Τετάρτη, Οκτωβρίου 23, 2013

ΠΩΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ
Οχι μόνο τα πρωτότυπα, αλλά και τα γενόσημα θα πληρώνουν με μεγαλύτερη συμμετοχή πια οι Ελληνες ασθενείς, καθώς οι ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας επιβάλλουν να καταβάλλει ο ασφαλισμένος το 100% της διαφοράς μεταξύ τιμής αναφοράς (αποζημίωσης ΕΟΠΥΥ) και λιανικής τιμής. Μέχρι πρότινος τη μισή διαφορά αυτή (50%) πλήρωνε ο ΕΟΠΥΥ, πλέον όμως θα πρέπει να την καταβάλλει ο ασθενής.


Και μπορεί ο Αδωνις Γεωργιάδης να υποστηρίζει ότι «αν ο ασφαλισμένος επιλέξει να πάρει φθηνότερο φάρμακο από την τιμή αναφοράς τού χαρίζουμε και τη μισή συμμετοχή, από το 25% πηγαίνει στο 12,5%», ξεχνά ωστόσο να πει ότι σήμερα ελάχιστα φάρμακα πωλούνται κάτω από την τιμή αναφοράς. Μάλιστα με βάση τους υπολογισμούς των φαρμακοποιών μέσω της ΗΔΙΚΑ (εταιρεία που χειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση), έως και χθες κανένα φαρμακευτικό σκεύασμα δεν πωλούνταν χαμηλότερα από την τιμή αναφοράς. Βέβαια ο Αδωνις Γεωργιάδης έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει σε δραστικές μειώσεις των τιμών των φαρμάκων. Μέχρι τότε όμως οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερα.


Και ο διπλασιασμός της συμμετοχής αφορά το μεγαλύτερο μέρος των ασθενών, καθώς σήμερα το 64% των φαρμάκων (σε αξίες) είναι πρωτότυπα που έχουν χάσει την πατέντα τους, συνεπώς οι ασθενείς εάν τα αγοράζουν θα πληρώνουν το 100% της διαφοράς μεταξύ τιμής αναφοράς και τιμής που πωλούνται στο ράφι. Το 12% των φαρμάκων που πωλούνται (σε τεμάχια) είναι γενόσημα. Από αυτό το ποσοστό, ένα κομμάτι διαθέτει την ίδια λιανική τιμή με την τιμή αποζημίωσης, ενώ υπάρχουν και γενόσημα σκευάσματα που πωλούνται ακριβότερα.

Ο ασθενής απαλλάσσεται από διπλή συμμετοχή μόνο στις περιπτώσεις που οι δύο τιμές είναι ίδιες.


Ιατρικός Σύλλογος: Προ εκπλήξεων

«Χωρίς καμία προετοιμασία και χωρίς να έχει προηγηθεί η συνεννόηση με το γιατρό τους, οι χρονίως πάσχοντες θα βρεθούν προ εκπλήξεων μπροστά στον πάγκο του φαρμακείου, καθώς το μέτρο τίθεται σε εφαρμογή με μεγάλη προχειρότητα και χωρίς την επαρκή επεξεργασία» σημειώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Και συμπληρώνει ότι οι γιατροί δεν έχουν ενημερωθεί, καθώς δεν έχουν λάβει τη λίστα των αποζημιούμενων από τον Οργανισμό φαρμακευτικών σκευασμάτων με τις τιμές αναφοράς. Εως και χθες κανένα φαρμακευτικό σκεύασμα δεν πωλούνταν χαμηλότερα από την τιμή αναφοράς  
http://www.enet.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
23-10-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: