Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 25, 2013

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟΔΕΚΑΤΙΖΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Σε διαθεσιμότητα το 25% των εργαζομένων, με διάλυση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εργων και την εκχώρηση βασικών αρμοδιοτήτων της σε ιδιώτες. Υπηρεσίες για τους αυτοκινητόδρομους, τα έργα υποδομής και τα προγράμματα αποκατάστασης σεισμοπλήκτων οδηγούνται σε «ξαφνικό θάνατο»

→Με τροπολογία που εντάχθηκε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τα ΚΤΕΛ, εκχωρείται στις περιφέρειες η αρμοδιότητα της αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων, αλλά χωρίς τους 345 εργαζομένους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου


Της Χαράς Τζαναβάρα

Τη διάλυση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εργων του υπουργείου Υποδομών, τη συρρίκνωση του ρόλου της και την εκχώρηση βασικών αρμοδιοτήτων της σε ιδιώτες προωθεί η κυβέρνηση, θέτοντας σε διαθεσιμότητα το 25% των εργαζομένων σε αυτόν τον σημαντικό τομέα. Υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για τους αυτοκινητόδρομους, τα έργα υποδομής που χρηματοδοτούνται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, καθώς και τα προγράμματα αποκατάστασης σεισμοπλήκτων αποδεκατίζονται, με νομοθετικές ρυθμίσεις και «ξαφνικό θάνατο», ενώ ετοιμάζεται το έδαφος να μπουν εταιρείες και οι ιδιώτες να είναι ελέγχοντες και ελεγχόμενοι!

Πανάκριβοι οι ιδιωτικοί σύμβουλοι

Η εμπειρία από τους αυτοκινητόδρομους δείχνει ότι οι ιδιώτες σύμβουλοι κοστίζουν πανάκριβα… Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, υπάρχει πρόταση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εργων Στ. Σιμόπουλου να ανατεθεί η επίβλεψη των αυτοκινητόδρομων στην «Εγνατία Α.Ε.», που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Με τροπολογία που εντάχθηκε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τα ΚΤΕΛ εκχωρείται στις περιφέρειες η αρμοδιότητα της αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων, αλλά χωρίς τους 345 εργαζομένους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου! Ανάλογη δέσμευση είχε δώσει ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ηγεσία της ΑΔΕΔΥ. Οι νέες θέσεις θα προκηρυχθούν από τις περιφέρειες και το υπάρχον στελεχικό δυναμικό του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, που διαθέτει σημαντική εμπειρία και στη συντριπτική πλειονότητά του υπηρετεί σε γραφεία της επαρχίας, απλώς θα πριμοδοτηθεί με μόρια κατά τα πρότυπα της ΕΡΤ. Με μια σημαντική διαφορά: ο σεισμός όμωςδεν αντιμετωπίζεται με «μαύρο» στις οθόνες της τηλεόρασης…

Καταπατούν και το πρόγραμμα

Αλλοι 98 εργαζόμενοι στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εργων είχαν τεθεί την περασμένη εβδομάδα σε διαθεσιμότητα με κοινή υπουργική απόφαση. «Προχωρούν σε διάλυση ενός από τα πιο παραγωγικά υπουργεία», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Τρίφτης, γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας εργαζομένων στο πρώην υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, που μας ενημέρωσε ότι με τις νέες ρυθμίσεις αποχωρεί το 25% των 1.885 εργαζομένων στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εργων, έναντι 4% που προβλέπει το πρόγραμμα κινητικότητας! Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η ΠΟΣΕΥ ΠΕΧΩΔΕ αναφέρει ότι ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης «είναι απόλυτα υποταγμένος στις απαιτήσεις των δανειστών της χώρας που δίνουν εντολές και για λογαριασμό των διαπλεκόμενων ντόπιων συμφερόντων».

«Με ποια κριτήρια και από ποιον υπολογίστηκε ότι δήθεν πλεονάζουν 450 εργαζόμενοι», διερωτάται ο Νίκος Λύτρας, πρόεδρος της ΠΟΣΕΥ ΠΕΧΩΔΕ, και μας εξηγεί ότι τον Απρίλιο το κυβερνητικό συμβούλιο ενέκρινε το νέο οργανόγραμμα με βάση το οποίο στο σύνολο του υπουργείου χρειάζονται 3.300 άτομα, μόλις 100 λιγότεροι από αυτούς που υπηρετούν σήμερα στις υπηρεσίες του.

Από την Παρασκευή έχει προκύψει νέο μέτωπο για τους 129 εργαζομένους στο Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ), για το οποίο δημοσιεύτηκε χθες αναλυτικό ρεπορτάζ. Με νέα ανακοίνωσή του, το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών γνωστοποιεί ότι παύθηκε η διοίκηση του φορέα και τοποθετήθηκε νέα που απαρτίζεται από στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εργων. Θα έχει μεταβατικό χαρακτήρα και θα αναλάβει την εκκαθάριση του ΤΕΟ ώς την προώθηση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Στο ίδιο κλίμα κινείται και η ΕΡΓΟΣΕ. Με διατάξεις, που περιλαμβάνονται στο –περιβόητο πλέον– νομοσχέδιο για τα ΚΤΕΛ, παρέχεται το δικαίωμα στη Ρυθμιστική Αρχή σιδηροδρόμου να επιλέγει τον φορέα υλοποίησης και επίβλεψης του έργου, καταστρατηγώντας στην ουσία τον ρόλο της εταιρείας. «Είμαστε σαφώς ενάντιοι σε μια τέτοια προοπτική», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος εργαζομένων στην ΕΡΓΟΣΕ.  
   
 http://www.efsyn.gr/ 

ΠΡΕΖΑ TV
25-9-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: