Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 12, 2013

ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΜΠΙΖΝΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ, ΣΤΑ… ΔΟΜΗΜΕΝΑ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ

→Ποιο είναι το περιβόητο αμερικανικό fund Carlyle Group με τον διευθύνοντα σύμβουλο του οποίου συναντήθηκε χθες ο Ν. Μηταράκης
Υποσχετικές για επενδύσεις στην Ελλάδα επιχειρεί να αποσπάσει από εύπορους μεγαλοεπενδυτές και hedge funds η κυβέρνηση, προσκαλώντας τις τελευταίες ημέρες γνωστούς και… μη εξαιρετέους παίκτες των διεθνών αγορών σε διαδοχικές παρουσιάσεις των «ασημικών» της χώρας στο υπουργείο Ανάπτυξης.




Χθες πέρασε την πόρτα του γραφείου του Νότη Μηταράκη ο διευθύνων σύμβουλος του περιβόητου αμερικανικού fund Carlyle Group, στον οποίο ο υφυπουργός Ανάπτυξης και ο επικεφαλής του Invest in Greece, Στέφανος Ησαΐας, παρουσίασαν συγκεκριμένες επιχειρηματικές προτάσεις και «επενδυτικές ευκαιρίες» που προσφέρει η Ελλάδα σε διάφορους οικονομικούς κλάδους, όπως η ενέργεια, η αγορά ακινήτων, ο τουρισμός, ο χρηματοπιστωτικός κλάδος κ.ά. Τομείς δηλαδή στους οποίους ήδη το Carlyle Group, που αποκόμισε τεράστια κέρδη από τις πολεμικές μπίζνες των ΗΠΑ στο Ιράκ, έχει μεγάλη δραστηριότητα μέσω των συνολικά 118 funds και των 81 επενδυτικών «οχημάτων» που διαχειρίζεται παγκοσμίως. Ο ίδιος όμιλος φέρεται να περιλαμβάνεται και ανάμεσα στα τέσσερα-πέντε μεγάλα «distress funds» τα οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και για εξαγορές προβληματικών δανείων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.



Το Carlyle Group γνωρίζει πάντως την Ελλάδα πολύ καλά από τη δραστηριότητά του στο πρόσφατο παρελθόν. Πρόκειται για το fund που «ανέδειξε» οικονομικά τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, όταν το 2008 αγόρασε από τον προφυλακισμένο σήμερα επιχειρηματία την εταιρεία «Νεοχημική» έναντι 750 εκατ. ευρώ, για να του την ξαναπουλήσει πίσω ένα χρόνο αργότερα για περίπου 90 εκατ. ευρώ. Η εμπλοκή του στην Ελλάδα είχε περιλάβει και την πτωχευμένη σήμερα Αγροτική, στην οποία το 2006 είχε προλάβει να πουλήσει δομημένα ομόλογα αξίας άνω των 55 εκατ. ευρώ, μια κίνηση που είχε ξεσηκώσει ισχυρές αντιδράσεις. Στο πλαίσιο των επαφών αυτών σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προκειμένου να συζητηθούν «διευκολύνσεις» για την υλοποίηση συμφωνιών που έχουν ήδη υπογραφεί ανάμεσα στις δύο χώρες. Αντικείμενο της συνάντησης με τον υπουργό Επικρατείας των ΗΑΕ, Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ, θα είναι η διακρατική συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας και «αμοιβαίας προστασίας των επενδύσεων», που αναμένεται να κατατεθεί προς κύρωση στη Βουλή μέσα στον Οκτώβριο.



Νωρίτερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Ρώσο επιχειρηματία Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ, τον μεγιστάνα νέο ιδιοκτήτη του Σκορπιού, τον οποίο απέκτησε με μακροχρόνια μίσθωση. Στην κυβέρνηση καλλιεργούν προσδοκίες ότι ο Ρώσος μεγαλοεπιχειρηματίας, που πλούτισε από τη χρηματιστηριακή «αξιοποίηση» της κρατικής βιομηχανίας λιπασμάτων Uralkali, θα μπορούσε να ενδιαφερθεί για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στον τουρισμό και τα ακίνητα μέσω του προγράμματος εκποίησης δημόσιων εκτάσεων.



Βασίλης Γεώργας


   http://www.efsyn.gr/



ΠΡΕΖΑ TV
12-9-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: