Σάββατο, Οκτωβρίου 19, 2013

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΣΤΙΣ ΦΤΩΧΕΣ ΧΩΡΕΣ

Σε αρκετές περιπτώσεις, η πρόοδος της ιατρικής επιστήμης έχει βοηθήσει ώστε ο καρκίνος να μην είναι η επάρατος νόσος. Παραμένει, όμως, μια πραγματική απειλή για τους ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη και ιδιαιτέρως στις φτωχότερες χώρες.


Μελέτη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ερευνας για τον Καρκίνο δείχνει πως πάνω από 13,2 εκατ. άνθρωποι κάθε χρόνο θα χάνουν τη ζωή τους από καρκίνο, έως το 2030. Η συντριπτική πλειονότητα των θανάτων θα καταγράφεται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Τα ποσοστά διάγνωσης και θανάτων από καρκίνο αυξάνονται παγκοσμίως, ενώ μεγάλη είναι η απόσταση μεταξύ εύπορων και φτωχότερων κρατών στην πρόσβαση σε διάγνωση και θεραπεία.

«Είναι δυσάρεστο να έχεις καρκίνο, αλλά είναι χειρότερο να έχεις καρκίνο αν είσαι φτωχός», δήλωσε ο Peter Boyle, καθηγητής του Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Πρόληψη, στη Γαλλία, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για τον Καρκίνο, που πραγματοποιήθηκε στο Αμστερνταμ. «Σε πολλά σημεία του κόσμου είναι αδύνατο να αντιμετωπίσουν την τρέχουσα κατάσταση, είναι εντελώς απροετοίμαστοι για τη μελλοντική μεγέθυνση που θα λάβει το πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο εξοπλισμός, η τεχνογνωσία και τα φάρμακα για τον καρκίνο είναι λιγοστά ή ανύπαρκτα.

Η διάγνωση, η φροντίδα και η θεραπεία του καρκίνου για τις φτωχές χώρες, στα πρότυπα των πλούσιων εθνών, θα στοίχιζαν 217 δισ. δολάρια το χρόνο. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι ειδικοί, δεν υπάρχει ενιαία πηγή χρηματοδότησης, από φιλανθρωπικό φορέα, κυβέρνηση ή επιχείρηση, που να μπορεί να αντέξει το κόστος της επένδυσης.

Β. ΑΓΓΟΥΡΙΔΗ
http://www.enet.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
19-10-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: