Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 25, 2013

ILO: ΕΝΑ ΣΤΑ 10 ΠΑΙΔΙΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ

Ενα στα δέκα παιδιά αυτού του πλανήτη αναγκάζεται σήμερα να δουλεύει προκειμένου να συνεχίσει να υπάρχει στη ζωή.
Χαστούκι για τον πολιτισμένο κόσμο της ανεπτυγμένης Δύσης και τις χάρτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αυτός συντάσσει, αποτελεί η έκθεση για την παιδική εργασία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO). Σύμφωνα με αυτήν, παρ” ότι ο συνολικός αριθμός των παιδιών-εργατών μειώθηκε σε όλον τον κόσμο από το 2002 κατά 30%, παρ” ότι εργάζονται 40% λιγότερα κορίτσια και 25% λιγότερα αγόρια σε σχέση με 12 χρόνια πριν, 168 εκατομμύρια παιδιά συνεχίζουν να εργάζονται προκειμένου να ζήσουν. Εξ αυτών μάλιστα τα 85 εκατομμύρια, περισσότερα δηλαδή από τα μισά, αναγκάζονται να κάνουν επικίνδυνες εργασίες ρισκάροντας την υγεία τους, την ασφάλειά τους και την ηθική τους ανάπτυξη.


Τα περισσότερα από τα παιδιά-εργάτες (περίπου 98 εκατομμύρια ή το 59%) απασχολούνται στη γεωργία. Ακολουθούν ο τομέας των υπηρεσιών με 54 εκατομμύρια και της βιομηχανίας με 12 εκατομμύρια, αριθμοί που, όπως τονίζει ο ILO, δεν θα πρέπει να θεωρηθούν αμελητέοι. Ο οργανισμός επισημαίνει μάλιστα ότι παρ” ότι η βασική προτεραιότητα συνεχίζει να αποτελεί ο αγροτικός τομέας, οι προσπάθειες μείωσης της παιδικής εργασίας θα πρέπει να εστιάσουν εξίσου και στο αυξανόμενο ποσοστό των παιδιών που δουλεύουν στις υπηρεσίες και τη μεταποίηση -κυρίως της μαύρης οικονομίας.

Γεωγραφικά, ο μεγαλύτερος αριθμός παιδιών που δουλεύουν -περίπου 78 εκατομμύρια- βρίσκεται στην περιφέρεια Ασίας και Ειρηνικού. Ακολουθεί, με 59 εκατομμύρια εργαζόμενα παιδιά, η υποσαχάρια Αφρική. Στην περιοχή αυτή όμως η αναλογία των παιδιών που εργάζονται σε σχέση με το σύνολο του πληθυσμού είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, ξεπερνά το 21%. Ακόμη 9,2 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική και 12 εκατομμύρια στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Εκπληξη, τέλος, προκαλεί το γεγονός ότι τα υψηλότερα επίπεδα παιδικής εργασίας δεν παρατηρούνται στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη. Η σχετική ανάλυση διαφορετικών εθνικών εισοδημάτων και των αριθμών της παιδικής εργασίας έδειξε ότι σε απόλυτους όρους οι χώρες μεσαίου εισοδήματος έχουν μεγαλύτερους αριθμούς παιδιών που δουλεύουν. Κάτι που, όπως τονίζει ο διεθνής οργανισμός, σημαίνει ότι ο αγώνας ενάντια στην παιδική εργασία δεν θα πρέπει να περιοριστεί αποκλειστικά και μόνο στα φτωχά νοικοκυριά.

Μπ. Μιχάλης  

http://www.efsyn.gr/  


ΠΡΕΖΑ TV
25-9-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: