Σάββατο, Οκτωβρίου 05, 2013

ΚΑΤΑΔΙΚΗ - ΚΟΛΑΦΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ
Απόφαση - ράπισμα, τόσον στην προχειρότητα με την οποία λειτουργεί (ακόμη και στον ανώτατο βαθμό) η ελληνική Δικαιοσύνη όσον και στον κοινωνικό ρατσισμό που εκδηλώνεται από μερίδα του ελληνικού λαού εναντίον συνανθρώπων του, εξέδωσε χθες το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκδικάζοντας την προσφυγή μιας Ελληνίδας, η οποία είχε απολυθεί από τη δουλειά της, κατ' απαίτηση των συναδέλφων της, επειδή ήταν φορέας του AIDS.
Με την απόφασή του το Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα τόσον για παραβίαση των διατάξεων που απαγορεύουν τις διακρίσεις όσον και για παραβίαση του δικαιώματος προστασίας της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής και την υποχρέωσε να καταβάλει στη δικαιωθείσα συνολική αποζημίωση 14.340 ευρώ για ηθική και υλική βλάβη.


Νέα γυναίκα φορέας του AIDS

Η υπόθεση αφορούσε την περίπτωση μιας νέας γυναίκας, της Ι.Β., η οποία εργαζόταν, από το 2001, σε μία επιχείρηση κατασκευής κοσμημάτων στην Αθήνα, μαζί με 70 συνολικά εργαζόμενους και το 2005 γνωστοποίησε σε τρεις απ' αυτούς ότι είχε προσβληθεί από τον ιό του AIDS.

Στην απόφαση του Δικαστηρίου επικρίνεται, εμμέσως πλην σαφώς, η εμμονή τριάντα τριών εκ των συναδέλφων της οροθετικής στο AIDS γυναίκας, να στείλουν επιστολή στον εργοδότη, ζητώντας την απόλυσή της, για να προστατευθεί η δική τους «υγεία» καθώς και το γεγονός ότι, όταν η απόλυση της Ι.Β. κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική πρωτοδίκως, άσκησαν έφεση και έφθασαν μέχρι τον Αρειο Πάγο, προκειμένου να υπάρξει απόφαση με την οποία θα απαλλάσσονταν από τη «μολυσμένη» συνάδελφό τους.

Επισημαίνεται δε ότι οι συνάδελφοι της Ι.Β. δεν πείσθηκαν ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο μετάδοσης της νόσου, ακόμη και όταν ο εργοδότης κάλεσε στην επιχείρηση ειδικούς που τους ενημέρωσαν σχετικά.

Στηλιτεύεται ακόμη και η απόφαση του Αρείου Πάγου, στις 17 Μαρτίου 2009, με βάση την οποία η απόλυση κρίθηκε ως νόμιμη με το σκεπτικό ότι «η καταγγελία της σύμβασης της Ι.Β. δεν είναι παράνομη, εφόσον δικαιολογείται από το συμφέρον του εργοδότη και την αποκατάσταση της αρμονικής συνεργασίας μεταξύ των εργαζομένων και την ομαλή λειτουργία της εταιρείας».
http://www.enet.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
5-10-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: