Κυριακή, Σεπτεμβρίου 08, 2013

"ΘΕΡΙΖΕΙ" Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Σοκ προκαλεί η τελευταία αναφορά σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι ανήλικοι στα χρυσωρυχεία της Τανζανίας, που δημοσίευσε την Τετάρτη το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η δουλειά στα χρυσωρυχεία θεωρείται η πιο σκληρή μορφή παιδικής εργασίας, στην οποία μάλιστα συμμετέχουν ανήλικοι από την ηλικία των 8 ετών. Πολλά από τα παιδιά αυτά είναι ορφανά και εργάζονται για να επιβιώσουν.



Εκτός από την αδυναμία επιβίωσης, τα παιδιά-εργάτες αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους υγείας και, συγκεκριμένα, τον κίνδυνο δηλητηρίασης από υδράργυρο. Πολλές φορές ο εργάσιμος χρόνος τους ανέρχεται στις 24 συνεχόμενες ώρες, κατά τη διάρκεια των οποίων σκάβουν, κατεβαίνουν δεκάδες μέτρα κάτω από τη γη και ξανανεβαίνουν φορτωμένοι τεράστια βάρη.

«Δεν μου αρέσει καθόλου η δουλειά στο ορυχείο», δηλώνει ο Ρίτσαρντ, 13χρονος χρυσωρύχος, «θα ήθελα να ασχολούμαι μόνο με το σχολείο, αλλά δεν θα μπορούσα να αγοράσω βιβλία και στολή, έτσι δουλεύω για να μπορέσω να τα αγοράσω, ειδάλλως δεν θα το έκανα ποτέ». Ο ίδιος περιγράφει και την τραγική εμπειρία του το πρώτο διάστημα που δούλευε στα ορυχεία. «Είχα θαφτεί μέχρι το λαιμό, όταν κατέρρευσε ένας λάκκος. Μετά από αυτό, πέρασα μία εβδομάδα στο νοσοκομείο και καμία φορά πονάω ακόμα». Ένα απλό δείγμα της κατάστασης που επικρατεί για αυτά τα παιδιά στην Τανζανία.

Εννοείται πως οι ιδιοκτήτες των ορυχείων, χέρι χέρι με την αστική κυβέρνηση της Τανζανίας αποσιωπούν το θέμα αυτό, το οποίο έχει πάρει διαστάσεις κινδύνου για τη δημόσια υγεία.

Η Τανζανία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγός χρυσού στην Αφρική. Τα εγχώρια και ξένα μονοπώλια που εκμεταλλεύονται αυτόν τον ορυκτό πλούτο χρησιμοποιούν τους ανήλικους ακόμα και στις πιο σκληρές δουλειές για να αυξήσουν τα κέρδη τους, καθώς ο μισθός που αποδίδουν στους ανήλικους εργάτες δεν μπορεί να τους εξασφαλίσει ούτε τα βασικά για την επιβίωσή τους.

Πάνω από 246 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι σε όλο τον κόσμο εργάζονται, ενώ 171 εκατομμύρια εργάζονται σε ορυχεία και λατομεία, σε άκρως επικίνδυνους χώρους εργασίας δηλαδή.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Σε χώρες με τεράστιο ορυκτό πλούτο, όπως η Τανζανία, ο λαός βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στη φτώχεια και την ανέχεια, την ίδια στιγμή που οι πολυεθνικές και τα μονοπώλια βρίσκουν όλο και περισσότερους τρόπους για την αύξηση των κερδών τους, ακόμα και από την υπερεκμετάλλευση μικρών παιδιών.


Πηγή: 902.gr

ΠΡΕΖΑ TV
8-9-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: