Τετάρτη, Οκτωβρίου 23, 2013

ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΈΒΓΑΛΑΝ ΜΑΧΑΊΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΈΑΣ

Aνταγωνισμοί και αντιπαραθέσεις μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας για την κρίση στον τομέα του κρέατος λόγω της πρακτικής του «ντάμπινγκ μισθών».

Απολύσεις και μειώσεις παραγωγής στις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη Γαλλία στον τομέα αυτό, είναι η πρακτική συνέπεια του μειωμένου κόστους στις αντίστοιχες εταιρίες που λειτουργούν στη Γερμανία.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Βιομηχανίας Αρνό Μοντμπούρ σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Le Parisien: «Αν τα σφαγεία μας κλείνουν το ένα μετά το άλλο, αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι (οι ανταγωνιστικές επιχειρήσεις στη) Γερμανία προσλαμβάνουν εργαζόμενους οι οποίοι αμείβονται με 400 ευρώ τον μήνα. Το ζήτημα των μισθών στη Γερμανία είναι αληθινό πρόβλημα. Το να μειώνονται οι μισθοί είναι εξαίρετο, αλλά το ντάμπινγκ μισθών δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτό».
Οι διαφορές εργατικού κόστους, είναι (σε στοιχεία του 2012) 34,2 ευρώ στη Γαλλία και 30,4 στη Γερμανία. Η εικόνα όμως δεν αποδίδει πλήρως την πραγματικότητα, καθώς στη Γερμανία, στέλνουν εργατικό δυναμικό στον τομέα αυτό, η Ρουμανία και η Βουλγαρία, με μέσο ωριαίο κόστος αντίστοιχα ήταν 4,4 και 3,7 ευρώ αντίστοιχα.
Όπως δήλωσε ο Τόμας Φόγκελζανγκ της BVDF: «Οι κατηγορίες περί ντάμπινγκ μισθών διατυπώνονται από τη Γαλλία εδώ και πολλά χρόνια. Υπάρχει πολύς προστατευτισμός στη Γαλλία. Εάν οι μισθοί εκεί (στη Γαλλία) είναι τόσο υψηλοί, πρέπει να διερωτηθούμε γιατί οι εργαζόμενοι από την ανατολική έρχονται στη Γερμανία και δεν πάνε στη Γαλλία».



Newsroom enet, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ και Ρόιτερς
ΠΡΕΖΑ TV
23-10-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: