Δευτέρα, Οκτωβρίου 28, 2013

ΜΟΝΤΕΛΟ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ,ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΜΗΣΑΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

Το μοντέλο της αναλογικής σύνταξης, που αποτελεί "φωτοτυπία" της ιδιωτικής ασφάλισης, μπαίνει στο τελικό στάδιο της εφαρμογής του με τις νέες παρεμβάσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο σύνολο του ασφαλιστικού συστήματος.
Έναν σχεδόν χρόνο πριν την έναρξη της χορήγησης της εθνικής εγγυημένης σύνταξης των 360 ευρώ (1.1.2015) βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο ακύρωσης και των τελευταίων θεμελιωδών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει από τις αρχικές και τις μετέπειτα μνημονιακές παρεμβάσεις, προκειμένου το ασφαλιστικό καθεστώς να μετατραπεί σε "προσωπικό λογαριασμό" κάθε εργαζόμενου.

Η "πόρτα" εξόδου πριν τα 65 και τα 67 έτη κλείνει οριστικά. Σε διαφορετική περίπτωση για νωρίτερη συνταξιοδότηση θα απαιτούνται 40 χρόνια συνεχούς εργασίας, προοπτική και μαθηματικά απίθανη για τη νέα γενιά ασφαλισμένων. Ταυτόχρονα κάτω από το βάρος των ελλειμμάτων, απαγορεύεται κάθε χρηματοδότηση των επικουρικών ταμείων και των εφάπαξ παροχών, οι οποίες από το 2015 δεν θα υφίστανται (όπως εξηγεί δίπλα ο Αλ. Μητρόπουλος) και τα όποια ψιχία εισφορών θα ενσωματώνονται στην κύρια σύνταξη.
Η τελευταία θα κτίζεται με "κορμό" τα 360 ευρώ και αναλόγως προς τα έτη εργασίας που θα καταφέρει κανείς μέσα σε ένα τούνελ της διαρκούς ανεργίας, τουλάχιστον μέχρι το 2030, όπως προβλέπει το ΙΝΕ. Οι μελλοντικές συντάξεις δεν θα ξεπερνούν τα 500 ή 600 ευρώ για τη συντριπτική πλειοψηφία. Η μειοψηφία θα οδηγείται, αν περισσεύουν κάποιες οικονομίες από άλλες προσόδους, σε συμπληρωματικά ιδιωτικά ασφαλιστικά σχήματα.
Η πίεση που ασκούν τώρα οι Βρυξέλλες, η τρόικα και με αδημονία την εκφράζει ο κ. Στουρνάρας είναι για να μην χαθεί ούτε λεπτό από το αρχικό σχέδιο του πρώτου Μνημονίου: Το οριστικό τέλος της κοινωνικής ασφάλισης...
Πετρόπουλος Ανδρέας
 http://www.avgi.gr/


ΠΡΕΖΑ TV
28-10-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: