Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 05, 2013

ΤΟΝ ΜΑΚΡΥ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΠΙΤΩΛΙΟ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Το ψήφισμα για περιορισμένο χτύπημα στη Συρία πέρασε το πρώτο εμπόδιο στην επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας και οδεύει στην Ολομέλεια ενώ παράλληλα ξεκινά η -κάπως πιο αμφίβολη μάχη- στην αμερικανική Βουλή. Ο δρόμος θα είναι μακρύς και την έκβαση θα καθορίσει κυρίως το πόσο περιορισμένο θα είναι το πλήγμα που προτείνεται.


Ο λόφος του Καπιτωλίου έχει γίνει το πεδίο της πρώτης μάχης που καλείται να δώσει ο Μπαράκ Ομπάμα για τη Συρία: Ο αριθμός των αναποφάσιστων δεν αφήνει περιθώρια για βεβαιότητα ενώ έχει αρχίσει να διαμορφώνεται μία ετερόκλητη ομάδα αντιτιθέμενων, στην οποία συνυπάρχουν ακραίοι Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί εναντίον του πολέμου. 

Το καθοριστικότερο για την έκβαση της «εκστρατείας» του Ομπάμα στο Κογκρέσο για συγκέντρωση στήριξης θα είναι το εύρος του πλήγματος. Η κυριότερη ανησυχία που βαρύνει γερουσιαστές και βουλευτές δεν είναι τόσο η σκοπιμότητα της επέμβασης (και η πιθανή ενίσχυση ακραίων ισλαμιστών που αντιτίθενται στον Άσαντ) όσο το να αποφύγει η Ουάσινγκτον να εμπλακεί σε άλλη μία αδιέξοδη περιπέτεια στη Μέση Ανατολή.

Από αυτήν την άποψη, το ψήφισμα που πέρασε το βράδυ της Τετάρτης στην επιτροπή της Γερουσίας δείχνει το δρόμο. Με 10 «ναι» έναντι 7 «όχι» ή αποχών, το ψήφισμα πέρασε επειδή θέτει προθεσμία 60+30 ημερών (με παράταση μετά από νέα διαβούλευση) και αποκλείει να «πατήσει πόδι» αμερικανός στρατιώτης στη Συρία.

Ενδεικτικό όμως είναι ότι ακόμη και αυτό το ψήφισμα δεν έπεισε τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Έντουαρντ Μάρκεϊ (Μασαχουσέτη), ο οποίος περιορίστηκε στο «παρών» επειδή πιστεύει ότι η πρόταση «υπερβαίνει τον στόχο του προέδρου να απαντήσει στη χρήση χημικών» και «θα μπορούσε να οδηγήσει σε βαθύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ σε μία χώρα που ταλανίζεται από σεκταριστική βία».

Τη Γερουσία ελέγχουν οι Δημοκρατικοί με 54 έδρες σε σύνολο 100. Για το όριο των 60 «ναι», το ψήφισμα θα χρειαζόταν τουλάχιστον έξι Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές (και επειδή, όπως φάνηκε στην επιτροπή, τρεις Ρεπουμπλικανοί υπερψήφισαν αλλά δύο Δημοκρατικοί όχι, χρειάζονται τουλάχιστον άλλοι πέντε από την αντιπολίτευση). 

Οι συσχετισμοί είναι όμως ακόμη πιο δύσκολοι στη Βουλή, την οποία ελέγχουν οι Ρεπουμπλικανοί. Γεγονός παραμένει ότι ο αρχηγός των Ρεπουμπλικανών Τζο Μπένερ και η αρχηγός των Δημοκρατικών Νάνσι Πελόζι τάχθηκαν από κοινού υπέρ της έγκρισης στρατιωτικής δράσης στη Συρία.

Η συμφωνία των δύο βουλευτών είναι σπανιότατη και τις ελάχιστες φορές που προηγήθηκε, είχε αποδειχθεί οιωνός συμφωνίας στη Βουλή. Η επικείμενη ψηφοφορία όμως μπορεί να γίνει η εξαίρεση.

Στη Βουλή, χρειάζεται πλειοψηφία 217 ψήφων για να περάσει ή να καταψηφιστεί το ψήφισμα (το οποίο ακόμη δεν έχει καταρτιστεί για το δεύτερο Σώμα του Κογκρέσου). Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg, ο αριθμός των βουλευτών που δεν έχουν ακόμη εκφραστεί φτάνει τους 350 και από τα δύο κομματικά στρατόπεδα.

Απέναντι στη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία βρίσκονται ήδη περίπου 68 μέλη. Η προέλευσή τους ποικίλει αρκετά: Ανάμεσά τους βρίσκονται στελέχη της «υπερσυντηρητικής» πτέρυγας των Ρεπουμπλικανών, του Tea Party, μέχρι και Δημοκρατικοί που τάσσονται εναντίον του πολέμου.

H ανταπόκριση στην εισήγηση του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος έχει κάνει τις τελευταίες ημέρες δεύτερο σπίτι του το Καπιτώλιο προσπαθώντας να συγκεντρώσει κοινοβουλευτική στήριξη, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής δείχνει το μέγεθος της πρόκλησης για την κυβέρνηση Ομπάμα. 

Ο πρόεδρος της επιτροπής Εντ Ρόις, Ρεπουμπλικανός ο ίδιος, ενώ επέκρινε ως ανεπαρκή την στάση της Ουάσινγκτον τα τελευταία χρόνια είπε πως δεν ξέρει πως θα ψηφίσει. «Η Συρία και μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής είναι ένα χάος, δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις» είπε.

Στην ίδια συζήτηση, ο Κέρι δέχθηκε επίθεση από τον Ρεπουμπλικανό βουλευτή Τζεφ Ντάνκαν, που κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειμμα αξιοπιστίας εξαιτίας και του χειρισμού της επίθεσης στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη και πως χρειάζονται περισσότερες απαντήσεις.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών απάντησε σχεδόν εξοργισμένος. «Δεν θα κάτσω να ακούω πως δεν έχω σωστή κρίση για το ζήτημα» αντέδρασε, λέγοντάς του πως «εδώ μιλάμε για κόσμο που σκοτώνεται από αέρια κι εσείς θέλετε να μιλήσουμε για τη Βεγγάζη».
Newsroom ΔΟΛ

ΠΡΕΖΑ TV
5-9-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: