Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 25, 2013

ΑΝΑΡΙΘΜΗΤΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΡΜΟΣΤΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ -ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Του Κώστα Ζαφειρόπουλου

Πρέπει κανείς να ζει σε άλλη… ήπειρο για να μη γνωρίζει τη στενή σχέση Χ.Α. – ΕΛ.ΑΣ. Ο Λετονός επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούιζνιεκς σε συνέντευξή του στα «Νέα» τον προηγούμενο Φεβρουάριο αποκάλυπτε ότι έχει στοιχεία που δείχνουν τη σύνδεση της Χρυσής Αυγής με μέλη της ΕΛ.ΑΣ. «Εχω ακούσει θύμα ρατσιστικής βίας να μου διηγείται πως οι ίδιοι άνθρωποι που με αστυνομικές στολές τον παρενοχλούσαν το πρωί, επέστρεφαν το βράδυ φορώντας μπλουζάκια της Χρυσής Αυγής για να του επιτεθούν», εξηγούσε ο επίτροπος.


Το 2011, ο τότε υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στο Mega αποκάλυψε ότι υπήρχαν καταγγελίες για συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. με τη Χρυσή Αυγή από το 2008. «“Με χτύπησαν με στειλιάρι που είχε γύρω την ελληνική σημαία”, περιγράφει στις ειδήσεις του Mega στις 2 Φεβρουαρίου 2008 διαδηλωτής-θύμα επίθεσης. Το βίντεο δείχνει μέλη της Χ.Α. να ξεπροβάλλουν μέσα από τα ΜΑΤ, φωνάζοντας “πάμε μαζί να τους φάμε”. Κάποια στιγμή, οι νεοναζί εγκαταλείπουν ένα από τα θύματά τους χτυπημένο στο οδόστρωμα και σπεύδουν να καλυφθούν πίσω από τις ασπίδες των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ.» (Ιός, Οι μελανοχίτωνες της ΕΛ.ΑΣ. 2008). Πριν από έναν χρόνο, το info-war.gr (του Α. Χατζηστεφάνου) σε συνεργασία με την εφημερίδα «Guardian», παρουσίασε βίντεο, στο οποίο ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. υποστήριζε ότι διαδοχικές κυβερνήσεις επέτρεψαν στη Χρυσή Αυγή να παρεισφρήσει στις τάξεις της αστυνομίας. Ενώ το βίντεο έκανε τον γύρο του κόσμου, το υπουργείο δεν διερεύνησε τις καταγγελίες. Αναρίθμητες είναι οι καταγγελίες τα τελευταία χρόνια από τις κοινότητες μεταναστών και από αντιρατσιστικές κινήσεις, που αναδεικνύουν τα νήματα συνεργασίας ΕΛ.ΑΣ. – Χ.Α. Από τις απαγωγές των Πακιστανών το 2004, στο κουκούλωμα δολοφονιών (Μοχάμεντ Καμράν στο Α.Τ. Νίκαιας), από το πάγωμα υποθέσεων (δολοφονία Σαχζάτ Λουκμάν, 17 Ιανουαρίου 2013) στα εκατοντάδες πογκρόμ της Χρυσής Αυγής με κάλυψη της ΕΛ.ΑΣ.

Τι ψηφίζουν τα Σώματα Ασφαλείας

Χρυσή Αυγή δαγκωτό ψηφίζει ο ένας στους δύο αστυνομικούς των Σωμάτων Ασφαλείας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, με αναγωγή από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Μάλιστα, όπου ψηφίζουν τα ειδικά σώματα, η Χρυσή Αυγή υπερτριπλασιάζει τα ποσοστά της σε σχέση με τον μέσο όρο.

Οπως επεσήμανε ο πολιτικός αναλυτής Γιάννης Μαυρής (βλ. «Η ακτινογραφία της Χρυσής Αυγής», «Εφ.Συν.» 1/7/2013), οι ισχυροί δεσμοί εκπροσώπησης της Χρυσής Αυγής στον στενό πυρήνα του κρατικού μηχανισμού αποτυπώνονται στην εκλογική συμπεριφορά των σωμάτων ασφαλείας: «Σύμφωνα με μια εμπειρική εκτίμηση, προκύπτει, ενδεικτικά, ότι στους Αμπελόκηπους (27ο και 28ο εκλογικό διαμέρισμα του Δ.Α.), όπου ψήφισε το προσωπικό της Δ/νσης Αμεσης Δράσης Αττικής (Ζ, ΔΙΑΣ, ΔΕΛΤΑ), η Χ.Α. έλαβε τον Μάιο ποσοστό 50,7%, ενώ στην Καισαριανή (1ο εκλογικό διαμέρισμα), όπου ψήφισε το προσωπικό των Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής (ΥΜΕΤ-ΥΑΤ-ΜΑΤ), ποσοστό 46,7%», αναφέρει.

Αντίστοιχα, στις εκλογές του Ιουνίου στα 11 εκλογικά τμήματα της Αθήνας όπου ψηφίζουν αστυνομικοί που υπηρετούν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (Αμεση Δράση, η ΔΙΑΣ, Ασφάλεια Αττικής κ.ά.), εκτιμήθηκε ότι οι αστυνομικοί ψήφισαν Χρυσή Αυγή σε ποσοστό πάνω από 50%. Αυτά τα ποσοστά δεν αφορούν απαραίτητα το σύνολο του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι μπορούν να ψηφίσουν είτε στα τμήματα που φρουρούν είτε, αν το επιθυμούν, στα εκλογικά τμήματα των δήμων τους.

k.zafeiropoulos@efsyn.gr


http://www.efsyn.gr/  


ΠΡΕΖΑ TV
25-9-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: