Τρίτη, Οκτωβρίου 08, 2013

ΔΕΗ-«ΑΛΥΣΙΔΑ» ΧΡΕΩΝ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ

Τον κίνδυνο κατάρρευσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας φέρνει ξανά η έλλειψη ρευστότητας, καθώς και περίεργα παιχνίδια της ΔΕΗ με τις μονάδες παραγωγής ρεύματος.Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», στο ΥΠΕΚΑ έχει σημάνει συναγερμός, αφού διαπιστώνεται το ξεδίπλωμα... μιας «αλυσίδας» χρεών που αποδίδεται αφενός στην καθυστέρηση των πληρωμών της ΔΕΗ προς το σύστημα χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και στην επιμονή της επιχείρησης να παράγει ρεύμα από τις ακριβές μονάδες φυσικού αερίου αντί των λιγνιτικών.
Πηγές αναφέρουν στο «Εθνος» ότι το έλλειμμα στην αγορά έχει αγγίξει τα 350 εκατ. ευρώ και μάλιστα τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε κατά περίπου 70 εκατ. ευρώ. Το δε προαναφερόμενο παιχνίδι της ΔΕΗ με τις μονάδες στοιχίζει στην ίδια την επιχείρηση 14 εκατ. ευρώ μηνιαίως ή 450.000 ευρώ ημερησίως.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, ας παρουσιάσουμε τα πράγματα με τη σειρά τους. Η ΔΕΗ, όπως αναφέρουν πηγές, δεν πληρώνει από τον περασμένο μήνα εγκαίρως τις οφειλές της στην αγορά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Υπενθυμίζεται ότι την αγορά εκκαθαρίζουν ο Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) και ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Λόγω των καθυστερήσεων της ΔΕΗ οι οφειλές του ΛΑΓΗΕ και του ΑΔΜΗΕ προς τους παραγωγούς ρεύματος (ιδιώτες και μονάδες της ΔΕΗ) αυξήθηκαν κατά περίπου 70 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Αύγουστο.
Η διοίκηση της επιχείρησης αποδίδει την καθυστέρηση των πληρωμών στις επίσης ληξιπρόθεσμες οφειλές του ρεύματος από τους καταναλωτές. Λέγεται ότι αυτές έχουν εκτοξευτεί στο 1,3 δισ. ευρώ.
Η κατάσταση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας πιάνει πάλι το «κόκκινο». Οι ιδιώτες παραγωγοί ρεύματος με τη σειρά τους, από τη στιγμή που δεν πληρώνονται, αναγκάζονται να καθυστερούν τις πληρωμές τους προς τη ΔΕΠΑ για την προμήθεια φυσικού αερίου. Η ΔΕΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», απέστειλε στις επιχειρήσεις επιστολές με τις οποίες ζητά τις οφειλές, προειδοποιώντας μάλιστα και με διακοπή παροχής αερίου. Κάτι το οποίο αν υλοποιήσει θα σημάνει αμέσως τον κίνδυνο ισορροπίας του συστήματος.
Στο ΥΠΕΚΑ πραγματοποιούνται συσκέψεις με τους εμπλεκόμενους στην αγορά και αναζητούνται λύσεις για την «ανακούφιση» του συστήματος της αγοράς ρεύματος.
ΔΕΗ
Ζημιά 14 εκατ. ευρώ
Η πτώση της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος έχει αναγκάσει τους ιδιώτες να περιορίσουν την παραγωγή ρεύματος από τις μονάδες φυσικού αερίου που διαθέτουν, σε ορισμένες ώρες της ημέρας.
Η ΔΕΗ, όπως σημειώνουν πηγές, ενώ έχει τη δυνατότητα λόγω και της απουσίας των ιδιωτών να παράγει ρεύμα από τις φθηνότερες κατά 50% λιγνιτικές μονάδες σε σχέση με εκείνες του φυσικού αερίου, δεν το πράττει. Μάλιστα τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον περσινό αντίστοιχο μήνα ανέβασε κατά 176,6% την παραγωγή της από φυσικό αέριο και μείωσε κατά 8,4% την παραγωγή από λιγνίτη.
Το αποτέλεσμα είναι να έχει ζημιωθεί κατά περίπου 14 εκατ. ευρώ κι ενώ η διοίκηση της εταιρείας κάνει λόγο για τρομακτικό πρόβλημα ρευστότητας. Για την «αυτοκαταστροφική» κίνηση της ΔΕΗ, απάντηση δεν δίνεται. Ενα σενάριο θέλει τη λιγνιτική απόδοση να έχει πέσει και ένα δεύτερο σενάριο να υπάρχει κάποια ειδική συμφωνία με τη ΔΕΠΑ που να υποχρεώνει τη ΔΕΗ να καταναλώνει φυσικό αέριο. Το τελευταίο επίσης δεν επιβεβαιώνεται.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
ΕΘΝΟΣ

ΠΡΕΖΑ TV
7-10-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: