαν μεγάλες ανατροπές.

Ο πόλεμος στο Ιράκ και η απόφαση του τότε καγκελάριου Σρέντερ και του υπουργού Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, να μην πάρουν μέρος στον πόλεμο αυτόν, αύξησε θεαματικά τα ποσοστά της Κεντροαριστεράς.

Την τελική ώθηση για να κερδίσουν τις εκλογές Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι έδωσε μια θεομηνία και όχι κάποιο πολιτικό γεγονός.

Συγκεκριμένα, οι ποταμοί που ξεχείλισαν μετά από καταρρακτώδεις βροχές στην Ανατολική Γερμανία και η άμεση και δυναμική παρέμβαση του Γκέρχαρντ Σρέντερ λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, έδωσαν το οριστικό χτύπημα στη δημοσκοπική πρωτοπορία των Χριστιανοδημοκρατών και την τελική νίκη στην Κεντροαριστερά.

Κάτι παρόμοιο συνέβη και το 2005, μια καταστροφική χρονιά για τους Σοσιαλδημοκράτες, που έχασαν όλες τις αναμετρήσεις για τα τοπικά Κοινοβούλια.

Μετά την απώλεια και της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ο Σρέντερ αιφνιδίασε τους πάντες, προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές και, παρά το γεγονός ότι όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν την ήττα του, αυτός μέσα σε λίγες εβδομάδες κατάφερε να κερδίσει τα ίδια με τους αντιπάλους του ποσοστά.

Βέβαια, εδώ πολλοί μπορούν να πουν ότι ο τωρινός υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών, Πέερ Στάινμπρουκ, δεν διαθέτει το χάρισμα του πρώην καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Ωστόσο, οι αναλυτές επισημαίνουν και ένα άλλο σημαντικό στοιχείο. Οι μέχρι τώρα μετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν πως υπάρχει ένα υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων. Πολίτες, δηλαδή, που θα αποφασίσουν πού θα δώσουν την ψήφο τους την ημέρα των εκλογών.

Επιπρόσθετα, την τελευταία δεκαετία παρατηρούνται μεγάλες αλλαγές στη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος. Σε αντίθεση με περασμένες δεκαετίες, υπάρχουν μεγάλες μάζες μετακινούμενων ψηφοφόρων. Δηλαδή, τα δύο μεγάλα λαϊκά κόμματα, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες, δεν έχουν σταθερούς ψηφοφόρους στο μέγεθος που είχαν πριν από μια δεκαετία.

Ο παράγοντας «τύχη»

Τυχαία γεγονότα -πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά, ακόμη και φυσικά φαινόμενα- προκαλούν μεγάλες μετακινήσεις εκλογέων. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά το τσουνάμι στην Ιαπωνία και την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα, η Ανγκελα Μέρκελ είδε μέσα σε λίγες ημέρες τα ποσοστά του κόμματός της να καταρρέουν και έχασε σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις σε τοπικά Κοινοβούλια, ενώ εκτοξεύθηκαν τα ποσοστά των Πρασίνων, τα οποία παραμένουν σταθερά σε υψηλά επίπεδα.

Ο Εγκέλαδος στην Ιαπωνία επέβαλε στη Μέρκελ την ανατροπή του νόμου για τη λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων, την οποία και αναγκάστηκε να πάρει πίσω και να θέσει εκ νέου χρονοδιάγραμμα στη λειτουργία τους.

Ολα τα παραπάνω φαίνεται πως έχουν γίνει μάθημα και για αυτό το εκλογικό επιτελείο της Μέρκελ -παρ’ ότι η ίδια χαλαρώνει σε διακοπές- επισημαίνει: «Η μάχη δεν έχει κερδηθεί. Είμαστε σε κόκκινο συναγερμό».

Και όταν λένε κόκκινο συναγερμό, εννοούν τις εξελίξεις στην ευρωζώνη.

Οποιοδήποτε στραβοπάτημα εκεί θα μπορούσε να ανατρέψει τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Του Παντελή Βαλασόπουλου
Πηγή: efsyn.gr 

ΠΡΕΖΑ TV
6-8-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: