Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 12, 2013

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ: ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΓΙΑ 30+10 ΧΡΟΝΙΑ

Το «Ελ. Βενιζέλος», τα αεροδρόμια Φρανκφούρτης και Ζυρίχης, αλλά και μεγάλες ελληνικές κατασκευαστικές διατηρήθηκαν στην κούρσα του διαγωνισμού για τα 21 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. Οι επτά, από τους συνολικά έντεκα, ομίλους που συμμετείχαν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, θα κληθούν να υποβάλουν τις οικονομικές και τεχνικές λύσεις σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες και πιθανότατα θα είναι στις αρχές Φεβρουαρίου.




Οι ανάδοχοι θα αναλάβουν την εκμετάλλευση των αεροδρομίων για 30 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για άλλα δέκα, ενώ πρέπει να κάνουν επενδύσεις ύψους 230 εκατ. ευρώ μέσα στην πρώτη τριετία.



Ξεχωρίζει η παρουσία του «Ελ. Βενιζέλος», καθώς από την 1η Ιανουαρίου βρίσκεται σε εξέλιξη η μεταβίβαση σε fund ασφαλιστικών ταμείων του Καναδά των μετοχών της Hochtief, που τυπικά είναι γερμανική αλλά εδώ και έναν χρόνο έχει περάσει σε ισπανικό όμιλο. Συμμετέχουν οι κατασκευαστικές Ακτωρ, J&P Αβαξ και ΜΕΤΚΑ, καθώς και η γαλλική Vinci, ποντάροντας προφανώς στη δημιουργία εμπορικών κέντρων στους χώρους των αεροδρομίων. Η Fraport διαχειρίζεται τα αεροδρόμια Φρανκφούρτης, Ανόβερου και Βιέννης, ενώ έχει σημαντικά μερίδια στη Λίμα του Περού, το Μπουργκάς και την Κίνα. Στον διαγωνισμό μετέχει σε σύμπραξη με τον όμιλο Κοπελούζου, ο οποίος έχει το 5% στο «Ελ. Βενιζέλος».



Το αεροδρόμιο της Ζυρίχης διαθέτει μερίδια σε ανάλογες εταιρείες στην Ινδία, τη Χιλή και την Κολομβία. Ενδιαφέρον έχει, τέλος, ότι δύο από τους ομίλους που αποκλείστηκαν είναι τουρκικών συμφερόντων, ενώ οι άλλες δύο προσφορές προέρχονται από ρωσικές και ισραηλινές εταιρείες.



Οι υποψήφιοι της β΄φάσης



1. Αεροδρόμιο Νίκαιας De La Cote d” Azur



2. Αεροδρόμιο Ζυρίχης-J&P Αβαξ



3. Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος»



4. Αεροδρόμιο Φρανκφούρτης Fraport-Ομιλος Κοπελούζου



5. Vinci-ΕΛΛΑΚΤΩΡ



6. Corporacion America-ΜΕΤΚΑ



7. Advent



Χαρά Τζαναβάρα




   http://www.efsyn.gr/



ΠΡΕΖΑ TV
12-9-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: