Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 25, 2013

ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΜΕΤΑΚΟΜΙΖΟΥΝ ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ. ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΘΑ ΤΟ ΝΟΙΚΙΑΣΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. 
Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

Η μεταφορά των δικαστηρίων Πειραιά από την οδό Σκουζέ και Φίλωνος στο κτίριο «Κεράνη» στην οδό Θηβών, που μήνες τώρα διχάζει φορείς και πολίτες του Πειραιά, φαίνεται ότι δεν είναι μια απλή υπόθεση. Και αυτό γιατί η μετεγκατάσταση του Δικαστικού Μεγάρου της πόλης γίνεται μεν σ’ ένα κτίριο του Δημοσίου, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, με στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων, το οποίο όμως πολύ σύντομα πρόκειται να περάσει σε ιδιώτες, καθώς περιλαμβάνεται στα υπό ιδιωτικοποίηση ακίνητα που διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ. Με λίγα λόγια, τα δικαστήρια μεταφέρονται σ’ ένα κτίριο του Δημοσίου -ανήκει στην Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου (ΚΕΔ)- το οποίο θα πουληθεί σε ιδιώτη για να το νοικιάσει στη συνέχεια στο Δημόσιο.


Αποκαλύψεις, οι οποίες προστέθηκαν στις ήδη υπάρχουσες αντιδράσεις για τη μεταφορά, δημιουργώντας εκρηκτικό κλίμα στον Πειραιά, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα μεταφερθεί και στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου που έχει προγραμματιστεί να γίνει την Παρασκευή.

Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαρ. Αθανασίου, σε συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Β. Κορκίδη, υποστήριξε ότι έχει ήδη αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί η επίσημη παραλαβή του κτιρίου εντός των ημερών και η μεταφορά των υπηρεσιών θα γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου. Εντούτοις, ο Β. Κορκίδης καλεί όλους τους φορείς που ενδιαφέρονται να συνεργαστούν να καταθέσουν μια ενιαία πρόταση, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα εκμετάλλευσης των αναξιοποίητων δημοτικών κτιριακών υποδομών, προκειμένου να παραμείνουν τα δικαστήρια στην πόλη του Πειραιά.

Αποκαλύψεις του Γ. Καρδαρά

Για την υπόθεση αυτή και για το παρασκήνιο της μεταφοράς ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Συμμαχία στον Πειραιά» (Λιμάνι της Αγωνίας), Γ. Καρδαράς, αποκαλύπτει με στοιχεία τι ακριβώς συμβαίνει:

Η κυβέρνηση αποφάσισε να «προικοδοτήσει» το κτίριο με 3.300.000 ευρώ ενοίκιο που θα καταβάλλει το Δημόσιο προς το ΤΑΙΠΕΔ (1.700.000 για τα δικαστήρια και 1.300.000 για δύο ή τρεις Ανεξάρτητες Αρχές και πιθανόν τα ΕΛΤΑ που θα συστεγαστούν).

Με αυτόν τον τρόπο το ακίνητο γίνεται ελκυστικό για τον ιδιώτη επενδυτή που θα το αγοράσει από το ΤΑΙΠΕΔ. Ηδη συστάθηκε επιτροπή παραλαβής του κτιρίου από την ΚΕΔ, ενώ παράλληλα θα τρέχει και η μεταβίβαση από την ΚΕΔ στο ΤΑΙΠΕΔ. Αποφασίστηκε άμεσα (εντός δύο μηνών) να μεταφερθεί το Ειρηνοδικείο (οδός Νικήτα) και το Πταισματοδικείο (οδός Νοταρά) στο κτίριο της Θηβών για τη δημιουργία de facto κατάστασης.

Ο Γ. Καρδαράς επισημαίνει ακόμα πως το «Λιμάνι της Αγωνίας» από το 2003 είχε προτείνει τη μεταφορά του δικαστικού μεγάρου στα παλιά παραδοσιακά κτίρια της ΧΡΩΠΕΙ στο Ν. Φάληρο, που αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο και η λύση αυτή το 2004 επί Σημίτη έλαβε τη μορφή νόμου (ν. 3226/2004 ΦΕΚ 24/4/2004).

«Ξαφνικά τον περασμένο Ιούλιο η πλειοψηφία του ΔΣΠ αλλά και η κυβέρνηση αποφάσισαν “για εμάς” τους πολίτες και τους δικηγόρους του Πειραιά, αλλά στην ουσία χωρίς εμάς, τη μετεγκατάσταση όλων των δικαστηρίων στη Νίκαια-Ρέντη στην οδό Θηβών, στο κενό, κτισμένο επί ΠΑΣΟΚ κτίριο, που στοίχισε πολλά εκατομμύρια (άνω των 30 εκατ. ευρώ) για να στεγάσει υπουργεία που τελικά δεν πήγαν».

Σήμερα το κτίριο έχει επιφάνεια 42.295 τ.μ., με το πλεονέκτημα ότι είναι έτοιμο. Από κει και μετά δεν έχει συγκοινωνιακή σύνδεση με το λιμάνι, η οδός Θηβών είναι κορεσμένη κυκλοφοριακά, ενώ δεν βολεύει ούτε τους δικηγόρους, αλλά και κανέναν από τον Πειραιά.

ch.papastath@efsyn.gr
   
 http://www.efsyn.gr/ 

ΠΡΕΖΑ TV
25-9-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: